Menu
Blog

Gratis muziek en toch legaal? Volg de gids

Fun

Gratis muziek downloaden en streamen: het kan. En bovendien helemaal legaal. Wij wijzen je de weg naar de beste sites en apps.

20.09.2019 Simon VAN CAUTEREN

Gratis muziek downloaden

In dit streamingtijdperk blijft gratis muziek downloaden perfect mogelijk. “Muziek downloaden” is trouwens nog altijd één van de populairste zoekopdrachten op Google. Voorbeelden zijn er genoeg.

Jamendo: rechtenvrije muziek

Iemand moet de voorloper zijn en in de muziekwereld was dat Jamendo. Tijdens de eerste jaren van deze eeuw ontwikkelden enkele bewegingen (zoals Open Source en FreeCulture Movement) nieuwe modellen om muziek van onafhankelijke labels te delen. Toen ontstond ook de Creative Commons-licentie.

Jamendo is een website om muziek snel en gratis te downloaden. Je krijgt op twee manieren toegang: via het internet of een mobiele app. Een groep muziekfans lanceerde het project in 2004 in Luxemburg. Zij creëerden het eerste legale deelplatform voor gratis muziek op de website jamendo.com. Die is sindsdien sterk gegroeid, met unieke mogelijkheden om muziek te ontdekken en artiesten met elkaar in contact te brengen.

In de catalogus zitten nu meer dan 500.000 nummers van 40.000 artiesten uit de hele wereld, ingedeeld in een aantal themaradio’s. En in tegenstelling tot Spotify Free krijg je geen spotjes te horen om een abonnement te nemen. Probeer het, dan merk je meteen hoe uitgebreid de catalogus is. Je ontdekt er al snel uitstekende nummers die nergens anders te beluisteren zijn.

De app is beschikbaar voor iPhone en voor Android.

Yes, ik wil graag onbeperkt muziek downloaden met Love Duo

Gratis muziek streamen

De kunst bestaat erin een distributiemodel te vinden dat auteurs en componisten voldoende vergoedt voor hun werk. Dat kan onder andere met websites en apps die muziek streamen, afgewisseld met reclame. Dat is trouwens exact het model dat radiostations al decennia hanteren.

Gratis muziek, een succesnummer

Gratis luisteren kan niet op Apple Music, Tidal, Qobuz en Deezer. Precies daarom zijn drie andere apps zo fenomenaal succesvol.

1. Spotify Free (de gratis versie)

De gratis versie van deze muziekdienst heet Spotify Free. De hele catalogus staat tot je beschikking, maar je moet vrede nemen met enkele beperkingen: een lagere geluidskwaliteit, downloaden kan niet en je krijgt reclame te horen.

De app is beschikbaar vooriPhone en Android.

2. Youtube Music (met reclame)

YouTube past met Youtube Music exact hetzelfde model toe als Spotify. Zowel op de website Youtube.com als via de mobiele app krijg je een ruime keuze, maar de reclame moet je erbij nemen. Als je dat vervelend vindt, stap je over op het reclamevrije Youtube Music, maar dan moet je wel een abonnement nemen.

Beschikbaar voor iPhone en Android

3. Soundcloud (de gratis versie)

Ook de website Soundcloud laat je gratis muziek beluisteren, maar als je een abonnement neemt, heb je recht op een reeks premiumfuncties: een betere geluidskwaliteit, geen reclame en zelfs muziek zonder wifi beluisteren (dus offline). Ook de gratis versie geeft toegang tot een heel ruime catalogus.

De app is beschikbaar voor iPhone en Android.

Eindeloos streamen en downloaden …

Dat kan met Love Duo, het allereerste abonnement dat mobiel en vast internet combineert, zonder tv. Internetten en je favoriete muziek beluisteren gaat thuis en onderweg even makkelijk, met hetzelfde abonnement.

Yes, ik wil eindeloos muziek streamen met Love Duo!

Tags

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.