Menu
Blog

Met een originele vacaturetekst haal je die witte raaf binnen

Werk

Wie een doorsnee vacature online plaatst, mag ook doorsnee sollicitatiebrieven en doorsnee kandidaten verwachten. Om die ene witte raaf ervan te overtuigen bij jou te komen werken, moet je nét iets meer moeite doen. Een originele vacaturetekst is een goed begin!

11.09.2017 Céline Roman

Focus op de bedrijfscultuur

We horen het overal: er is niets belangrijker dan een goede match tussen een nieuwe werknemer en je bedrijf. Om die te bereiken moet je er in de eerste plaats voor zorgen dat het juiste soort mensen zich door jouw vacature aangesproken voelt. En dat doe je gemakkelijk door een aspect van je bedrijfscultuur uit te vergroten in de vacaturetekst. Wordt er elke middag fervent gepingpongd in jouw organisatie? En vind je sociaal engagement best belangrijk? Durf dan gerust een vacature voor ‘Pingponger met designtalent’ de wereld in te sturen. Laat in de tekst zelf enkele sporttermen terugkomen. Zo zullen er zich vooral extraverte grafische vormgevers (mét gevoel voor humor) aanbieden die waarschijnlijk goed binnen je bedrijf passen

Talent vereist!

Een andere originele manier om sterke kandidaten aan te spreken, is door ze hun talent te laten gebruiken om de vacature te lezen. Zo kun je een vacature voor een developer deels in code schrijven. Alleen wie kaas gegeten heeft van coderen kan de vacature ontcijferen. Op zoek naar een Franse copywriter? Durf de vacature dan in uiterst gebrekkig Frans te schrijven: alleen als de lezer zich doodergert aan de tekst, is hij of zij een geschikte kandidaat.

Originele vacaturetekst? Ga voor de persoonlijke aanpak!

Ben je op zoek naar een assistent voor een manager? Laat die manager dan zélf de vacature schrijven. Laat hem een lijstje maken met zijn rare gewoontes en onderwerpen waar hij graag over praat. Zijn assistent moet namelijk alle kantjes van de manager aankunnen, ook de irritante. Wie de vacature grappig vindt en solliciteert, is misschien wel de ideale kandidaat voor de job!

In een ideale wereld slaat jouw vacature zo aan, dat ze viraal gaat op social media. Dan duurt het misschien iets langer om je een weg te banen door de stapels sollicitatiebrieven, maar dan is de kans wél groot dat er een brief van die witte raaf bijzit.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.