Menu

Met deze apps haal je 10 op 10 voor spelling

Spelfouten zijn een serieuze afknapper. Dat blijkt toch uit een studie die de app AdopteUnMec in maart liet uitvoeren. Maar hoe ga je beter schrijven? Met behulp van een app, natuurlijk!

23.04.2019
Door Céline R

De studie windt er geen doekjes om: wie graag fonetisch schrijft of overdrijft met emoticons, zal onvermijdelijk enkele leuke dates aan zijn neus zien voorbijgaan. Het is een feit dat T9 en autocorrect niet altijd helpen. Wat je dan moet doen? Wij hebben wel een tweetal ideetjes.

1. Schakel de spellingscontrole in op je smartphone

Schakel eerst autocorrect in op je toetsenbord. Op iPhone vind je die functie heel eenvoudig onder Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. Activeer 'Autocorrectie' en je bent klaar. Op Android ga je, afhankelijk van het toetsenbord dat je gebruikt, op dezelfde manier te werk: als je bijvoorbeeld Gboard van Google gebruikt, moet je in de instellingen van de app zijn. De spellingscontrole van Apple en die van Google zullen 99 % van de potentiële fouten vermijden. Dat is toch al dat.
Idem als je Gmail gebruikt, op je computer of op je tablet. De ingevoerde tekst wordt onmiddellijk automatisch gecorrigeerd. De functie werkt zelfs in Chrome. En dat is niet alles, want sinds kort biedt Gmail ook automatisch woordsuggesties aan. Tik op 'tab' en Gmail spelt de woorden correct.

2. Kies een app om geen fouten meer te maken

Of ga voor zeker en kies er meerdere. Heb je zin om regelmatig te oefenen, installeer ‘Beter Spellen’ op je smartphone. Download de app in de Play Store of de App Store. Elke dag is er een nieuwe test, en je kan tussen drie niveaus kiezen.
Wat je ook altijd bij de hand moet hebben, is een woordenboek. Handig als je twijfelt over de spelling of betekenis van een woord. Download een gratis woordenboek voor Android of iOS. Vertalingen zijn ook aanwezig in een twintigtal talen.