Menu
Blog

Memes voor Dummies

Fun

Memes, je hebt het woord misschien al eerder gezien, al dan niet in combinatie met een grappig plaatje of een leuke video… Maar wat is nu eigenlijk een meme? En hoe spreek je het uit? “Mémé” misschien? Of “mème”? We leggen het je allemaal uit!

18.01.2013 Simon VAN CAUTEREN

Het woord “meme” spreken we op z’n Engels uit ([miim] dus) en het woord werd destijds gelanceerd door Richard Dawkins in 1976, oorspronkelijk had het dus helemaal niets met het internet te maken!

Een meme is een idee, gedrag of stijl die van persoon tot persoon wordt verspreid binnen een cultuur. Heel belangrijk, een meme verandert continue: het is geen meme tot iemand anders zijn eigen versie of zelfs parodie heeft gemaakt. En welke plek is er beter om een meme te verspreiden dan het internet, toch?

De lolcat is een meme die iedereen natuurlijk kent: een kat neemt al dan niet een grappige pose aan, en er hoort steeds een tekstje bij in “lolspeak” – gebroken Engels dus. Lolcats doen al de ronde sinds 2004!

Flash forward naar vandaag, en het lijkt wel of er elke dag 10 nieuwe memes opduiken. En social media maakt dat alleen maar makkelijker natuurlijk.

Maar jullie kennen zeker ook enkele van de volgende: Grumpy Cat, What People Think I do en alle mogelijke variaties op de “Keep calm & carry on” posters. En de allerleukste van 2012? Dat moet het been van Angelina Jolie zijn!

Wat vinden jullie de leukste memes ooit? Post ze in de comments hieronder!

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.