Menu

Meerwaardezoeker of maniakale zapper: welk type tv-kijker ben jij?

20.02.2017
Door Andy V

Na maandenlange huiskamerobservaties – gecamoufleerd als staande lamp of met een outfit die niet te onderscheiden viel van het bloemenbehang – presenteren we met enige trots de Taxonomie van de Tv-kijker. Van spons tot slons, van zapper tot zalm: in welk type herken jij jezelf?

1.De slons

Je ploft ’s avonds in je jogging neer voor de televisie en kijkt naar wat er op dat moment toevallig voorbijkomt. Zo ontdek je aan de lopende band nieuwe tv-programma’s, van De Buurtpolitie tot De gezonde goesting.

2.De spons

Je bent graag nuttig bezig, maar na een lange dag heb je geen fut meer om The Financial Times of een turf van Dostojewski vast te nemen. Dan kies je voor duiding of documentaires. Jouw brein zuigt gretig informatie op, of het nu gaat om de paringsdans van de blauwe paradijsvogel (Nat Geo Wild) of van dertigjarige personal trainers (Temptation Island).

3.De zalm

Je bent een beetje tegendraads en laat je niet graag commanderen – ook niet door je tv. Je kijkt op jouw ritme. Programma’s als De mol en De slimste mens zijn niet aan jou besteed: je hebt geen zin om Facebook twee weken te mijden uit schrik voor spoilers, tot je weer bijgebeend bent. Dat je niet kan meepraten, neem je er graag bij.

4.De zapper

Je hebt energie te over en kan je maar moeilijk op één programma concentreren. Je verdeelt je aandacht zonder problemen over drie kanalen én je kommetje ribbelchips. Multitasking: check.

5.De terugspoeler

Je bent een ware nachtmerrie voor je zetelgenoten en kijkt elk programma met een vinger op de rewind-knop. “Heb je dat gezien?!”, “Wacht eens …” en “Wat deed die dáár?” behoren tot je standaarduitroepen.

6.De trouwe kijker

Je bent honds- en hondstrouw als het op ‘jouw’ serie aankomt. Je verheugt je de hele dag op de tv-avond en zit minstens een half uur op voorhand klaar in de zetel. Je kent niet alleen de begingeneriek vanbuiten, maar ook de verjaardagen van de hoofdpersonages.

7.De gisser

Je denkt graag mee met je tv en bent verzot op detectives, whodunits en quizzen. Antwoorden en tips schud je zo uit je mouw, en je bent de personages en presentatoren steeds drie stappen voor.

8.De geheelonthouder

You. Are. Missing. Out!