Menu
Blog

Manusje-van-alles spelen of delegeren? Tips voor meer efficiëntie

Werk

19.05.2017 Andy Van Schil

In een kleine onderneming gaat het vaak hard, zeker in het begin. Niet zo verwonderlijk dus dat veel ondernemingen worstelen met hun efficiëntie. Jezelf voortdurend achternahollen is geen prettig gevoel. Daarom doe je er goed aan om je eigen efficiëntie en die van je medewerkers te onderzoeken. Welke taken nemen de meeste tijd in beslag, en zijn ze die tijd ook waard? Enkele waardevolle lessen in efficiënt werken.

Delegeren moet je leren

Dat je zaakvoerder bent, betekent niet dat je de waarheid in pacht hebt. Kies je medewerkers daarom heel gericht en omring je met mensen die kennis hebben van zaken waarvan jij geen kaas hebt gegeten. De volgende stap is nog belangrijker: vertrouw hun taken toe – óók de hele belangrijke. Veel beginnende ondernemers hebben het moeilijk met delegeren. Ze willen het liefst zelf de controle behouden over álles wat binnen hun onderneming gebeurt, wat uiteraard onbegonnen werk is. Op termijn zul je als zaakvoerder toch overstag moeten gaan en taken moeten toevertrouwen aan je medewerkers. Dat vergt vertrouwen, en het is tegelijk een waardevolle oefening in loslaten. Maar wees gerust: oefening baart kunst.

Focus ook op de lange termijn

Het grote voordeel van delegeren? Het laat jou toe om op andere zaken te focussen. De uitwerking van een langetermijnstrategie, bijvoorbeeld. In kleine ondernemingen worden zaakvoerder en medewerkers vaak zo opgeslorpt door de to-do’s van de dag, dat de toekomstvisie ontbreekt. Of die toekomstvisie is er wel, maar wordt aan je zicht onttrokken door de dikke laag stof die erbovenop ligt. De blik gericht op de toekomst houden, is cruciaal voor succes. Want voor elke onderneming geldt dat er geen finish is, enkel mijlpalen. Na elke mijlpaal doemt de volgende alweer op, en dat is fijn want zo blijft je onderneming groeien. Op voorwaarde dat je je op die langetermijngroei blijft richten.

Hou je werk-privébalans in de gaten

Wie nooit eens op de pauzeknop drukt, krijgt daarvoor vroeg of laat de rekening gepresenteerd. Zeker als zaakvoerder moet je extra alert zijn om niet in overdrive te gaan – met een burn-out, scheiding of andere narigheid tot gevolg. Waak dus over de balans tussen werk en privé en maak naast het werk ook tijd vrij voor ontspanning, je gezin en je vrienden.

Found this useful? Share with

Andy Van Schil