Menu

Madrileense grasmat onder hoogspanning: Real vs. Atlético

06.04.2017
Door Andy V

In het Spaanse voetbal heb je de Clásico tussen Real Madrid en Barcelona, en je hebt de Madrileense stadsderby. Qua intensiteit en beleving hoeven deze historische clashes niet voor elkaar onder te doen. Het is telkens een strijd op het scherpst van de snee, gekruid met geniale flitsen van toppers zoals Cristiano Ronaldo en onze landgenoot Yannick Carrasco. Die laatste verkeert in bloedvorm en is helemaal klaar om zaterdag met ‘Los Colchoneros’ te schitteren tegen aartsrivaal Real. 

Real vs. Atlético: grootmacht vs. underdog

Real Madrid gaat niet voor niets prat op de bijnaam ‘Los Galácticos’, De Buitenaardsen. De ploeg uit de hoofdstad heeft niet alleen rijke geschiedenis en een indrukwekkend palmares, Real is ook een van de meest kapitaalkrachtige ploegen in Europa. Met sterren zoals Ronaldo (de oude), Beckham, Zidane en Raúl heeft de club een goddelijk imago opgebouwd dat vandaag wordt bestendigd door levende legendes als Ronaldo (Cristiano), Bale en Rodríguez.

Atlético Madrid heeft zijn bijnaam dan weer te danken aan rood-witgestreepte matrashoezen (Los Colchoneros) en is veeleer de ploeg van het volk. Ondanks een meer dan behoorlijk palmares wordt Atlético nog altijd als dé underdog beschouwd. Een imago dat gecultiveerd wordt door coach Diego Simeone en zich uit in een onnavolgbare grinta. Tegen Real kan Atlético altijd net dat tikkeltje meer. Ze mogen momenteel dan wel derde staan in de stand, leider Real kan het vel van de beer maar beter niet te vroeg verkopen.

Carrasco in bloedvorm

Atlético Madrid is het jongste decennium altijd een club met een Belgisch tintje geweest. Toby Alderweireld en Thibaut Courtois hebben er erg succesvolle jaren achter de rug, en momenteel maakt hun collega-Rode Duivel Yannick Ferreira Carrasco er grote sier. Onder coach Simeone is hij uitgegroeid tot een volwaardige topper.

“Sinds hij hier aankwam, heeft Yannick veel stappen gezet. Vorig jaar was hij nog onregelmatig en had hij ook minder goals en assists. Sindsdien is hij enorm verbeterd”, vindt Simeone. “Daarom hebben we voetballers als hem nodig in dit team. Hij heeft andere kwaliteiten dan zijn ploegmaats. Hij is snel, goed in man-tegen-man duels en kan trappen vanop een afstand. Ik hoop dat hij deze vorm aanhoudt, want dat hebben we nodig.”

Oorlog op en naast het veld

Real versus Atlético dat is altijd oorlog. En die wordt niet alleen gevoerd op het veld, maar ook ernaast. De supporters van Atlético zijn alvast in alle staten na het nieuws in sportkrant La Marca dat Real komende zomer Theo Hérnandez zou wegplukken bij Atlético. Die wordt op dit moment verhuurd aan Deportivo Alavés, maar daar maakt hij zo veel indruk dat ze er in het Bernabéu aan denken om Hérnandez aan te stellen als opvolger van sterspeler Marcelo. Wordt vervolgd …

De Madrileense stadsderby is rechtstreeks te volgen op Orange TV. Aftrap op zaterdag 8 april om 16u15 in het Bernabéu.