Lopen met Kanal-Centre Pompidou: wanneer kunst en sport samenkomen

Cultuur en sport gaan niet samen, zeg je? Think again... Kanal-Centre Pompidou neemt je mee op een culturele rondreis door onze hoofdstad. Ontdek de best bewaarde geheimpjes en de mooiste kunstwerken van Brussel terwijl je aan je conditie werkt. Klaar? 3, 2, 1... Start!

 

18.01.2019
Door Céline R

Wat is Kanal-Centre Pompidou?

Kanal is de oude Citroën-garage vlak bij Tour & Taxis die in mei 2018 de deuren opende en waar de collecties van Centre Pompidou zijn ondergebracht.
Kom zeker de nieuwe exposities bezichtigen, vanaf 23 januari 2019! Als officiële partner van het kunstcentrum hebben we er onlangs trouwens een heel artikel aan gewijd: Kanal-Centre Pompidou, jouw tweede thuis.
Naast de talrijke kunstexposities kan je in Kanal Centre-Pompidou ook terecht voor podiumkunsten en om hardlooproutes te lopen.

Cultuur opsnuiven... op sportschoenen

Toen ik het voorstel kreeg om sightjogging te proberen, twijfelde ik geen seconde. Ik reserveerde meteen voor de zaterdag erop, samen met drie collega's.
Eén bevestigingsmail later: Bastien, onze gids-loper, verwacht ons om 16 uur aan Kanal.
Het weer is zoals je in België mag verwachten. We trekken onze sportschoenen aan en volgen de gids op verkenning rondom het museum.
We lopen langs het kanaal tot aan het Redersplein, waar een van de eerste wagons staat die door onze spoorwegen in gebruik werden genomen. Even verderop verrijst de hoogste woontoren van het land (140 m) uit de grond.
Daarna lopen we door Tour & Taxis, terwijl Bastien ons uitlegt waar de naam vandaan komt. In Molenbeek lopen we langs oude industriële gebouwen die omgebouwd zijn tot wooneenheden, kleurrijke muurschilderingen (bv. Le jardin aux fleurs van Brecht Evens), het Brussels Museum voor Arbeid en Industrie, straatsculpturen waar hele verhalen aan hangen, zoals de Vaartkapoen, het Sint-Katelijneplein met het Monument Aan de Oorlogsduif enz.

Ook voor beginnende sportievelingen

Iedereen kan meelopen, ongeacht je niveau. De route is overwegend vlak, er worden geen sprintjes getrokken en de intensiteit valt goed mee: je gids past zijn tempo aan jou of aan zijn groep aan.
We eindigen waar we begonnen, aan Kanal-Centre Pompidou. Wie nog niet naar huis wil, kan nog een laatste rondje vervolmaken (te voet of in looppas) langs de kunstwerken en thematische exposities in het centrum, want de toegang tot het museum is bij je rondleiding inbegrepen. Mooi meegenomen, toch?
Heb je van al dat lopen (ongeveer 8 km) honger of dorst gekregen? Versterk je inwendige mens in de Kanal Street Food Market. Zo kan je er snel weer tegenaan :-)

Zegt het je wel iets om ook eens te sightjoggen met Kanal-Centre Pompidou? Boek een gids via mail naar info@jogging.brussels