Menu
Blog

Leaving Neverland, de schokkende waarheid over Michael Jackson

Fun

Enkele weken nadat Leaving Neverland, de schokkende documentaire waarin het masker van The King of Pop afvalt, op de Amerikaanse zender HBO te zien was, wordt de documentaire ook uitgezonden op RTL-TVI. Eén ding is zeker: de documentaire zal nog veel stof doen opwaaien.

26.03.2019 Céline Roman

Wie was Michael Jackson?

Michael Jackson is een celebrity die niemand onverschillig laat. Volgens talrijke bronnen is hij de populairste artiest uit de geschiedenis. De zanger, die in 1958 geboren werd, was pas 11 jaar toen hij samen met zijn broers begon op te treden met hun band The Jackson 5.
Als solomuzikant schoot hij als een raket richting sterrendom. Hij verpulverde talloze records in de muziekindustrie en met bijna 400 miljoen verkochte platen wordt hij meer dan terecht The King of Pop genoemd.
Beat It, Billie Jean, Thriller, Black or White... Michael Jackson maakte zoveel songs dat het schier onmogelijk is om er één favoriet uit te pikken.
Elke hit roept een herinnering op, zuigt ons naar de dansvloer of tovert een glimlach om onze lippen wanneer we alweer in de file vastzitten.
Maar wie Michael Jackson zegt, zegt ook excentrieke levensstijl, een waslijst aan goed of minder goed bewaarde geheimen, (een overdaad aan) plastische chirurgie... en klachten over seksueel misbruik van minderjarigen.
Dat laatste punt is het centrale thema in de tv-documentaire Leaving Neverland.

De ophefmakende documentaire

Leaving Neverland toont aan de hand van de getuigenis van twee mannen (James Safechuck en Wade Robson) wie de man achter het masker is.
Hoewel ze nog kind waren, raakten ze bevriend met Michael Jackson. Nu vertellen ze hoe ze op hun 7 en 10 jaar door hem misbruikt werden.
Voor de microfoon van regisseur Dan Reed zegt James Safechuck dat de ster hem had uitgenodigd om met zijn gezin op Neverland te komen wonen en: “Hij vertelde me dat als wat we deden naar buiten zou komen, hij en ik naar de gevangenis zouden moeten.”

De Jackson-clan heeft, zoals verwacht, klacht ingediend. De documentaire is immers een zware aanklacht tegen de artiest die in juni 2009 overleed.
Veel non-believers wezen de regisseur al met de vinger en betichten hem van partijdigheid, omdat in de documentaire alleen de aanklagers een stem krijgen. De directe omgeving van de zanger (familie, vrienden en collega's) kreeg niet de kans om zijn nagedachtenis te verdedigen.
De familie diende klacht in bij de rechtbank van Los Angeles omdat HBO ooit een contract heeft getekend waarin ze zich ertoe engageerden om Jackson nooit in diskrediet te brengen. De familie eist daarom 100 miljoen dollar van de zender.
Marlon Jackson, een broer van Michael, beweert dat er “niet het minste bewijs is dat hun verhaal waar is”, omdat niemand de moeite heeft gedaan om contact op te nemen met de entourage van Michael Jackson.

Leaving Neverland: de reacties in Vlaanderen

In Vlaanderen werd de documentaire begin maart al uitgezonden op Canvas. De reportage creëerde een schokgolf.
De VRT vroeg zich zelfs af of het de hits van de popkoning niet moest bannen. Een idee waar uiteindelijk van werd afgestapt.
In Quebec, Nieuw-Zeeland, Australië en Noorwegen hebben verschillende radiostations wel beslist om de songs van The King of Pop niet meer te draaien.

Volgens de website rtbf.be tot slot kende hulplijn Tele-Onthaal een piek in het aantal oproepen net nadat de film werd uitgezonden. 112 mensen belden de hulplijn om hun pijnlijke ervaringen te vertellen.

De ophefmakende documentaire is op vrijdag 29 maart om 19.55 uur te zien op RTL-TVI.

Ontdek Love

 

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.