Menu

Langer thuis wonen dankzij je smartphone

Senioren vormen een enorme markt voor fabrikanten. Er bestaan tools die je helpen om langer zelfstandig en veilig thuis te wonen. Deze voorbeelden werden dit jaar op het congres in Barcelona onthuld.

19.04.2018
Door Céline R

Je elektriciteitsverbruik houdt jou in de gaten
Voltaware is een Brits bedrijf. Op dit moment probeert het in het Verenigd Koninkrijk en Italië een revolutionaire sensor uit die je aansluit op de hoofdzekering in je woning. Die sensor houdt het elektriciteitsverbruik in elke kamer in de gaten. Zo detecteert het systeem het bijvoorbeeld als je niet opstaat om je eerste kop koffie te zetten. In dat geval stuurt de sensor een sms naar een kennis.

Telefoons die waken over jou
Je kent ongetwijfeld Doro, de fabrikant van de gsm met grote toetsen. Die onderneming ontwikkelde een nieuw, bijster intelligent bewakingssysteem. De sensoren in de telefoon merken het wanneer je valt of wanneer je een kast of de koelkast achter je vergeet dicht te trekken. Zodra er een ongebruikelijke activiteit wordt gedetecteerd, stuurt de telefoon een sms of worden de hulpdiensten gebeld.

Vayyar: hou overal in huis een oogje in het zeil
Deze Israëlische firma ontwikkelde een verbluffend systeem, bestaande uit één sensor centraal in je woning. Die maakt gebruik van radiogolven om te weten in welke kamer je je bevindt en in welke positie (rechtopstaand, gelegen of gezeten). De sensor kan ook achterhalen of je correct ademhaalt. Bij twijfel of bij een ongebruikelijke activiteit wordt onmiddellijk een vertrouwenspersoon verwittigd.

Gedaan met vallen!
Aerial is een Canadees bedrijf dat een detectiesysteem op wifi installeert in je huis. Dankzij veranderingen in je snelheid van wandelen kan het systeem voorspellen wanneer je gaat vallen en je waarschuwen. Wanneer je valt, wordt ook hier een naaste verwittigd. De bedoeling is om senioren zo lang mogelijk thuis te laten wonen zonder dat ze constant hulp nodig hebben van andere mensen.