Menu
Blog

Laat jij de koerier binnen als je niet thuis bent?

Fun

Hoor jij bij die 15 % Belgen van wie het pakje nooit geleverd kan worden omdat er niemand thuis is? In de nabije toekomst zal je de koerier kunnen binnenlaten, zelfs als je niet thuis bent. Hoe? Dankzij slimme objecten ...

07.12.2017 Céline Roman

De grootste frustraties van de Belg wanneer hij iets online koopt? Ten eerste: de veiligheid van online betalen. Ten tweede: regelen dat er iemand thuis is om de bestelling in ontvangst te nemen. Dat inspireerde enkele bedrijven om een oplossing uit te werken om voortaan pakjes thuis te leveren, in de hal, zelfs als je niet thuis bent.

Om een bezoekje aan het postkantoor of dichtstbijzijnde UPS-punt te vermijden, biedt Amazon in de Verenigde Staten de dienst Amazon Key aan. Een gecertificeerde koerier zet de bestelling voorzichtig neer in de hal van de klant. Het systeem is beveiligd met een slim slot en een slimme camera die de gebruiker in staat stellen de deur open te maken, de koerier te controleren en zijn bewegingen te volgen.

In België zoekt bpost ook een oplossing voor het probleem. In samenwerking met de start-up Parcify zal bpost een eigenaardig slim slot installeren bij een twintigtal vrijwilligers in Antwerpen. Dat slot wordt boven op een sleutel geplaatst, die in de woning ligt. De deur wordt automatisch opengemaakt wanneer het slot een beveiligd signaal ontvangt van Parcify. Ben je net de hond gaan uitlaten of ben je in de buurt om boodschappen? Dankzij een app kan Pacify je lokaliseren en de koerier vragen om je tegemoet te stappen om het pakje te overhandigen. In de testfase is de dienst van bpost en Parcify gratis maar in de commercialiseringsfase zal je ongeveer evenveel moeten betalen als bij Amazon, zo'n 200 euro per jaar.

Wil jij de teugels in handen houden, zonder voor deze dienst te betalen? Dat kan! Installeer een slim slot en een slimme bel zoals Ring om op je smartphone te zien wie aangebeld heeft en in reële tijd met de leverancier te praten. Maar in tegenstelling tot de oplossingen van Amazon en bpost ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van het systeem ...

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.