Menu
Blog

Is jouw onderneming klaar voor de cloud?

Werk

Overschakelen van servergebruik op cloudcomputing is voor veel ondernemingen een grote stap. Staat je IT-infrastructuur op punt? Is er voldoende softwarekennis in huis? En belangrijker nog: zijn je medewerkers klaar voor de grote ommezwaai? Enkele aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer je je bedrijf klaarstoomt voor een toekomst in de wolken.

07.08.2017 Céline Roman

Koudwatervrees voor de cloud?

Weinig ondernemingen maken de overstap naar een cloudomgeving in één keer. Doorgaans wordt er gekozen voor een tussenstap, waarbij de oude toepassing voor data-opslag gedeeltelijk behouden wordt (servers bijvoorbeeld) en er tegelijk een cloudplatform wordt opgezet. We spreken doorgaans van drie soorten cloudcomputing.

1.Public cloud

Het woord zegt het zelf: dit is een openbare cloud die voor iedereen beschikbaar is. Je deelt de infrastructuur met anderen die er net als jij voor betalen, maar je hebt als bedrijf geen toegang tot of zeggenschap over de hardware. Het voordeel van een public cloud is dat je dus ook niet zelf voor updates en onderhoud van de systemen moet zorgen; dat doet de verdeler voor jou. Het nadeel is dan weer dat een publiek systeem zich niet leent tot maatwerk, wat voor sommige bedrijven of sectoren net een voorwaarde is om over te stappen op cloudcomputing.

2.Private cloud

Een private cloud is juist gericht op dat maatwerk. Het betekent dat een cloudinfrastructuur exclusief voor jouw bedrijf opgezet en geleverd wordt. Dat hoeft daarom niet te betekenen dat je er ook zélf over moet waken. In principe kan die taak nog steeds toevertrouwd worden aan een externe partij.

3.Hybride cloud

Voor veel bedrijven is de hybride cloud initieel de interessantste optie. Het is een mengvorm van public en private, waarbij een slimme technologische oplossing twee onafhankelijke cloudstructuren tot één gebruiksvriendelijk systeem versmelt. ‘Gebruiksvriendelijk’ is hier het sleutelwoord: de hybride cloud is de ideale oplossing als je je werknemers stapsgewijs met een cloudomgeving wil laten kennismaken.

Waarom als onderneming in de cloud duiken?

Door alle data in de cloud onder te brengen, maak je je onderneming flexibel. Het zet de deur open naar flexibele werkomstandigheden (thuiswerk, flexkantoren, …) én het verlicht in veel gevallen de administratieve druk – denk aan een geïntegreerd crm-systeem waarin werknemers zelf hun administratie centraal bijhouden.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.