Menu
Blog

Je smartphone vergrendelen

Tech

Vandaag kunnen we onze smartphone op talloze manieren vergrendelen. Zo weten we zeker dat onze gegevens niet in verkeerde handen terechtkomen. Wij helpen je de beste manier te kiezen.

24.10.2017 Céline Roman

1. De eenvoudigste manier: met een wachtwoord
Een wachtwoord is de oudste en populairste methode. Op Android gebruik je ofwel een pincode, ofwel een wachtwoord of patroon. Er is maar één probleem: mensen die je goed kennen, kunnen je code of patroon snel achterhalen (vooral omdat ze je daarvoor maar even in de gaten hoeven te houden). Ook de iPhone en iPad kan je met een pincode beveiligen. Die pincode bestaat uit 4 tot 6 cijfers, afhankelijk van het model.

2. Je vingerafdruk
De vingerafdrukscanner dook voor het eerst op op professionele laptops, tot Apple er groots mee uitpakte en de TouchID lanceerde. De reactie van Android bleef niet lang uit en intussen zijn de meeste smartphones uitgerust met een vingerafdrukscanner. De idee is om een afdruk te maken van een of meerdere van je vingers. Je smartphone onthoudt die afdruk en vanaf dat moment kan je met een van die vingers je toestel ontgrendelen of bepaalde handelingen uitvoeren (apps kopen, een overschrijving uitvoeren, toegang krijgen tot een app). Deze methode werkt voortreffelijk en is veiliger dan een wachtwoord. Of iemand zou ervandoor moeten gaan met je duim ;-)

3. Je stem
Google wilde stemontgrendeling gebruiken in Android, maar de functie Trusted Voice heeft nooit feilloos gewerkt, met name door storende omgevingsgeluiden. Als je 'OK Google' of 'Hey Siri' zegt, weet je dat je niet altijd reactie zal krijgen. Samengevat, deze methode is niet 100 % betrouwbaar.

4. Je knappe snoet opent alle deuren
En binnenkort ook je smartphone! Toegegeven, de eerste test van Samsung met de Galaxy S8 was geen onverdeeld succes. Microsoft gebruikte deze methode al voor zijn Xbox One, en soms ging dat goed, soms niet. Komende winter zou Apple deze lang verwachte methode een boost moeten geven met de release van de iPhone X. De technologie van Apple is superieur: 30.000 IR-punten maken een 3D-model van je gezicht. Zowel overdag als 's nachts. Volgens Apple kan je de beveiliging onmogelijk omzeilen met een foto. En hoe meer de gebruiker FaceID gebruikt, hoe beter het systeem zal werken. We staan te popelen om de functie te testen.

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.