Menu
Blog

Je gsm draadloos opladen

Tech

11.04.2013 Cédric Godart

Qi is een apparaat voor draadloze energieoverdracht tot op een afstand van 40 mm. Indien een gsm met deze standaard uitgerust is, hoef je het toestel slechts op de Qi-lader te plaatsen zodat de batterij via inductie herladen wordt.

Deze functie werd vaak naar voren gebracht toen Nokia de Lumia 920 in 2012 lanceerde.  Als je deze gsm trouwens in België kocht, kreeg je er een draadloze oplader bij. Maar andere merken bieden ook accessoires aan, waaronder Fatboy (het merk dat zitzakken verkoopt). Hoe werkt het? Je plaatst je Lumia op de Fatboy (die zelf op het lichtnet aangesloten is) en je telefoon wordt opgeladen. Andere accessoires werden ontwikkeld om via deze technologie te werken, namelijk luidsprekers met een draadloze laad-functie van JBL. Het apparaat kan je dus gebruiken om je gsm op te laden en om muziek van op afstand af te spelen (in geen van beide gevallen heb je een kabel nodig). We hebben deze nieuwigheden getest. Je leven wordt stukken gemakkelijker omdat er dan slechts één gebaar nodig is: neerzetten en laden.

De Palm Pré ondersteunde reeds de Qi-technologie, maar sinds de gsm geen commercieel succes kende, raakte de technologie ook niet bekend bij het grote publiek. Sinds de release van de Lumia 920, heeft LG in samenwerking met Google de Nexus 4 ontworpen.  Deze smartphone – die nog steeds niet officieel in België verkrijgbaar is – kan je ook draadloos opladen dankzij een case die Qi-compatibel is. Pech als je een iPhone gebruikt: Apple besloot geen voorrang te geven aan Qi. Maar er bestaan wel compatibele cases, onder andere bij Energizer.

Wat is eigenlijk draadloos opladen?

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.