Menu
Blog

IT-netwerken voor dummy’s: dit zijn de basics

Tech

Zodra je onderneming begint te groeien en je almaar meer werknemers aanwerft, neemt ook de behoefte aan een degelijke en vooral betrouwbare IT-infrastructuur voor je bedrijf toe. Is de wondere wereld van hardware en software onontgonnen terrein voor jou, en vraag je je af van welke basisbeginselen je notie moet hebben om een IT-netwerk op te zetten? Wij zetten er hier alvast enkele op een rij, zodat je niet onbeslagen ten ijs komt.

26.09.2017 Céline Roman

LAN en WAN

Grosso modo spreken we van twee soorten computernetwerken, waartussen een onderscheid wordt gemaakt op basis van de afstand tussen de computers die op het netwerk zijn aangesloten:

  • LAN staat voor Local Area Network. LAN-netwerken verbinden meerdere computers binnen een kamer, huis of gebouwencomplex (bijvoorbeeld een kantoor).
  • WAN staat voor Wide Area Network. Een WAN-netwerk is niet beperkt in afstand en kan wereldwijd computers verbinden. Het meest bekende voorbeeld is het internet.

Draadloos of niet?

Kies je voor een LAN-netwerk op kantoor, dan heb je de keuze tussen een netwerk met kabels (LAN) of een draadloos netwerk (WLAN). Een combinatie van beide kan natuurlijk ook. Welk soort computernetwerk je ook installeert, een degelijke beveiliging is een echte must. Cybersecurity is vandaag meer dan ooit een ‘hot topic’ – je zult maar het slachtoffer zijn van malafide phishing-mails die je IT-omgeving weten te omzeilen en hun pijlen richten op je minutieus opgebouwde bedrijfskapitaal …

IT-netwerken: enkele termen uit het jargon verklaard

Opdat je het niet in Keulen zou horen donderen wanneer je externe IT-partner of je interne IT-specialist je uitlegt welke mogelijkheden er zijn met IT-netwerken, geven we je nog enkele veel voorkomende termen uit het IT-jargon én hun verklaringen mee.

  • Router: apparaat in een netwerk dat de meest efficiënte verbindingsweg bepaalt voor de uitwisseling van informatie tussen computers. Nodig om de computers binnen het netwerk met elkaar te laten communiceren.
  • VPN: staat voor Virtual Private Network. Een VPN-verbinding verleent de gebruiker veilig toegang tot een privénetwerk. Zo kun je via een VPN bijvoorbeeld thuis inloggen op je kantoornetwerk.
  • IP-adres: staat voor Internet Protocol. Elke computer die aangesloten is op het internet heeft een eigen, uniek nummer, waarmee hij zichtbaar is voor andere computers op het net.

Meer weten over IT-mogelijkheden voor je onderneming? Lees dan ook even wat de cloud voor jouw bedrijf kan betekenen.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.