Menu
Blog

Nieuwe iPhone SE 2: alles wat je moet weten

Tech

Apple presenteerde op woensdag 15 april de iPhone SE 2, versie 2020. De opvolger van de iPhone 8 is momenteel het goedkoopste Apple-model. Hij is ook verbluffend krachtig en compact. We vertellen je alles wat je moet weten.

12.03.2021 Simon VAN CAUTEREN

De iPhone SE (2016) wordt de iPhone SE (2020)

De iPhone SE is een 9e generatie-model dat werd gepresenteerd op 21 maart 2016. Hij was verkrijgbaar vanaf 31 maart van datzelfde jaar. Op 12 september 2018 kwam er een einde aan de verkoop van dit model. Apple presenteert nu de nieuwe iPhone SE, ondertussen de dertiende generatie van de smartphone. 


Ga rechtstreeks naar


Wat betekent iPhone SE?

SE betekent “special edition“. Het model van 2016 was al zo’n “speciale editie” en voor het model van 2020 heeft Apple de naam behouden. 

iPhone SE (2020): wat is er nieuw?

Apple bevestigde op 15 april dat het van plan was om de iPhone SE in België te lanceren. Deze nieuwe iPhone SE is al verkrijgbaar voor 489 € en kost dus 50 € minder dan het toestel dat hij vervangt, de iPhone 8. Qua design zijn er veel overeenkomsten tussen beide smartphones: een zichtbare rand, een scherm van 4,7 inch en een Touch ID-knop. De combinatie van glas en aluminium maakt er een robuust toestel van.

Ik ben al overtuigd, ik wil een iPhone SE!

Specs van de iPhone SE (2020)

Vier jaar na het eerste SE-model is de iPhone SE 2 nog altijd even compact, maar wel veel krachtiger. De technische gegevens maken dit duidelijk:

 • Apple-processor A13 Bionic (7 nm+)
 • Opslagcapaciteit: van 64 GB tot 256 GB
 • Scherm: Retina IPS LCD van 4,7 inch
 • Schermresolutie: 1334 bij 750 pixels
 • True-tone (aanpassing aan het omgevingslicht)
 • Stereo luidsprekers
 • Vingerafdruksensor (Touch ID) onderaan het scherm
 • Camera vooraan van 7 megapixel f/2,2 HDR en HD-video
 • Camera achteraan van 12 megapixel f/1,8, groothoek, stabilisatie, 4K-video
 • WIFI 6 (ax) met hotspot-functie
 • Bluetooth 5.0
 • Compatibel met deze netwerken: 2G, 3G en 4G+
 • Batterij met 18 W snellaadfunctie
 • Qi draadloos opladen
 • Nano-simkaartje, compatibel met eSim
 • NFC compatibel met Apple Pay

Waarin verschillen de iPhone SE 2016 en 2020?

Het model Apple SE 2020 is iets groter (138,4 mm in plaats van 123,8) en iets zwaarder (148 gram in plaats van 113). In 2016 had de iPhone SE heel wat kenmerken gemeen met de iPhone 6S.

Het model 2020 staat dan weer dichter bij de iPhone 11. Ze gebruiken bijvoorbeeld dezelfde A13 Bionic-processor. Dat verklaart waarom deze iPhone SE 2020 zo vlot is bij gamen en augmented reality, die steeds meer deel uitmaken van ons dagelijks leven. Bij de gebruikte materialen is er dan weer weinig verschil te merken.

Hoe groot is de Apple iPhone SE?

De iPhone SE meet 138,4 bij 67,3 millimeter en hij is 7,3 mm dik. Hij is bijgevolg veel compacter dan de iPhone 11, die een scherm van 6,1 inch heeft. 

Is de iPhone SE waterdicht?

Inderdaad, de iPhone SE 2 2020 kreeg het IP67-certificaat. Hij is dus niet bang voor stof en overleeft een duik van 1 meter in water, maar niet langer dan 30 minuten.

Wat er ontbreekt aan de iPhone SE 2

Het kleine broertje van de iPhone 11 moet het stellen zonder deze functies:

 • Geen FaceID (gezichtsherkenning), maar wel een biometrische sensor (Touch ID)
 • Geen 3,5 mm jack-aansluiting voor een koptelefoon. Ofwel gebruik je een Lightning-adapter ofwel een snoerloze Bluetooth-koptelefoon
 • Eén enkele camera op de achterzijde
 • Geen 5G
 • Om de 18 W snellaadfunctie te gebruiken, heb je een adapter nodig, maar die wordt niet meegeleverd

Foto’s: één enkele sensor, maar wat voor één! 

Camera achteraan: uitstekende portretten

Terwijl de meeste smartphones tegenwoordig met 2 of 3 sensoren op de achterkant verkocht worden, heeft de iPhone SE er maar één, maar door de uitgekiende optimalisatie zet die wel verbluffende resultaten neer. Hij heeft een resolutie van 12 megapixel en f/1,8 als maximale lensopening. Het is een groothoek met optische beeldstabilisatie en een PDAF-functie. Dat letterwoord staat voor “autofocus met fasedetectie”, een systeem dat ook op reflexfototoestellen wordt gebruikt. Er zit ook een dubbele led flitser op de smartphone.

De iPhone SE 2020 is compatibel met de Smart HDR,  de technologie achter gezichtsherkenning. Je telefoon is daardoor in staat om de belichting van een foto slim aan te passen om contouren en nuances natuurlijker weer te geven.

De camera kan in HD filmen met een snelheid tot 240 beelden per seconde en in 4K tot 60 beelden per seconde, steeds met HDR, optische beeldstabilisatie en stereogeluid.

Betere selfiecamera

De selfiecamera is er enorm op vooruitgegaan, met een resolutie van 7 megapixel en een maximale lensopening van f/2,2. Ook HDR en een panoramafunctie zijn beschikbaar. De camera vooraan kan ook gebruikmaken van de Portretmodus, die ontbrak op de iPhone SE van 2016 en op de iPhone 8. 

Ook filmen is mogelijk, in HD 1080p, met 30 beelden per seconde.

Uitgekiend netwerkgedeelte

De draadloze verbinding van deze nieuwe iPhone SE is sterk verbeterd. De WIFI 6-compatibele chip biedt bijvoorbeeld een tot 40% hoger debiet (gemiddeld 1,5 Gbps). Je hebt dan natuurlijk wel een router nodig die WIFI 6-compatibel is en dat is met de meeste huidige routers niet het geval. Je iPhone is dan wel klaar voor de volgende modellen. 

De 4G-chip haalt nu een snelheid tot 1 Gbps, aanzienlijk meer dan in 2016. 

Welke simkaart voor je iPhone SE 2020?

De iPhone SE 2020 is van het Dual Sim-type. Dus als je een fysiek simkaartje gebruikt, is er plaats voor een nano-simkaartje.

Is de iPhone SE geschikt voor eSIM? 

Inderdaad! Er zit niet alleen een gleuf voor een nano-simkaartje in de iPhone SE 2020, maar ook een eSIM-chip (of Embedded SIM). In vergelijking met een klassiek simkaartje biedt deze technologie het voordeel dat je geen fysiek simkaartje meer nodig hebt om te bellen of een dataverbinding (3G, 4G) te gebruiken. 

Compatibel met bellen via 4G (VOLTE) en wifi (VOWIFI)?

Klopt, de iPhone SE kan zowel bellen via 4G (VOLTE) als via het wifisignaal VOWIFI) van Orange, als je binnen geen optimale netwerkontvangst hebt. 

Welke iPhone SE 2020 kleuren zijn er beschikbaar?

iPhone SE 2020 kleuren: wit, rood, zwart

De iPhone SE is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, wit en rood. Een deel van de winst die de verkoop van de (rode) iPhone SE (PRODUCT) oplevert, gaat naar het COVID-19-programma van het Wereldfonds. 

Leuk weetje: de iPhone SE 64 GB en 128 GB zullen in alle kleuren verkrijgbaar zijn, maar de iPhone SE 128 GB 2020 is in onze eshop alleen maar beschikbaar in het zwart.

Hoe goed is de batterij?

Apple geeft weinig informatie over de batterij, maar zegt wel dat de iPhone SE gedurende 13 uur video kan afspelen. Dit lijkt overeen te stemmen met de prestaties van de iPhone 8, die een hele dag toekwam met één batterijlading.

Met de lader die in de doos zit, heb je ongeveer 3 uur nodig om het toestel volledig te laden. Maar met de 18 W USB-C-lader beschik je al na 30 minuten over 50% batterijlading. Ook draadloos opladen is mogelijk, met een Qi-lader.

Een nieuwigheid van de iPhone SE 2020 is de extra batterijreserve die de NFC-chip van stroom voorziet, ook als je iPhone aangeeft dat de batterij leeg is. Dat is handig om in een winkel te betalen met Apple Pay of als je het openbaar vervoer gebruikt, van zodra die praktische betaalwijze ook in België mogelijk is.

Sinds wanneer is de iPhone SE verkrijgbaar?

De iPhone SE 2020 werd gelanceerd op vrijdag 24 april 2020.

Wat is de iPhone SE 2020 zijn prijs?

De iPhone SE is te koop vanaf 489,95 €, afhankelijk van hoeveel geheugen je wil: 

 • iPhone SE 2 64 GB voor 489,95 € 
 • iPhone SE 128 GB 2020 voor 539,95 € 

Goed om te weten: er zal geen iPhone SE 32 GB worden gelanceerd. De geheugencapaciteit werd verdubbeld, met 64 GB voor het basismodel. 

iPhone SE promo: uitzonderlijke deal

Als je je favoriete iPhone SE combineert met de optie Smart data 2 GB (15 €/maand) en een Go-abonnement vanaf Go-Plus, geniet je van een uitzonderlijke deal.

De prijs met abonnement wordt dus:

 • iPhone SE 2 64 GB voor 209 € 

Wauw, wat een deal! Ik wil mijn iPhone SE kopen!

Trouwens! Met Orange BuyBack kan je bij ons je oude gsm bezorgen. Wij geven je oude toestel aan Recupel en die recycleren maar liefst 99% van je toestel. In ruil krijg je van ons een waardebon die kan oplopen tot wel 500 euro! Kortom, win-win voor iedereen. 

Top, ik wil mijn oude gsm laten recycleren. Super, vertel me meer over een groener Orange!

Lees ook:

▶️ De nieuwe iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone Pro Max: welke kiezen?
▶️ iPhone XS of iPhone 11: welke kiezen?

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.