Menu

iPhone, iPad: wat je na de vakantie mag verwachten

Begin juni onthulde Apple de nieuwe functies van iOS, het systeem dat de iPhone en iPad aanstuurt. Wij vatten de belangrijkste vernieuwingen voor je samen, die je al kan testen nog voor de uiteindelijke release eind september.

18.06.2018
Door Céline R

Lichter en sneller
Verwacht geen grote veranderingen. Bij de ontwikkeling van iOS 12 werd voornamelijk op twee punten gewerkt: de applicaties starten en werken nog sneller, en de autonomie is sterk verbeterd, ongeacht tot welke generatie je iPhone behoort.
Net als vorig jaar kan je op alle apparaten die na 2013 (vanaf de iPhone 5S) werden uitgebracht een sneller besturingssysteem installeren. Het lijkt erop dat Apple dit jaar veel moeite heeft gedaan om het systeem lichter en schoner te maken. Volgens de eerste geruchten zouden de resultaten verbluffend zijn.

Nog meer augmented reality
Games, een meetapp: de ontwikkelaars zetten meteen hard in op augmented reality. Op recente iPhones lijkt de lancering wonderwel geslaagd. Als je de gelukkige eigenaar van een iPhone X bent, houdt niets je tegen om je eigen emoji te creëren met Memoji. De smartphone registreert je gezicht in 3D en helpt je daarna een uniek figuurtje te creëren, een beetje zoals je al op Snapchat kon met Bitmoji. Het resultaat is geschift: je kan je Memoji zelfs gebruiken tijdens het facetimen!

Siri gehoorzaamt je blindelings
Maak met enkele bewerkingen op je iPhone een macro die je kan uitvoeren zodra je een bepaalde zin uitspreekt. In het Nederlands? De zin 'Gedaan met werken' kan geprogrammeerde bewerkingen activeren zoals de telefoon uit de stille modus halen, de radio of verwarming thuis aanzetten of een sms'je sturen dat je op weg bent naar huis (Siri geeft op basis van het verkeer een schatting van wanneer je thuis zal zijn).

Meer discipline
IOS 12 zal, net als de toekomstige Android P, een functie hebben om je smartphonegebruik te meten. Voor elke tijdrovende app kan je dus een tijdsslot instellen. Geweldig nieuws voor je nachtrust, want er is ook een meedogenloze nachtmodus: je scherm toont geen enkele melding... tot wanneer jij anders beslist. Je wordt dus niet meer te pas en te onpas uit je slaap gehaald!

Betere begeleiding in de auto
Goed nieuws als je auto compatibel is met CarPlay: Apple aanvaardt voortaan ook andere navigatieapps dan Apple Maps. We weten al dat Google Maps en Waze na de vakantie compatibel zullen zijn, maar er zou ook onderhandeld worden over de app Coyote.

Wil je de nieuwe iOS eens uitproberen? Dat kan!
De open bètaversies van iOS 12 zijn voor iedereen beschikbaar via dit adres: beta.apple.com. Als lid van het bètasoftwareprogramma van Apple kan je alle release candidates uitproberen en je feedback erover terugkoppelen aan Apple. Maar let op, want er kunnen nog bugs in zitten. Als je een beetje geduld hebt, kan je wachten tot de definitieve versie van iOS 12 wordt gelanceerd, rond 21 september.