iPhone 4 of 4S? Onze test zal het duidelijker maken
Tech
De iPhone 4S, van versie 16 tot en met versie 64 GB, is al een paar weken in België beschikbaar. Is deze telefoon voor jou gemaakt? Of zal een ouder en dus goedkoper model genoeg zijn? We zullen je proberen helpen met deze objectieve test
Een nieuw model, maar (bijna) identieke iOS 5
De iPhone 4 en de 4S hebben dezelfde look. Hun verschillen merk je amper op. Nochtans zal je de case van een iPhone 4 niet op een 4S kunnen plaatsen. Dat komt doordat sommige knoppen verplaatst werden. En verder?
Ten eerste beschikt de A5 dualcore processor (geërfd van de iPad) over een veel betere GPU. Wat kan je ermee doen? Applicaties sneller opstarten. Ze starten veel sneller op dan met de iPhone 4. Verder verandert er niet veel bij het opladen van webpagina's en bekijken van foto's en video's. Het geluid is goed, maar de equalizer biedt niet dezelfde kwaliteit als de nieuwste modellen van Sony, de N9 van Nokia en Dolby, de gratis equalizer van Android of HTC en zijn Beats Audio-functies. Het geluid kan dus goed zijn, maar ook net niet goed genoeg voor gebruikers die meer finesse verwachten.
Wat verder verschilt van de iPhone 4 is het nieuwe antenne-concept. Eindelijk! De iPhone 4 had veel meer moeite dan andere smartphones met netwerkontvangst (wat liefhebbers van het merk met veel moeite toegeven). Het nieuwe model beschikt over een dubbele antenne. Het resultaat? Netwerkontvangst is veel beter en stabieler. In ons kantoor was dat trouwens meteen duidelijk: 3G-ontvangst was beter, van 2 tot 4 streepjes erbij op hetzelfde plek. De problemen op het vlak van communicatie (dropped calls bijvoorbeeld) gebeuren dus minder vaak met de 4S dan met de 4. Dit is niet te verwaarlozen.
In augustus 2010 hebben we de iPhone 4 getest. Sindsdien werd hij naar iOS 5 geüpdatet: beide toestellen zitten dus op eenzelfde lijn qua software en diensten.
De iPhone 4S is de eerste telefoon die op iOS 5 draaide. Wat bracht deze update?
Ten eerste is er een notificatiebalk die je kan zien door je vinger van boven naar beneden op het scherm te laten glijden, à la Android. Je ziet er dan een weeroverzicht, nieuwe berichten, oproepen, notificaties van applicaties en de beurskoersen. Om met de gebruiker van een andere iPhone of iPad te communiceren, kan je vanaf nu iMessage gebruiken: een gratis dienst tussen de sms en de IM om berichten en foto's te sturen. Met het volumeknopje kan je nu ook foto's maken. Je kan de foto's ook met de telefoon bewerken. De iPod-applicatie wordt Muziek. Safari wordt krachtiger en sneller. Ten slotte is er ook iCloud: een online opslagdienst tot 5 GB gratis. Naast een e-mailadres @me.com, krijg je ook een kalender en een adresboek die altijd met al je andere toestellen gesynchroniseerd zijn. Je documenten en foto's worden ook met je andere Apple-toestellen gesynchroniseerd.
Het systeem iOS 5 draait even vlot op de iPhone 4 als op de 4S. De iPhone 4 had op dat vlak vroeger al geen problemen, in tegenstelling tot de 3G(S). De iPhone 4S zal wel sneller zijn, maar niet op een uitbundige wijze. Volgens ons zal je het enkel met spellen opmerken. Met 60 fps draaien ze veel sneller en vlotter dan vroeger.
En de autonomie? Let goed op! Onze iPhone 4S draait op de nieuwste versie van iOS 5, die op 5 december 2011 verscheen en die een leemte vertoont. De batterij raakt veel sneller leeg dan de batterij van de iPhone 4, zelfs (en vooral) in stand-by! We konden de telefoon niet langer dan een dag (van 8u tot 20u) gebruiken zonder hem te moeten opladen. Het hielp om de 3G, wifi en de gps uit te schakelen, alsook de helderheid van het scherm te verlagen, maar niet veel. Apple is kennelijk op de hoogte van het probleem en probeert het op te lossen, zoals Nokia hetzelfde probleem met de Lumia 800 tracht op te lossen.
En multimedia?
De iPhone 4S heeft een 8 megapixel camera, dat is 3 MP meer dan de iPhone 4. Met optimale verlichting zal je prachtige resultaten hebben (buiten, binnen met licht). De macro-modus is verbluffend. Hetzelfde geldt voor de gezichtsherkenningsfunctie. De nieuwe BackSideIllumination-sensor vangt het licht beter op en bewerkt het ook beter. Het diafragma gaat van 2.8 over naar 2.4. Je hebt het begrepen: de resultaten zijn even onberispelijk als de foto's van een Exmor van Sony (Ericsson). Als het wat donker wordt is het moeilijk ruis en rode ogen te vermijden. De flash is krachtig, wat de kleuren kan verpesten. De resultaten zijn beter dan met de iPhone 4, maar het is dan ook geen revolutie, wat de marketingafdeling van Apple ook zegt.
Uit onze testen blijkt dat de Sony Xperia Arc S en de Nokia N8 betere resultaten opleveren (qua snelheid van vastleggen en kwaliteit licht/donker). Wat video betreft is Apple van HD 720 naar 1080p (Full HD) overgegaan. Hier valt absoluut niets op aan te merken. De iPhone 4S reageert snel en kan bewegingen goed aan. Qua kwaliteit levert het bijna even mooie resultaten op als de Samsung Galaxy S2. Qua gebruiksvriendelijkheid is het veel beter, namelijk dankzij iMovie en het gemakkelijk overzetten van de video's op een computer.
Hoe goed is Siri?
iri is in het Engels en in het Frans beschikbaar. Het is een soort assistent die taken uitvoert die je met de stem hebt opgelegd. Sms'en schrijven gaat beter met de tijd, want Siri leert je stem te herkennen en went aan je stembuigingen.
Je moet wel duidelijk spreken en er mag niet te veel lawaai rond je zijn als je goed begrepen wilt worden. Gedurende onze eerste testen ging dat soms moeilijk (moeilijker dan met Android en Windows Phone), maar Siri kan ook meer dan sms'en en zoekopdrachten uitvoeren. Siri voert niet enkel taken uit, hij leert van je en is de kern van het iOS 5-systeem. Siri heeft meer toekomstperspectief dan gelijkaardige tools (Dragon namelijk) want Apple beperkte de toegang tot de kern van het systeem voor ontwikkelaars. Siri kan per definitie meer.
Wat kan je doen? Je kan een afspraak afzeggen, een wekker zetten en iemand bellen. Verder moet het nog ontwikkeld/verduidelijkt worden door Apple zodat we deze tool werkelijk kunnen gebruiken om tijd te winnen en niet om met hem te spelen of hem te testen (wat snel saai wordt).
In het Engels is Siri ongelofelijk slim. In het Frans trekt hij zijn plan, maar is hij minder perfect (hij kan niet op alles een antwoord vinden). Voorlopig bestaat Siri nog niet in het Nederlands, enkel in het Engels, Frans en Duits. Spaans spreekt hij ook niet. Dat zal hij tegen 2012 leren, samen met Koreaans, Japans, Chinees en Italiaans.
Is hij voor mij?
Heb je een iPhone 3G of 3GS, of misschien een andere smartphone? Aarzel dan niet tussen de 4 en de 4S. Het verschil in prijs tussen het oude en het nieuwe model is veel te klein om niet van Siri, de snellere processor en de fantastische 8 megapixel camera te genieten. De 4S is tegenwoordig even snel als de beste Androids met een dualcore processor.
Heb je de iPhone 4? Heb je Siri nodig? Kan je niet zonder de 8 megapixel camera? Het feit dat het systeem vlotter draait zal niet in het oog springen. Maar de netwerkontvangst zal beter zijn. De autonomie is slechter (hij houdt het niet langer dan een dag uit, tenzij hij gewoon in je broekzak blijft) met het huidige OS.
Een iPhone 4S hebben is misschien een kwestie van standing, maar het zou spijtig zijn zo te moeten denken. De beste smartphone blijft degene die het beste bij je past, wat het OS ook moge zijn!
Tags
Found this useful? Share with
