Menu
Blog

iOS 11: wat je iPhone en iPad te wachten staat

Tech

Voor een heel nieuwe iPhone-beleving heb je niet eens een nieuw toestel nodig: eind september is iOS 11 voor iedereen beschikbaar. Wat verandert er voor jouw iPhone of iPad?

11.09.2017 Cédric Godart

Een gloednieuw Control Center

De interface van het Control Center of Bedieningspaneel is compleet vernieuwd. Vooral visueel is de schok groot. De meeste instellingen nemen de helft van het scherm in beslag. Je vindt er alles - wifi, Bluetooth, volume, actuele muziek, foto, rekenmachientje, niet storen, … Als je langer drukt, verschijnen er extra functies.

Overal iMessage

iMessage verhuist naar de cloud, een beetje zoals Whatsapp. De berichten worden gedeeld tussen al je Apple-toestellen en sommige gegevens - zoals je foto’s - zitten in de cloud, om plaats te winnen. Android zit nog altijd op de reservebank, maar met iMessage in de cloud … wordt dat technisch mogelijk. Misschien goed nieuws voor binnenkort?

Siri nu nog slimmer

Siri moest wel evolueren, want ook Cortana en Google Assistant zijn in opmars. Bij het testen van deze nieuwe versie merkten wij dat Siri nu veel natuurlijker klinkt. De assistent kan nu veel meer rekening houden met de context en met je gewoonten als je een vraag stelt, zodat de suggesties relevanter worden. Siri krijgt ook een nieuwe opdracht: voor jou zinnetjes vertalen in het Italiaans, Spaans, Duits en zelfs Chinees.

Meer plaats voor je foto’s

Het nieuwe fotoformaat HEIF werkt plaatsbesparend. Het vervangt het huidige JPEG-formaat. Je krijgt dus meer plaats voor je foto’s op je iPhone en je iPad en de beelden worden nog altijd gesynchroniseerd tussen al je toestellen.

Muziek om te delen

Als je een Apple Music-abonnement gebruikt, krijg je toegang tot functies om te delen. Net zoals op Spotify toon je dan je vrienden naar welke muziek jij luistert en omgekeerd. Maar een verplichting is dit niet, je kan de functie ook uitschakelen.

Een nieuwe App Store

Ook hier is de verrassing compleet. Dankzij de publieke bèta van Apple konden wij de grootste make-over van de App Store tot nu toe al testen. In deze winkel koop je niet langer alleen apps, je vindt er ook artikels, aanbevelingen van experts, lijstjes, enz. Een radicale vernieuwing!

Apple Maps in plaats van Google Maps?

Ook hier krijg je enkele nieuwigheden van formaat, onder andere als je je iPhone in de auto gebruikt (al dan niet via CarPlay). Je ziet de toegelaten maximumsnelheid (altijd nuttig, maar in België nog niet beschikbaar) en je kiest de juiste rijstrook op de autosnelweg of op grote wegen met meerdere rijstroken (dit werkt wel al bij ons en wij vonden het superpraktisch). In Maps komen ook plattegronden van de luchthavens. Voor wie veel reist, is dit natuurlijk fantastisch.

Boekt vooral de iPad vooruitgang?

Zonder de minste twijfel: ja! iOS 11 krijgt er een Dock bij. Dat is zo praktisch, dat je de indruk krijgt dat je op een Macbook werkt, vooral als je een toetsenbord aan je tablet koppelt. Met muisondersteuning erbij zou de ervaring perfect zijn (wij hebben pogingen ondernomen, maar dit werkt niet). iOS 11 laat je veel productiever werken, onder andere met functies als knippen/plakken of slepen/loslaten en met een app die Files/Bestanden heet. Daarmee vind je bestanden op je iPad, maar ook in mappen op iCloud. Ook als je Dropbox, OneDrive of Box gebruikt, heb je toegang tot je bestanden (ook al verloopt dit iets minder handig, want ze openen een 2e venster in de app).

Nog steeds geen Apple Pay

Bij het schrijven van deze blogpost was Apple Pay nog niet beschikbaar, maar hoop doet leven. De mogelijkheid om met je iPhone te betalen is nog niet eens aangekondigd in België. Meerdere iPhone/iPad-gebruikers kunnen dus ook nog altijd geen geld naar elkaar overschrijven op een veilige manier, via iMessage. Waarbij we niet mogen vergeten dat de Bancontact-app dat nu al heel goed doet met een QR-code.

Heeft jouw toestel recht op iOS 11?

Als jouw aanschaf van de laatste 3 jaar dateert, hoef je je geen zorgen te maken: over enkele dagen is het zover. Met andere woorden: iOS 11 is weggelegd voor alle iPhones vanaf model 5S. Gebruik je een iPhone 4 of 5? Dan heb je pech. Bij de iPad gaat het om de modellen iPad Air en iPad pro, elke iPad van de 5e generatie en de iPad mini vanaf versie 2.

Kan je niet wachten?

Je kan nu al de bèta-versie van iOS 11 downloaden en zodra de officiële versie in september uitkomt, haal je ook die binnen. Ingewikkeld is dat trouwens niet, je hoeft je alleen maar hier in te schrijven en de instructies te volgen. Toch even opletten: na de update van je iCloud-data is er geen weg meer terug. Maak een back-up via iTunes vóór je de stap zet.

Ontdek onze iPhones

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.