iOS 10: 6 redenen om blij te zijn

Apple lichtte begin juni een tipje van de sluier op over de volgende grote update van het besturingssysteem van iPhone en iPad. iOS 10 zal gratis beschikbaar zijn vanaf de herfst, maar kan al deze zomer worden getest. Dit zijn 6 belangrijke redenen waarom deze update je blij zou moeten maken.

28.07.2016
Door Cédric

1. Siri zal met je praten

Siri kwam tot nu toe niet buiten het domein van Windows en Android, maar als je een iPad, iPhone, Apple Watch of Mac gebruikt, kan je binnenkort ook op al deze toestellen genieten van de mooie stem (van een man of vrouw, dat kies je zelf). Er komen ook meer apps die de commando’s van de Apple-assistent verstaan, zoals Skype en Uber. Siri kan nu ook suggesties doen. Het kijkt daarvoor naar wat je schrijft, de inhoud van je agenda of de plek waar je je bevindt. Siri begrijpt de context van je vragen beter en kan een gesprek met je voeren.

2. Meer uitvoerige Maps

Net zoals Siri werd ook de app Plans/Maps uitgebreid, zodat ze meer bronnen van content en diensten kan aanboren. Denk aan een taxi bestellen, een restaurant of hotel vinden en reserveren, je vrienden op de kaart situeren. De enige rem is voortaan de verbeelding van de ontwikkelaars, die hun gegevens op de kaart zetten voor iPhone, iPad en Mac. Wij twijfelen nog of wij Google Maps door Apple Maps gaan vervangen, maar deze langverwachte nieuwigheden maken deze wat verwaarloosde app veel aantrekkelijker.

3. “Home”, de butler voor je geconnecteerde woning 

Misschien ken je Homekit, waarmee je geconnecteerde objecten bestuurt. Met Home biedt Apple nu een oplossing die alle geconnecteerde objecten in een woning centraliseert. Je regelt dus met je iPhone de verlichting, oven, garagepoort, deurtelefoon, camera’s, verwarming … Het merk van het toestel doet er niet toe, noch of je al dan niet thuis bent. De belangrijkste merken van huishoudtoestellen stappen mee in dit avontuur. Heb je toevallig je smartphone of tablet niet bij de hand? Dan gebruik je je Apple Watch als afstandsbediening …

4. Slimmere foto’s

Apple leek een beetje achterop te hinken in vergelijking met Google Photos, maar is nu vastbesloten om de herkenningscapaciteiten van Photos flink op te drijven. Artificiële intelligentie moet de iPhone en iPad in staat stellen om beelden, plaatsen en gefotografeerde objecten beter te herkennen en te klasseren, zonder je veiligheid of privacy aan te tasten. Net zoals bij Google Photos is het mogelijk om bij het klasseren of zoeken talrijke criteria te laten meespelen, inclusief via Siri. Ook videomontages met muziek zijn mogelijk. En elke creatie of wijziging wordt gesynchroniseerd op al je toestellen: Windows pc,  Mac, iPad, iPhone en iCloud op het web.

5. Apple Music: een fris geluid

Apple Music blonk nooit uit door eenvoud, zeker niet in vergelijking met Spotify. De iOS 10-update gaat gepaard met een grondige opfrissing. Het design is veel intuïtiever en eenvoudiger. Je gebruikt nu een app die je eigen muziek weergeeft en tegelijk heb je de indruk dat je een muziektijdschrift doorbladert, met grote titels (nieuwigheden, playlists, enz.). Je vindt gemakkelijk je weg en alles is personaliseerbaar. Er zitten ook nog altijd radiozenders in (Beats 1 en veel andere). Sommige playlists gaan af op je smaak, andere zijn samengesteld door experts. Apple Music 2016 zal ook beschikbaar zijn voor Android.

6. iMessage breidt uit

Dit is een van de grote pluspunten van de Apple-producten ... waar Android het (jammer genoeg) nog een hele tijd zonder zal moeten stellen. Het iMessage-systeem van Apple kan bubbels, effecten, stickers, bewegende beelden, tekeningen en zelfs je hartslag versturen. Terwijl je een gesprek voert, krijg je een overzicht van de links en beelden, kan je woorden door emoji’s vervangen, de lettergrootte op het scherm wijzigen en uit externe bronnen van animated gifs putten, dankzij een 100% voor Messages voorbehouden appstore. Kortom, iOS-gebruikers zullen meteen met elkaar beginnen te “babbelen”, zodra iOS 10 in het begin van de herfst beschikbaar is.

Wil je iOS 10 al eerder testen? Dat kan, omdat er een publieke bètaversie komt. Je hoeft je daarvoor alleen maar hier in te schrijven: https://beta.apple.com/sp/en/betaprogram/.