Menu

Internet thuis: test van de nieuwe Flybox

Internet zonder kabel, het kan best, op kot of op vakantie en al vanaf € 15 per maand. Een primeur: wij hebben de nieuwe Flybox getest, die verbinding maakt met het 4G+ netwerk. Dit zijn onze indrukken.

17.04.2018
Door Cédric

Niet iedereen heeft een zware internetverslaving of een digitale tv. Veel mensen surfen slechts af en toe en kunnen best zonder een omvangrijke instalaltie met een kabelmodem of tv-decoder. Ook voor hen heeft Orange superaantrekkelijke aanbiedingen, zoals Easy Internet @Home, waarvan het surfvolume onlangs flink werd verhoogd.
Sinds de lancering van de eerste Flybox is de 4G-technologie verder geëvolueerd. De nieuwe Flybox haalt nu alles uit het 4G+ netwerk van Orange, met een duizelingwekkende snelheid (150 Mbps en meer). Easy Internet @Home maakt het je echt eenvoudig: je hoeft alleen maar naar een Orange Shop te gaan of online te bestellen, het simkaartje in het toestel te stoppen en je bent klaar. Je hoeft geen afspraak te maken met een installateur, want … die is niet nodig!

Maar is het echt wel zo eenvoudig? Wij deden de test en haalden een Flybox in huis. En we zeggen er nog even bij dat wij deze test in Brussel hebben uitgevoerd.

Uitpakken en … surfen maar
Bij het uitpakken van de Flybox valt meteen op hoe discreet en compact dit toestel is. Geen wirwar van kabels in alle richtingen: je zet de Flybox gewoon op de plaats met de beste ontvangst, bijvoorbeeld aan een raam. In ons geval schommelde de ontvangst (in Ukkel) tussen 4 en 5 staafjes (op een maximum van 5). Onze Flybox stond in de keuken op de 3e verdieping van een klein appartementsgebouw.


Nu is het tijd om alles aan te sluiten. Aan de onderkant van de Flybox staat de naam van het wifinetwerk en het oorspronkelijke wachtwoord. De verbinding met onze laptop komt snel tot stand. Nu nog de webbrowser starten en het adres 192.168.1.1 intypen, dat toegang geeft tot de beheerinterface. Daar kan je de taal kiezen, de naam van het wifinetwerk veranderen, je wachtwoord aanpassen en bijvoorbeeld verbinding maken met Orange Cloud. De interface in de kleuren van Orange is heel geslaagd en gebruiksvriendelijk.

Toen we naar de interface gingen, merkten we dat de internettoegang al automatisch is geconfigureerd dankzij het simkaartje. En dat we dus al meteen konden surfen zodra de Flybox aan stond! Nog eenvoudiger kan niet!
De Flybox kan tegelijk met maximaal 30 toestellen overweg. Wij zijn met 6 toestellen tegelijk - een smartphone, een pc, een tablet, een smart-tv, een Chromecast en een gameconsole - op het wifinetwerk gegaan en alles bleef even snel werken. En probleemloos bovendien. De wifiverbinding is stabiel en heeft voldoende bereik voor een oppervlakte van ongeveer 90 tot 100 m².

Het grote voordeel van dit aanbod is dat je Flybox moeiteloos overal mee naartoe neemt. Je hebt alleen maar een stopcontact en 4G-dekking nodig (hoewel in bepaalde gebieden ook 3G compatibel is).

Streaming: even rekenen
Misschien is de Flybox ook jouw ideaal venster op de wereld, bijvoorbeeld op een kot of als je in het weekend naar je buitenverblijf vertrekt.
Maar als je vaak streamingvideo’s bekijkt, dan moet je toch rekening houden met de volumeplafonds, ook al werden die ondertussen opgetrokken. Bovendien heeft Orange sinds 15 maart de periode van het gratis extra surfvolume uitgebreid van 18 uur tot 6 uur ’s morgens (vroeger van middernacht tot 6 uur ’s morgens). Weekends worden voortaan als daluren beschouwd. Dus voor 20 euro krijg je nu 130 GB (dat wil zeggen 30 GB overdag en 100 GB ’s avonds en in het weekend).
Als je deze volumes overschrijdt, zijn er twee oplossingen: ofwel koop je een surfherlaadbeurt, ofwel schakel je over op Love, voor een onbeperkt maandelijks volume. En als je even krap bij kas zit, blijf je gratis surfen tegen verlaagde snelheid (256 Kbps), ook als je forfait is opgebruikt. Gewoon een kwestie van enkele dagen geduld te oefenen, terwijl je ondertussen volop toegang hebt tot je e-mails!

Hét voordeel van de Flybox is de totale bewegingsvrijheid. Overal waar er in België 4G is, ga je online, zonder de 4G-verbinding van je smartphone te moeten delen … met het risico dat de batterij ervan al snel uitgeput is.

Alle info over de Flybox en Easy Internet @Home vind je hier.