Menu

Internet is geen onbekend terrein voor Belgische senioren

Begin oktober publiceerde de FOD Economie de Barometer van de informatiemaatschappij 2018. Wij konden ons niet bedwingen en namen de publicatie onder de loep. Goed nieuws: ook senioren vinden de weg naar het wereldwijde web. Dit zijn voor ons de belangrijkste conclusies.

26.11.2018
Door Céline R

De barometer van dit jaar zet de sterke en zwakke punten van ons land in de digitale wereld in de verf. Globaal gezien is er niets om ons over te schamen. In België varieert het digitale vaardigheidsniveau naargelang de generaties. Zo kan 60 % van de Belgen van 16 tot 74 jaar een bestand of map kopiëren of verplaatsen, maar we zien een opvallende generatiekloof: 76 % van de jongeren (16-24 jaar) kan die taak uitvoeren, tegenover slechts 28 % van de senioren (65-74 jaar).

We zeggen er meteen bij: al bij al doen we het niet zo slecht. 15 % van de 55- tot 64-jarigen heeft nog nooit het internet gebruikt. Bij de 65-plussers klimt dat percentage naar 37 %. Wanneer we kijken naar de computer en smartphone zien we dat 86 % van de senioren tot 64 jaar er een gebruikt, tegenover 65 % bij oudere senioren.

De applicatie die ze het meest gebruiken? Dat is WhatsApp, een app om te communiceren die verschillende generaties dichter bij elkaar brengt. In seniorencursussen vallen hun specifieke behoeften op: naast leren werken met WhatsApp willen ze vooral een e-mailadres kunnen aanmaken en online of mobiel bankieren.

Belgische senioren zijn dus veel meer geconnecteerd dan je zou denken. Uit een ander onderzoek van IPSOS (Senioren vandaag in Europa) geven Belgische senioren aan dat ze internet gebruiken omdat het hen helpt om zich onafhankelijk te voelen. 79 % gebruikt het internet minstens een keer per maand om zijn financiën te regelen, voor muziek, nieuws en communicatie.

Doe zelf de test

Dit jaar lanceerde de overheid het Digital Duel, een test die je digitale vaardigheden beoordeelt en je een idee geeft van je digitale leeftijd. Is er nog werk aan de winkel? Geen probleem. Op de site staat een lijst met cursussen die je kan volgen in België om je bewust te worden van het belang van levenslang leren. Een initiatief dat we alleen maar kunnen toejuichen!

Boeit dit onderzoek je? Ga naar de website van de FOD economie. Daar kan je het volledige document gratis lezen en downloaden.