Menu
Blog

Op de sofa bij de psycholoog op … Instagram

Fun

Stress. Familie. Foute eetgewoonten. Angst. Herfstdipje. Het leven kan hard zijn. Gelukkig kunnen we af en toe gaan aankloppen bij een psycholoog. Die beroepsgroep heeft heel snel de kracht van het internet ontdekt.

18.10.2019 Cédric Godart

Stress. Familie. Foute eetgewoonten. Angst. Herfstdipje. Het leven kan hard zijn. Gelukkig kunnen we af en toe gaan aankloppen bij een psycholoog. Die beroepsgroep heeft heel snel de kracht van het internet ontdekt.

Psychologen die schitteren op Instagram

De psychologen waren er al snel bij om raadplegingen via Skype te organiseren en nu hebben ze de sociale media ontdekt. Vooral Instagram is populair om citaten en korte, inspirerende video’s te posten met tips om te relaxen, de dingen leren los te laten, te mediteren. Sommige psychologen mag je gerust influencers noemen.

Notes from your Therapist: 175 miljoen abonnees

Allyson Dinneen is een psychotherapeute uit de Amerikaanse staat Massachusetts. Zelf noemt ze zich therapeute, professor en schrijfster en haar naam gaat de hele wereld rond. Haar account Notes From Your Therapist bevat korte notities, die ze vrijwel zonder onderbreking post sinds de zomer van 2017. Het zijn inspirerende tips en met de hand geschreven zinnen. Zemaakte ook de infographic "How to feel my emotions".

Nina Mouton: mild ouderschap

Met bijna 8.600 abonnees is Nina Mouton de populairste online therapeute in Vlaanderen. Dat zij regelmatig op Radio 1 te horen is, heeft daar zeker iets mee te maken.. Deze mama van twee focust zich op mild ouderschap. Haar favoriete hashtags zijn dan ook #mildouderschap en #zelfzorg. Zij begon al heel vroeg met raadplegingen via Skype of FaceTime. Tegenwoordig doorkruist ze Vlaanderen met lezingen over haar favoriete onderwerp. En ondertussen werkt ze ook aan een boek.

“Wat mijn therapeut zegt”: even lachen mag

Lola Tash en Nicole Argiris zijn geen psychologen en nog minder coaches, maar in Canada posten ze op hun Instagram-account ‘My Therapist says (Wat mijn therapeut zegt) wel deugddoende berichtjes met een knipoog. Hun uitspraken zijn zeker bemoedigend bedoeld, maar hebben vaak ook een dubbele bodem. Wereldwijd kunnen 4 miljoen volgers er maar niet genoeg van krijgen.

Niet te verwarren met therapie

Hoe verhelderend, moedgevend en hartversterkend posts met zinnen en citaten op Instagram ook zijn, ze kunnen nooit een afspraak met een psycholoog vervangen. Psychologen gebruiken Instagram tegenwoordig eerder als een kanaal om belangstelling te wekken bij hun potentiële klanten. Het hoeft niet altijd een website te zijn.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.