Ben je dit jaar niet op Batibouw geraakt of heb je je gading niet gevonden in de hallen? Dan helpen wij je graag een handje om je woning te bouwen, renoveren of connecteren... zonder je te ruïneren.

Zorg dat je een plan hebt (of meerdere)
Om een plan voor te bereiden zoals een architect dat doet, kan je bijvoorbeeld inspiratie halen uit de A360-oplossing van Autodesk. Met die app kan je je concepten visualiseren, delen en becommentariëren op je smartphone of tablet. Er bestaan ook applicaties die gebruikmaken van augmented reality. Dat wil zeggen dat je vertrekt vanuit een foto van je bestaande ruimtes, die je dan uitwerkt tot een renovatieplan. Een voorbeeld is Morpholio.
Wat je zelf doet, doe je voortaan nog beter
Voor bepaalde werken in je huis of appartement moet je kennis hebben van specifieke technieken om een kwaliteitsvol resultaat te krijgen. Er bestaan opleidingscentra waar je de kneepjes van het vak kan leren en sommige gespecialiseerde doe-het-zelfzaken bieden cursussen aan, maar ga ook eens kijken in je appstore. Je vindt er zeker applicaties die je vertrouwd maken met materialen en technieken. De intelligentste en eenvoudigste oplossing (die bovendien ook nog eens gratis is) die we hebben gevonden, is wikihow.com (met mobiele applicaties). De makers van de website hebben de ambitie om iedereen op deze planeet alles te leren over schilderen, opmeten, boren... wat je maar kan bedenken. Vergelijk het met Wikipedia, maar dan met plaatjes, demo's en duidelijke uitleg.
Besparen op je energie zonder te verbouwen
Je hoeft helemaal geen nieuwe passiefwoning te bouwen met allerlei intelligente snufjes om je verbruik onder controle te houden. Je vindt online heel wat tips om minder elektriciteit, aardgas, water en zelfs stookolie te verbruiken. Leveranciers zoals Engie of Luminus bieden al gebruiksklare oplossingen aan, maar het Brusselse bedrijf Sibelga gaat nog een stapje verder. Zij hebben enkele jaren geleden een indrukwekkende en uitgebreide gids ontwikkeld om consumenten bewust te maken van hun energie-uitgaven en om hen te wijzen op de impact van bepaalde handelingen of gebeurtenissen op hun verbruik. Ze pakken meteen uit met een tweetalige app APP-Energuide, die volledig gratis is, ook voor wie niet in de hoofdstad woont. Surf naar de website www.energuide.be.
Gezond verstand (en daar heb je geen app voor nodig)
We stellen je deze maand enkele apps voor die je helpen met je doe-het-zelfprojecten en renovaties, zowel voor iPhone als Android, maar voor je aan de slag gaat, geven we je nog wat praktisch advies.
Wat je ook wil ondernemen in je woning, volg deze drie belangrijke tips:
1. Maak een plan en visualiseer elk project voor je begint;
2. Stel vragen in je winkel, in je omgeving of op internet, zodat je weet wat de juiste materialen zijn en welk gereedschap je nodig hebt;
3. Ken je beperkingen: je kan niet alles wat een professional kan. De dagelijkse klusjes in huis kunnen een leuke bezigheid blijven waar je terecht trots op bent zolang je bereid bent om je vaardigheden af te bakenen en je misschien hier en daar te laten bijstaan voor complexe of gevaarlijke projecten.
De verhuischecklist: verhuizen in 8 stappen