Ik ga verhuizen: wie verwittig ik wanneer?

Wie verhuist, krijgt de kans om een nieuw hoofdstuk te schrijven in wat het begin wordt van een verder lang en gelukkig leven. Maar voor we de dichter in ons loslaten, moeten we wel nog het een en ander doen. Orange stuurt je een mailtje en legt je in dit artikel uit welke stappen je moet volgen.

12.03.2019
Door Céline R

  • je huurcontract opzeggen bij je huisbaas,
  • je werkgever verwittigen,
  • de school/scholen van je kinderen verwittigen,
  • je energieleverancier verwittigen,
  • contact opnemen met je verzekeraar,
  • contact opnemen met je internetprovider
  • verhuisdienst aanvragen bij bpost.

Het verhuizen : drie maanden voor de grote dag

1. Zeg je huurcontract bij je huisbaas op door middel van een aangetekend schrijven. Een voorbeeld: als je huurcontract afloopt op 1 december, moet de huisbaas je opzegging ten laatste op 1 september ontvangen.

2. Verwittig zo snel mogelijk je werkgever. Waarom? Bij bepaalde bedrijven is in de collectieve arbeidsovereenkomst vastgelegd dat de medewerkers één dag betaald verlof krijgen om te verhuizen. Bovendien telt die dag mee voor de berekening van je jaarlijks verlof. Informeer je bij HR.
Als je er geen krijgt, probeer dan met je werkgever tot een akkoord te komen. Hoe vroeger je je werkgever verwittigt, hoe soepeler die zich zal opstellen in de 'onderhandelingen'.

3. Vraag het Gewest om een financieel duwtje in de rug. Als je voldoet aan een aantal hele strenge voorwaarden (je moet rondkomen met een klein inkomen, je verlaat een onbewoonbaar verklaarde woning of je verlaat een woning die niet is aangepast aan je handicap, bijvoorbeeld), kan je een installatiepremie krijgen. Meer informatie vind je op de officiële website van de Belgische Federale Overheidsdienst.

4. Verwittig de scholen van je kinderen, zelfs als ze naar dezelfde school blijven gaan. Als ze van school veranderen, mis je geen enkel officieel document en kunnen ze hun studies voortzetten alsof er (bijna) niks gebeurd is. Maar ook als ze naar dezelfde school kunnen blijven gaan, raden we je aan om de school te verwittigen van je verhuisplannen. Zo voorkom je dat er in de toekomst belangrijke documenten verloren gaan.

Het verhuizen : één maand voor de grote dag

1. Verwittig al je dienstenaanbieders (elektriciteit, water, gas enz.) dat je over een maandje gaat verhuizen. Je kan je adres in de meeste gevallen wijzigen in je Klantenzone, waar je ook kan aangeven vanaf welke datum ze het nieuwe adres moeten gebruiken.

2. Neem contact op met je verzekeraar om je verzekeringen aan te passen: woon- en autoverzekering, familiale verzekering enz. Je kan tegelijk een offerte vragen voor een verhuisverzekering die eventuele ongevallen dekt bij het verhuizen. Zo'n verzekering is zeker het overwegen waard als je geen verhuisfirma inhuurt.

3. Neem ook contact op met je internet- en tv-aanbieder. Er is namelijk een kans dat je nieuwe woonst nog niet aangesloten is en dat er dus nog werkzaamheden moeten gebeuren. Het is dus altijd raadzaam om die werken op voorhand te plannen zodat je niet zonder tv of internet komt te zitten wanneer je in je nieuwe stulpje bent ingetrokken. Lees zeker ook ons artikel 'Orange verhuist met je mee'.

4. Zo'n drie weken voor de grote dag kan je ook bij bpost aanvragen om je post naar je nieuwe adres door te sturen. Reken 30 euro om je post drie maanden door te zenden. En indien nodig kan je de dienst altijd nog verlengen.

Het verhuizen : één week voor de grote dag

1. Je hebt al je spullen al gesorteerd in de juiste kartonnen dozen. Dan is het nu tijd om parkeerborden te huren. Neem minstens vier werkdagen voor de grote dag contact op met je nieuwe gemeente. Als je een parkeerverbod aanvraagt, hebben de verhuiswagen en de lift plaats voor de deur van je nieuwe woning. Reken ongeveer 100 euro voor deze dienst.

2. Neem ook contact op met je behandelende arts als je een medisch dossier hebt. Hij/zij kan je dossier naar jou opsturen of naar je nieuwe dokter die je intussen misschien al hebt gekozen.

3. Heb je viervoeters rondlopen in huis? Geef ze de tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en hun terrein af te bakenen. Bij de minste stress bestaat de kans dat je huisdier wegloopt. Denk er dus aan om je contactgegevens aan te passen in hun chip. Dat kan heel eenvoudig via de website van ID Chips.

4. Vergeet niet om je gegevens aan te passen bij je ziekenfonds en nieuwe klevers te vragen. Dat kan meestal op de website van je ziekenfonds.

Na het verhuizen

Eindelijk, je bent geïnstalleerd... Er zijn nog een paar dozen die je nog een plaatsje moet geven, maar het zwaarste werk is achter de rug.
1. De wet geeft je 8 dagen om je komst te melden bij de dienst bevolking van je nieuwe gemeente. Een wijkagent zal dan bij je thuis langskomen om de eventuele gezinssamenstelling te controleren. Daarna kan je je gegevens op je identiteitskaart laten aanpassen.

2. Zodra je identiteitskaart aangepast is, kan je deze instanties verwittigen: VDAB, Actiris of Forem, je bank, eventuele verenigingen waar je lid van bent enz.

3. Minder belangrijk maar niet te vergeten: alle bedrijven verwittigen waarvan je papieren nieuwsbrieven (misschien is dit wel de gelegenheid om over te stappen naar het digitale alternatief), tijdschriften, kranten enz. krijgt.

Je Love-diensten verhuizen in 4 simpele stappen