Ik ga verhuizen: hoe vul ik mijn dozen?

Tous ceux qui ont déjà déménagé vous le diront : l’étape des caisses n’est pas des plus réjouissantes. On vous propose quelques-unes de nos astuces pour gagner du temps à l’emballage mais aussi… au déballage.

27.03.2019
Door Céline R

Lijst van spullen die je nodig hebt:

  • Kartonnen dozen (klein en groot)

  • Plakband

  • Plastic zakken en zakjes voor schroeven en spijkers

  • Oude kranten, vaat- en handdoeken, dekens

  • Een dikke viltstift, gekleurde stickers, een schaar, een breekmesje

  • Gereedschapstas om kleine meubels uit elkaar te nemen

Waar vind ik dozen?

Hoe en wat zijn zeker belangrijke vragen, maar de allesbepalende vraag is toch wel: waar vind ik verhuisdozen? Alles hangt natuurlijk af van het budget waarmee je het moet doen.
Als je een verhuisfirma inhuurt (meestal impliceert dat een verhuis naar het buitenland), wordt je hele verhuis door vakmensen geregeld. Dozen, plakband, inpakken van grotere stukken, enz. Je hebt het getroffen, profiteer ervan!
Ga je op je eentje verhuizen en is je budget niet rekbaar? Geen paniek! Haal je dozen bij je supermarkt (de befaamde bananendozen) of spring binnen in een winkel die overkop is gegaan.
Of koop je dozen in een speciaalzaak, zoals Brico, AVA, Action of Makro.
Aarzel ook niet om een kijkje te nemen op tweedehandssites zoals 2dehands.be of in een groep op Facebook waar tweedehandsspullen te koop worden aangeboden.
Vraag ook aan je werkgever of hij nog ergens kartonnen dozen heeft (te geef of te leen).
Of roep de hulp in van je directe omgeving: misschien kunnen je vrienden, collega's of familie je wel uit de nood helpen. Je zal versteld staan van wat sommigen allemaal op hun zolder hebben opgeslagen.
Laatste tip: onderschat nooit hoeveel dozen je nodig zal hebben. Je hebt er beter te veel dan te weinig... Want echt handig is dat niet, zo zonder dozen verhuizen :-)

Waarmee vul ik mijn dozen?

Je hebt je dozen, je plakband en een dikke viltstift voor je liggen; het inpakken kan beginnen. Of toch bijna... Voor je de dozen vult en dichtplakt, moet je eerst sorteren welke spullen je mee wil verhuizen, welke weg mogen of je aan iemand anders wil geven, en welke je bijvoorbeeld in noppenfolie zal hullen.
Je meubels en grote decoratiestukken passen natuurlijk niet in een doos. Draai ze daarom in noppenfolie. Aarzel niet om breekbare stukken of meubelpoten te beschermen met karton of een deken. Zo kunnen ze bij de verhuis tegen een stootje.
Daarna is je kleding aan de beurt (een gevoelig onderwerp voor de shopaholics onder ons). Gebruik daarvoor je eigen koffers en sportzakken, of vraag of je er van iemand anders mag gebruiken. Dat zal veel sneller gaan. Maak een gaatje boven in een grote plastic zak (een vuilniszak) en trek de hanger van de kapstok erdoor voor kledingstukken die je op de kapstok wil verhuizen.
Idem voor zware voorwerpen, zoals je boeken. Verhuis ze in een trolley... Je rug zal je dankbaar zijn!
Last but not least: profiteer ervan om grote kuis te houden in je spullen. Heb je echt 26 Mickey Mouse-mokken nodig om 's ochtends je koffie te drinken? Die stapel sportmagazines, moet je die echt nog hebben?
Sorteer, gooi weg en geef weg. Jij moet minder verhuizen en je kan er vast wel iemand een plezier mee doen die er meer behoefte aan heeft.

Hoe inpakken?

We raden je aan om er ruim van tevoren mee te beginnen. Begin met de spullen die je niet meer nodig zal hebben tot de dag van de verhuis.
De dag voor de verhuis pak je dan de spullen in die je het eerst weer zal nodig hebben (denk aan je tandenborstel, douche- of badgel, het laatste vaatwerk).
Ga systematisch te werk, stuk voor stuk. Aarzel niet om kwetsbare voorwerpen in noppenfolie of een oude krant te wikkelen.
Probeer de dozen zo vol mogelijk te stouwen om te voorkomen dat de spullen tegen elkaar stoten tijdens het transport. Maar zorg er tegelijk voor dat je ze niet overlaadt en dat je de dozen nog kan opheffen.
Wil je goed georganiseerd zijn? Noteer dan op elke doos wat er in zit of gebruik kleurcodes. Als je daar geen tijd voor hebt, schrijf er dan op z'n minst de kamer op (keuken, woonkamer, badkamer) om de inrichting van je nieuwe nestje te vergemakkelijken.
Schrijf tot slot in het groot BREEKBAAR op de dozen die breekbare spullen bevatten. Zo vermijd je onaangename verrassingen bij het uitpakken.

Nog enkele kleine tips

- Sla plastic zakjes in om de schroeven van je meubels in te steken. Plak ieder zakje aan het bijbehorende meubel.
- Stop je vloeistoffen (flessen, douche- of badgel, wasmiddelen) in plastic zakken.
- Gebruik je handdoeken om je vaatwerk te beschermen. Zo hoef je al geen noppenfolie te kopen.
- Verwijder de glasplaat uit je microgolfoven. Draai hem in een handdoek en kleef de deur dicht om te vermijden dat die opengaat tijdens het transport.
- Maak je frietketel en je wasmachine leeg. Blokkeer de wastrommel.

Met al deze tips word je de koning van de verhuis! 

Ik ga verhuizen : wie verwittig ik wanneer ?