Menu
Blog

Huawei Mate 10 Pro: onze mening

Tech

Wij kregen de kans om deze bijzonder grote (6 inch) smartphone en zijn randloos scherm te testen en wij zijn enthousiast! Dit is het verslag van onze kennismaking.

17.01.2018 Cédric Godart

Huawei zegt zelf dat het zijn nieuwste smartphone met meer dan de gebruikelijke zorg heeft ontworpen. En wij moeten meteen toegeven dat ook wij overeenkomsten zien met zijn rivaal, de Galaxy Note 8: een heel groot OLED-scherm, een uiterst (misschien té) krachtige processor, een uitstekend fototoestel en de mogelijkheid om er een extra pc’tje van te maken. Maar met zijn 799 euro voor 128 GB is hij wel minder duur dan het overeenstemmende model van Samsung.

Groot, maar niet onhandig!
Dit toestel is dan misschien wel opvallend groot, maar ook dun en slank. Dat komt door de plaatsing van de vingerafdruksensor op de achterzijde. Het scherm neemt bijna de hele voorzijde in, als een immersieve interface die vrij goed lijkt op het scherm van de iPhone X. Ook qua resolutie, trouwens: 2160 x 1440 pixels.
Laten we het nog even over dat scherm hebben. Huawei ontwikkelde een FullView Display van 6 inch met een 18/9-verhouding, waardoor het toestel gemakkelijker te hanteren is dan bijvoorbeeld een iPhone 8 Plus. Net zoals bij tv’s van de nieuwste generatie is voor deze smartphone de HDR10-technologie gebruikt, die kleuren helder en levendiger maakt.
Om een lang verhaal kort te maken: de vormgeving van de Mate 10 Pro is absoluut geslaagd, met veel (licht over de rand gebogen) glas en aluminium. Om de smartphone water- en stofdicht te maken, moest er een offer worden gebracht: de jack-aansluiting voor de koptelefoon ontbreekt. Je moet dus een USB-adapter gebruiken.

Artificiële intelligentie, ook om te fotograferen
Huawei heeft een chip voor artificiële intelligentie in de smartphone gestopt, die de batterij ontziet. Maar het aantal apps dat hiervoor is geoptimaliseerd, is nog beperkt. Toch blijkt bijvoorbeeld de app voor simultaanvertaling veel sneller te werken dan op een ander Android-toestel.
Ook bij het fotograferen levert artificiële intelligentie (AI) voordeel op. Dat merk je onder andere bij automatische beeldherkenning, waarbij het toestel zelf de bijbehorende instellingen kiest. Het resultaat is meestal vrij goed, maar het zal nog wel even duren vóór AI onmisbaar wordt.
Huawei heeft opnieuw met het Duitse bedrijf Leica samengewerkt voor de dubbele camera met diafragma f/1.6. Er zitten dus ook twee sensoren in het apparaat: een monochrome van 20 megapixel en één voor de RGB-kleuren van 12 megapixel, met optische beeldstabilisatie. De portretmodus (met scherptediepte-effect) levert scherpe beelden op (en zo’n foto nemen gaat heel snel). Zelfs als je onderwerp beweegt of er weinig licht is, zijn de resultaten in de meeste gevallen onberispelijk. Samen met de Note 8, de Pixel 2 XL en de iPhone 8+/X is dit ongetwijfeld een van de beste smartphones om foto’s mee te maken.

Android: Oreo aan boord
Wij zijn tevreden over de hele lijn, want wij krijgen de nieuwste Android - versie 8.0 - ingebed in de EMUI 8-interface, die functioneert als een subtiel mengsel van Android en de iOS-vormgeving van Apple. Er is alles aan gedaan om de interface eenvoudig te houden, inclusief de menu’s en configuratiemogelijkheden. Ook hier speelt de onzichtbare artifiële intelligentie een rol: de telefoon anticipeert goed op wat je wil en biedt je die functies vlot aan.

En als pc?
Net zoals Samsung doet met zijn DeX laat Huawei je de Mate 10 Pro aansluiten op een scherm, een toetsenbord en een muis, zodat je over een pc beschikt. De interface past zich aan het scherm aan. De smartphone zelf gebruik je dan als touchpad, zoals op een laptop. De interface is duidelijk en intuïtief, maar nog heel beperkt. Je hebt alleen maar toegang tot Android-apps, met soms onaangepaste interfaces, die er dan vreemd uitzien en onverwachte reacties opleveren (Android-apps zijn nog altijd vooral afgestemd op een touchscreen).

Maar surfen en aan Word- of Excel-documenten werken verloopt uitstekend. De apps zijn volledig bruikbaar en erg goed geoptimaliseerd. De smartphone is perfect geschikt als extra pc’tje, bijvoorbeeld op vakantie of in een coworking-ruimte. Een desktop-pc vervangen kan hij nog niet, maar dat komt waarschijnlijk nog wel. Zoals Samsung werkt Huawei hard om dit mogelijk te maken.

Batterij: 2 dagen
En ten slotte zit er ook een batterij van 4000 mAh in. Zo’n enorme capaciteit vind je maar zelden in een toestel dat zo dun is (7,9 mm). En die batterij doet niet alleen wat ze belooft (bij ons hield ze het meestal 2 dagen vol, behalve de eerste twee dagen, toen wij ze werkelijk zwaar op de proef hebben gesteld …), maar ze steunt ook op artificiële intelligentie. Ze bestudeert dus het gedrag van de gebruiker om optimaal energie te leveren.

Conclusie? Dit is een schitterende smartphone. Esthetisch zeer geslaagd. Voor veel minder geld dan de € 1.000 van evenwaardige toestellen bij Apple en Samsung. Met prestaties die er echt toe doen, inclusief Android 8.0 Oreo van meet af aan.

Momenteel ontvang je bij aankoop een gratis Huawei MateDock 2 om je Huawei Mate 10 Pro rechtstreeks op een projector of scherm aan te sluiten.
Je vindt de Mate 10 Pro in onze online shop, voor 799 euro. En als je een abonnement neemt, daalt de prijs nog een flink stuk, bijvoorbeeld tot € 649 in combinatie met een Arend-abonnement.

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.