Menu

Foto's nemen als een (echte) prof

De camera op onze smartphone is zo performant geworden dat het hoog tijd wordt voor het serieuzere werk! RAW-formaat, manuele instellingen: we geven je graag enkele tips om professionele plaatjes te schieten.

27.07.2017
Door Céline R

Of je nu een iPhone 7 Plus, een Galaxy S8 of een van de recentste modellen van LG of Sony hebt, foto's nemen is een van de belangrijkste features van je mobiele telefoon. Zowel Android als iPhone bieden een brede waaier van applicaties aan met geavanceerde functies die niet alleen compacte camera's benaderen, maar zelfs bridge- en reflexcamera's, met name dankzij de manuele instellingen en het RAW-formaat.

Voor je je naar de app store rept om een lijst van apps te downloaden, zijn er een paar dingen die je moet weten.

Manuele instellingen
Voor de meeste gebruikers zijn de automatische instellingen handig en voldoende performant. Als je op manuele modus overschakelt, wil dat zeggen dat je de controle overneemt en zelf de parameters van je beelden regelt. Daarin kan je verder gaan dan de automatische modus van de fabrikant. Zo kan je de belichting regelen zodat je kwaliteitsvollere foto's kan nemen bij schemerlicht of fel zonlicht. Die ISO-gevoeligheid is wel een verraderlijke instelling. Hoe hoger de waarde die je instelt, hoe meer korrel je toevoegt en hoe minder fijn je foto's worden. Neem de tijd om er vertrouwd mee te raken: hoe meer foto's je maakt, hoe groter de kans dat er een zal uitspringen!

De lichtsterkte is nog zo'n instelling die mooie plaatjes kan opleveren. Je herkent die aan de afkorting WB. Experimenteer naar hartenlust om de best mogelijke resultaten te verkrijgen. Tot slot kan je de sluitersnelheid instellen naargelang van de lenzen die je gebruikt (nacht-, dag-, sportobjectief). De waarde verwijst naar de tijdsspanne gedurende dewelke de sluiter licht doorlaat naar de sensor.

RAW-formaat
Nu kan je met een iPhone of Androidtoestel ook bestanden in RAW-formaat opslaan, hetzij met het toestel zelf, hetzij via een mobiele app. Belangrijk daarbij is het verschil met de gebruikelijke bestandsindeling, namelijk JPG. Een JPG-bestand is gecomprimeerd. Je kan het vergelijken met een mp3-file in de muziek, dat eveneens een compressie is van het oorspronkelijke bestand. Als je voor het RAW-formaat kiest, krijg je een ruwe, en dus zwaardere (meer megabyte) foto, die makkelijker te bewerken en veel gedetailleerder is. Daarna kan je je foto's retoucheren met behulp van beeldbewerkingssoftware op je computer of tablet. Dat is ook wat fotografen doen om de beste resultaten te verkrijgen.

Apps die je op weg helpen
We hebben deze maand enkele applicaties verzameld waarmee je optimaal gebruik kan maken van de manuele instellingen van je mobiele camera, zowel voor Android als iPhone.
Aarzel niet om je geslaagde kiekjes met ons te delen.