Menu

Homeland: waarom we allemaal een beetje meer Carrie moet zijn

01.06.2017
Door Andy V

Fan van de serie Homeland? Dan ben je ongetwijfeld ook gevallen voor hoofdpersonage Carrie Mathison. Carrie is CIA-agente en houdt zich meer dan staande in deze explosieve mannenwereld. Ondanks haar bipolaire stoornis slaagt ze er al vijf seizoenen lang in om intriges te ontrafelen en haar eigen integriteit te bewaren. Daarbij legt ze een indrukwekkend overlevingsinstinct aan de dag. Herken je jezelf in haar? Mooi! Eigenlijk zouden we allemaal een beetje meer Carrie moeten zijn.

Omarm je imperfecties

Imperfecties, iedereen lijdt eraan. We staren met z’n allen eindeloos in de spiegel en ergeren ons te pletter aan asymmetrieën, rimpels en andere uiterlijke eigenschappen die niet aan het schoonheidsideaal voldoen. En ook ons karakter is vaak voorwerp van gepieker. Gelukkig zijn er ook uitzonderingen: sommigen zijn wél perfect gelukkig met hoe ze eruitzien. Ze voelen zich goed in hun vel en omarmen hun zogeheten imperfecties.

Zo ook Carrie Mathison. Toegegeven, door haar bipolaire stoornis loopt haar leven allerminst van een leien dakje. Carrie is een labiele vrouw, en dat zal nooit veranderen. Langs de andere kant heeft ze van haar zwakte een sterkte gemaakt. Ze springt erg flexibel om met haar continu veranderende levensomstandigheden. Bovendien heeft ze besloten een verantwoordelijke moeder te zijn, iets wat ze ook meer dan waarmaakt.

Doorprik het glazen plafond

Vooroordelen over vrouwen, ze zijn helaas hardnekkig. Ook in 2017 hebben vrouwen op de werkvloer nog altijd te kampen met discriminatie. Daardoor blijft het voor hen moeilijk om door te stoten naar de top, al hun kwaliteiten ten spijt. Hoewel er natuurlijk ook werkgevers zijn die vrouwen wél naar waarde weten te schatten.

Carrie heeft haar werkgever alvast laten zien dat met haar niet te sollen valt. Als CIA-agente bestrijdt ze het kwaad op haar manier: met veel lef en een onverzettelijk verlangen om het kwaad de wereld uit te helpen. Homeland is daarmee een van de eerste FOX-series waarbij een vrouw de lijnen uitzet in de strijd tegen terrorisme.

Honderd procent geloofwaardig

Het is niet eenvoudig om van een labiele vrouw een heldin te maken. Maar de makers van Homeland zijn er wonderwel in geslaagd, en dat is voor een groot deel te danken aan actrice Claire Danes. Zij zet op een erg geloofwaardige en integere manier het personage van Carrie Mathison neer. Haar voorbereiding heeft daar veel mee te maken: Danes bekijkt videodagboeken van bipolaire patiënten en leest vakliteratuur over de politieke kant van Homeland. Ze won al een Emmy en twee Golden Globes voor de rol.

Onder de indruk van zoveel girlpower? Bekijk ‘Homeland’ via Orange TV!

Ontdek het Love-aanbod