"Home smart home"

Tech

Stel je voor: je staat ’s morgens op, zegt goeiemorgen tegen je smartphone of –watch en de verwarming springt aan, je koffie wordt gezet, de auto wordt voorverwarmd, … Een utopie? Ok, het is nog eerder voor morgen dan vandaag, maar het zijn maar enkele voorbeelden van wat er tegenwoordig al haalbaar is dankzij zelflerende toestellen of IoT-technologie.

05.03.2015
Door Andy V

Je hebt de term ‘IoT of ‘Internet of Things’ waarschijnlijk al eens horen vallen. Maar wat betekent het nu juist? Deze technologie maakt het mogelijk dat apparaten met behulp van sensoren hun omgeving monitoren, statussen doorgeven, instructies ontvangen en zelfstandig acties ondernemen. Denk daarbij niet alleen aan computers, tablets en smartphones, maar dus ook aan de verwarming, de tv, de ijskast, de grasmaaier … Je kan het zo gek niet bedenken of het valt aan te sluiten op het internet.

Volgens een recente studie van iDATE zouden tegen 2020 meer dan 80 miljard objecten verbonden zijn met het internet.

Revolutie

Deze technologische evolutie zorgt voor een ware revolutie in onze huizen. Meer en meer spelers uit de connectiviteits-sector focussen op onze woningen. Samsung heeft de ambitie om tegen 2017 van al zijn televisies IoT-toestellen te maken die verbonden zijn met de rest van het huis. Ook Apple (HomeKit) en Google (Nest) denken in dezelfde richting.

Zo bracht Nest een zelflerende thermostaat en een rookdetector uit. Deze toestellen monitoren de aanwezigheid in de woning en stellen hun werking af op het feit of je thuis bent of niet, of je wakker bent of slaapt. In ongeveer een week leert de thermostaat jouw leefritme aan en regelt op basis daarvan de temperatuur in huis. Deze slimme thermostaat werkt ook vlekkeloos samen met andere apparaten. Zo kan je auto aan de thermostaat laten weten dat je onderweg bent, of hij verwittigt de koelkast dat je een tijdje afwezig zal zijn waardoor die dan op zijn beurt zuiniger kan gaan werken.

Deze slimme diensten worden al jaren gepresenteerd op allerlei woon- en technologiebeurzen.  Tot nu toe blijven ze zwaar op de achtergrond en duiken ze maar sporadisch op in een echte woonst. De entertainmentdiensten, zoals tv’s die een internetverbinding maken en Netflix, zwaaien nog altijd de plak.

Onze woningen zullen sneller dan we denken intelligente huizen worden dankzij deze technologieën. Wat vind jij van deze (r)evolutie?

In onze concept stores vind je een klein aanbod IoT-toestellen, dus ze zijn zeker een bezoekje waard. Wil je meer te weten komen over de rol van Mobistar in IoT/M2M (Machine to Machine)? Dan moet je zeker deze pagina eens bekijken