Menu
Blog

Hoe nieuwe woorden woorden worden, deel 1!

17.09.2013

Nu de scholen in Vlaanderen hun deuren weer hebben geopend, begint het ook bij ons te kriebelen. Ga maar na, al die ijverige studentjes die dag na dag een stuk slimmer worden.. Ik denk dat onze algemene kennis ook wel een boost kan gebruiken. En dus hebben wij ons eens verdiept in een de taal van al die jonge genieën

De les van vandaag gaat daarom over de nieuwe woorden die onlangs zijn toegevoegd aan de online versie van het Oxford woordenboek. Woorden die zijn ontstaan uit trends die van ver komen, of zich heel dichtbij afspelen, dankzij de wondere wereld van virtuele werkelijkheid (beter bekend als: het Internet. En nu net daarom zijn ze onmisbaar voor wie een beetje “mee” wil zijn ;)

Je hebt vast al weleens van ze gehoord. En zo niet, geloof me: dan komt dat nog wel. En na het lezen van wat nu volgt, zal je ze zeker en vast gebruiken om indruk te maken op al je jonge vrienden. Of juist NIET gebruiken, om indruk te maken op al je volwassen vrienden. Je oordeelt zelf. We geven deze les in verschillende stukken, je kunt nu eenmaal niet meteen met alles uitpakken.

We beginnen onze wonderlijke catalogus met:

 • Phablet: Een samentrekking van de Engelse woorden “phone” en “tablet”. Omschrijft telefoons met een scherm dat alle wiskundige wetten tart en die het mogelijk maken om volledig onopgemerkt te blijven. Of om verschrikkelijk op te vallen. Kijk maar:
 • Selfie: Onder het mom van: “er is geen beter portret dan het zelfportret”. Of de kunst van de zelf-fotografie, schaamte noch gêne toegestaan. Bij voorkeur met behulp van een spiegel in de badkamer of sportschool, dankzij een smartphone met ingebouwde flitser en met een bijzonder krachtige pose waarbij je sterke kanten nog eens benadrukt worden. En ja, een selfie van Justin Bieber zegt toch meer dan duizend woorden:

  Je kunt natuurlijk ook tegen de stroom inzwemmen (sorry), de gehaaide mens (sorry) neemt al eens een alternatieve selfie:

   

 • TL;DR: Betekent letterlijk "Too Long; Didn’t Read" (te lang, niet gelezen). Het overkomt ons allemaal wel eens: een meterslange e-mail krijgen waar je eens doorheen scant, die je dan opzij zet voor later en er dan nooit meer de tijd voor hebt. Of de tijd voor neemt. (“Er bestaat geen tijd, enkel prioriteit” zei mijn grootvader, maar toch). Nu heb je een gepaste manier van antwoorden wanneer je zo’n e-mail epos hebt gekregen: TL:DR! Dat doe je natuurlijk niet bij deze blogpost, ;) En bij je baas, is het misschien ook niet zo’n goed idee. Enfin, je begrijpt de insteek.

 • Emoji: Dit is toch wat gemakkelijker te onthouden: het is een smiley (zoals dit: :-)) maar dan groter, en afbeelding, en soms zelfs eetbaar. Het bewijs in beeld:

  Trouwens, als je een smartphone hebt, kun je ook je toetsenbord in emoji instellen. Zo worden jouw sms’jes een stukje opgevrolijkt. Maar vergeet ook niet af en toe terug te keren naar woorden, die kunnen in sommige gevallen ook wel nuttig zijn..


 • Twerk: het woord is splinternieuw, het uitoefenen is dat niet. Hetverwijst naar een zeer specifieke dans die onlangs in de schijnwerpers is gezet door niemand minder dan Miley Cyrus (waarover je hier alles kunt lezen). Een praktijk voor jonge deernes die de zwaartekracht negeren en hun achterste bewegen of ze worden geplaagd door kramp. Het toppunt van elegantie is het niet, een bewijs van lenigheid dan weer wel.

  Dat deze dans echter voorbehouden is voor professionals, bewijst de volgende video: (Al is dat later een mopje van een stuntvrouw geblekenNu je klaar bent met deze eerste les, is het tijd voor het nemen van jouw eerste selfie, met je phablet, terwijl je twerkt als een emoji. Foto’s zijn zeer welkom, srsly! (Oh ja, ‘Seriously’ wordt tegenwoordig gespeld als ‘srsly) maar hier laten we het voorlopig bij. Tot de volgende les!

Found this useful? Share with