Menu

Use this environment for content changes

Warning: Please do not use this environment for content changes

Blog

Hoe kunnen we onze kinderen online beschermen?

Tot uw dienst

Ondanks alle wettelijke bepalingen die de laatste jaren zijn ingevoerd, kan je online nog altijd mensen met slechte bedoelingen tegenkomen. Beter voorkomen dan genezen, luidt het gezegde. De volgende aandachtspunten kunnen je daarbij helpen.

12.12.2017 Céline Roman

Tegenwoordig worden kinderen praktisch met een tablet in de hand geboren. Nog voor ze hun eerste flesje drinken, weten ze al hoe ze een gsm moeten aanzetten of een video bekijken op YouTube.
Om misbruik te voorkomen, moet je dus ingrijpen:

- beveilig je apparaten (smartphone, tablet, pc, smart-tv) met een wachtwoord. Wees origineel: verval niet in clichéwachtwoorden zoals je postcode, de geboortedatum van de jongste of de naam van je hond.

- plaats de pc in een gemeenschappelijke ruimte, waar iedereen hem kan zien. Zo kan je van tijd tot tijd een oogje in het zeil houden. Maar let er ook op dat je de privacy van je kinderen respecteert. Een goede balans is cruciaal.

- leer je kind geen onbekenden te vertrouwen, ook niet als het op het eerste gezicht een leeftijdsgenootje betreft. Doe je kind inzien dat het nooit persoonlijke gegevens zoals zijn adres of wachtwoord mag delen en nooit foto's van zichzelf mag posten zonder jouw toestemming.

- stel een planning op met de precieze uren waarop je kind de pc of tablet mag gebruiken. Zo valt je kind niet uit de lucht als je het vraagt om af te sluiten. Je zal zien, met een beetje geluk houdt hij zichzelf aan de planning ... (met een beetje geluk zeggen we er wel duidelijk bij).

- zeg niet resoluut nee als je kind je vraagt een Facebookprofiel voor hem aan te maken. Hij heeft er vast veel vriendjes op zitten. Stel hem daarentegen ten minste één voorwaarde: hij moet je aanvaarden als vriend (zodat je zijn posts kan zien), of je mag zijn profiel minstens een keer per week controleren.

- er bestaan ook programma's en software waarmee je websites met volwassen content, pornografisch materiaal of geweld kan blokkeren. Er is ook software waarmee je online games of sociale netwerken kan blokkeren.

- als je er meer over wil weten: website van Child Focus, website van de Federatie Wallonië-Brussel en hier

- laatste tip: praat erover met je kind. Het allerbelangrijkste is dat hij over alles met je durft te praten. De bedoeling is uiteraard niet om het internet voor te stellen als iets wat door- en doorslecht is. 

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.