Menu
Blog

Hoe je meer uit je werk én je leven haalt met de 80/20-regel

Werk

In de zoektocht naar een goede balans tussen je werk en je privéleven kan de 80/20-regel, ook wel bekend als het Pareto-principe, een interessant hulpmiddel zijn. Je herinnert je nog vaag iets uit de lessen economie, maar je weet niet precies meer hoe de vork in de steel zat? Geen nood, in dit artikel leggen we je uit hoe de 80/20-regel werkt, en vooral: hoe jij er als jonge ondernemer je voordeel mee kunt doen.

09.08.2017 Céline Roman

Het Pareto-principe

Het Pareto-principe is vernoemd naar de Italiaanse econoom Vilfredo Pareto, die het begin 20ste eeuw introduceerde. Hij kwam in een paper tot de conclusie dat 80 procent van de rijkdom in zijn land destijds in handen was van 20 procent van de bevolking. En hij stelde dat die 80/20-verhouding op nog wel meer zaken toepasbaar was.

De 80/20-regel toepassen

Het duurde niet lang of andere economen namen het principe van Pareto over, verdiepten zich erin en pasten het toe op allerlei andere situaties. Vooral in de zakenwereld bleek de 80/20-regel een handige tool om meer efficiëntie te creëren. Ondernemers, opgelet: hieronder treffen jullie vast enkele herkenbare stellingen aan!

  • 80% van je inkomsten wordt gegenereerd door 20% van je klanten.
  • 80% van de klachten gaat over 20% van de producten.
  • 80% van de deals wordt gesloten door 20% van de verkopers.
  • 80% van de omzet wordt gegenereerd door 20% van je producten.

De conclusie ligt voor de hand: wie telkens die 20% in kaart brengt en daar bewust op inzet, kan zijn omzet fors verhogen, en de efficiëntie verbeteren.

Maar laten we ook eens nagaan hoe je dankzij deze regel de balans tussen werk en leven beter kunt bewaken.

Meer balans in werk en leven dankzij de 80/20-regel

Ga maar eens na bij jezelf: welke van je dagelijkse of wekelijkse handelingen slorpen 80% van je kostbare tijd op, maar leveren amper 20% voldoening op? Je zult ervan versteld staan op welke aspecten van je leven je deze regel allemaal kunt toepassen … Enkele voorbeelden:

Spullen. Welke 20% van je spullen gebruik je dagelijks en leveren je 80% plezier op?

Hobby’s. Besteed je wekelijks 20% van je tijd aan sport en levert je dat 80% voldoening op? Goed zo. (Vaak geldt voor televisiekijken trouwens het omgekeerde … Misschien volgende keer toch eens twee keer nadenken voor je weer eens overstag gaat voor een avondje ‘Netflixen’.)

Sociaal leven. Breng je 80% van je tijd door met de 20% vrienden waarop je altijd kunt bouwen (en zij op jou)? Dan zit de balans al helemaal goed.

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.