Menu
Blog

Hoe een vacature opstellen die topkandidaten aantrekt?

Werk

30.05.2017 Andy Van Schil

Toptalent strikken doe je met topvacatures. Maar dat alleen is niet voldoende: je vacature wordt pas écht gelezen wanneer je ze op een aantrekkelijke manier in de markt zet. Beschouw je vacatures als advertenties en kijk wat er gebeurt … Wij gokken alvast op veel reacties van precies die topkandidaten waarop je je pijlen richt. Tips om een catchy vacature op te stellen!

Hou het kort

Krachtige vacatureteksten houden het kort en bondig. Vermijd ellenlange omschrijvingen. Maak korte zinnen. Schrap wat geschrapt kan worden. En kom meteen to the point.

Een beetje zoals hierboven dus.

Vacature opstellen als een advertentie

De beste reclame-advertenties springen meteen in het oog. Door een sterke catchphrase, of een opvallend beeld. Heel wat bedrijven passen tegenwoordig dan ook voor een ongeïnspireerde doorlopende tekst en kiezen resoluut voor een sprekend beeld als achtergrond. Glimlachende mensen. Zakenlui die elkaar de hand schudden. Een leerkracht met haar enthousiaste pupillen. Kies voor een beeld dat bij de vacature én bij de bedrijfsfilosofie past.

Let op de lay-out

Lange zinnen boordevol onbegrijpelijk jargon spreken een topkandidaat niet aan, een saaie witte achtergrond evenmin. Geef de vacature wat meer schwung door er extra elementen aan toe te voegen, zoals:

  • een bedrijfsfilmpje (op voorwaarde dat het kort en vooral ‘fun’ is)
  • het bedrijfslogo
  • de bedrijfskleuren
  • call-to-actions in een opvallende kleur of vorm (‘geef hier je cv en motivatiebrief in’)
  • quotes van medewerkers
  • tussentitels in een iets groter lettertype
  • ...

Vacature opstellen met aantrekkelijke copy

Bedenk goed welke toon je wil hanteren in je vacaturetekst. Is een informele toon geoorloofd? Spreek de kandidaat dan aan in je jij-vorm, en bedenk andere zinnetjes ter vervanging van de traditionele vacaturezinnen. Wat dacht je bijvoorbeeld van ‘Jij blinkt uit in …’ in plaats van ‘Wat wij zoeken’? Wees ook eerlijk over de minder aantrekkelijke kanten van de job. Zo zoek je misschien een klantendienstmedewerker die dagelijks bergen e-mails kan verwerken, of een projectleider die zich niet laat afschrikken door gigantische budgetten en veeleisende klanten. Alleen door hun taken accuraat te benoemen, trek je de topkandidaten aan.

Found this useful? Share with

Andy Van Schil