Menu
Blog

Hoe je documenten scannen met je smartphone?

Tech

Blijft de papierberg maar aangroeien? Wil je alleen de belangrijkste artikels en documenten bewaren? Scan ze met je smartphone! Wij leggen je uit hoe je dat doet.

12.10.2020 Cédric Godart

Hoewel het internet een belangrijke plaats inneemt in ons leven, mogen we papier zeker nog niet afschrijven. Denk aan brieven, tijdschriften, facturen, afgedrukte foto’s (hoewel die laatste zeldzamer worden). Je kunt ze natuurlijk in kasten en laden stoppen of opbergen in mappen, maar misschien is het een beter idee om ze te scannen met je smartphone. Vroeger had je daarvoor een multifunctionele printer nodig en soms ook specifieke software. Gelukkig leven we in 2020: vergeet die printer, een app op je smartphone volstaat!

Apps om documenten te digitaliseren

Om allerlei redenen willen we soms papieren documenten bewaren: brieven, artikels die we uit een krant of tijdschrift hebben geknipt, zelfs tekeningen van onze (klein)kinderen. Een scan-app op je smartphone maakt er een soort foto van en slaat die op in een bestand. Hoe beter het fototoestel van je smartphone is, hoe beter ook de kwaliteit van de gescande documenten.

Wij geven je enkele voorbeelden van apps om gratis te scannen, voor Android en de iPhone.

Ik heb nog geen smartphone om te scannen

ScanPro

Dit is een van de bekendste apps om een document online te scannen en bovendien een Europese applicatie (ontwikkeld in Denemarken).

Je gebruikt ScanPro als een mobiele scanner. Hou de camera van je smartphone boven het document: de app herkent zelf de vorm van het blad (artikel, A4-blad, …). Even scherpstellen en dan neemt de app een foto. Deel dit bestand via e-mail of sla het op waar je wilt (Box, Dropbox, Google Drive, iCloud Drive). Alles kan: een QR-code, brieven, visitekaartjes, facturen, ... De app bestaat al lang en wordt nog voortdurend verbeterd.

ScanPro is gratis te downloaden voor  iPhone of Android.

CamScanner

CamScanner maakt van je telefoon een geavanceerde scanner. Alles is mogelijk: een brief scannen, maar ook oude foto’s, rekeningen, notities, certificaten, krantenartikels, … De app herkent de omtrekken van het document in kwestie en past automatisch het bestandsformaat aan het gescande document aan. Bij foto’s levert dat zelfs indrukwekkende resultaten op.

Download CamScanner gratis voor iPhone/iPad of Android.

Microsoft Office Lens

Ook Office Lens van Microsoft is een bijzonder handige smartphonescanner. Deze app herkent zelfs de karakters in een gescand document met tekst en maakt er dan een Word-bestand van! Een gescande brief is vervolgens eenvoudig te bewerken …

Ook de functie “Visitekaartje” is interessant: de app zoekt naar gegevens zoals een naam, telefoonnnummer of e-mailadres en slaat die in je contactenlijst op. Wat een tijdwinst!

Download Office Lens gratis voor iPhone of Android.

Tip: klasseer je documenten in Google One

Als je documenten hebt gescand, staan ze op je smartphone. Helemaal veilig is dat niet, want ook die kan stuk gaan. Dé oplossing om je gescande documenten veilig te bewaren, is de cloud! Stel je de cloud (letterlijk: wolk) voor als een gigantische harde schijf, ergens op een andere plek, die je bereikt via internet. Al je bestanden zitten er veilig weggeborgen. Wij raden je Google One aan. Als Orange-klant ka>n je Google One 3 maanden kosteloos uitproberen.

Ik heb een nieuwe smartphone nodig om te scannen!

Lees ook

▶️ Orange Cloud stopt op 30 november: welk alternatief?
▶️ Een e-book lezen op je smartphone of tablet: zo doe je dat
▶️ Je vakantiefoto’s printen? We selecteerden de beste smartphones en printer

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.