Milieuvriendelijke tips voor je smartphone

Bij milieuvriendelijk leven denk je misschien meteen aan minder vlees eten of de auto wat vaker thuis laten. Maar ook je smartphone heeft een forse ecologische voetafdruk. In deze blogpost geven we je handige tips waarmee je de levensduur van je smartphone aanzienlijk verlengt.

13.10.2020
Door Marleen V

‘Maar mijn smartphone verbruikt toch niet zoveel energie?’, horen we je denken. Dat klopt. De reden waarom ze zo’n grote ecologische voetafdruk hebben, heeft vooral te maken met het productieproces: er zijn namelijk heel wat grondstoffen en energie nodig om de nieuwste iPhone of Android smartphone te maken.

Sommige merken proberen hier actief iets aan te doen, zoals Fairphone. Het nieuwste model, de Fairphone 3 Plus, is vanaf nu trouwens ook beschikbaar in de Orange eshop. We vertellen je meer over deze duurzame smartphone in onze Fairphone 3 Plus review!

Maar welk toestel je ook kiest, met de volgende tips doe je zowel de planeet als je portefeuille een plezier.

1. Laad de batterij van je smartphone slim op

De batterij van smartphones gaan gemiddeld 2 tot 3 jaar mee. Met slim opladen doe je daar gemakkelijk een jaartje of twee bij.

  • Start met opladen als de batterij op 30% staat. Het lijkt misschien raar, maar het is niet gezond voor de batterij van je smartphone of iPhone om helemaal leeg te lopen. Wacht dus niet tot batterijpercentage 0% aangeeft.
  • Stop met opladen als je batterij op 100% staat. Je smartphone licht op als de batterij vol is, hem daarna in de oplader laten zitten heeft weinig zin (en brengt schade toe aan je batterij). Opgelet, veel opladers blijven non-stop stroom verbruiken als ze in het stopcontact zitten, zelfs als ze niet gebruikt worden: zo'n 2 kWh per jaar op z'n eentje! Maak er dus een gewoonte van om ook de oplader steeds uit het stopcontact te trekken.
  • Nog beter: stop met opladen rond de 80%. De reden waarom je batterij aftakelt, heeft vooral te maken met het overmatig opladen of ontladen. Door je batterij tussen de 30% en 80% te houden, kan je deze effecten zoveel mogelijk beperken.

TIP: Kies voor een toestel met ‘adaptive charging’. Dat zijn smartphones die slim opladen en dus enkel stroom verbruiken als het nodig is. Dat is onder meer het geval bij de toestellen van Sony.

2. Je oude smartphone kan langer mee dan je denkt

Geef je oude smartphone een beetje liefde of TLC (Tender Loving Care). Gemiddeld kopen we om de 2 jaar een nieuwe smartphone. Nochtans zijn er enkele eenvoudige tricks om je huidige toestel langer te doen meegaan!

  • Kies van bij het begin voor een smartphone uit een hogere kwaliteitsklasse. Die zijn gemaakt om dezelfde prestaties langer aan te houden.
  • Maak je toestel beter door regelmatig de software en applicaties te updaten.
  • Wordt je smartphone traag? Wis apps die je niet meer gebruikt of maak het cachegeheugen – het mapje met je tijdelijke bestanden – leeg zoals je op je computer doet (dat kan op Android). Als dat niet helpt, kan je nog altijd de fabrieksinstellingen herstellen.
  • Kies voor de software-update in plaats van een nieuwe smartphone. Veel fabrikanten brengen bij of kort na de lancering van een nieuw model een update voor hun oudere modellen uit. Zo kan je ook op je huidige smartphone genieten van de nieuwste iOS of Android.

3. Scherm gebarsten of andere ongemakken? Laat het herstellen!

Zelfs de smartphone met de beste batterij gaat na een tijd trager werken. Of misschien is je scherm gebarsten nadat je je toestel per ongeluk liet vallen. Laat dan je batterij of scherm vervangen in plaats van meteen een nieuw toestel te kopen.

Je kan bijvoorbeeld je defecte smartphone binnenbrengen in een Orange shop in jouw buurt. Wij sturen je toestel naar onze partners en geven jou, indien mogelijk, een vervangtoestel mee. Zo hoef jij niets te missen van je digitale leven.

4. … of kom je oude gsm inruilen met Orange BuyBack.

Als je toch een nieuwe smartphone wil kopen, kan je met Orange BuyBack je oude gsm inruilen tegen een voucher. Afhankelijk van je toestel kan deze waardebon oplopen tot maar liefst 500 euro! En je kan deze voucher meteen inzetten als korting op de aankoop van een nieuwe smartphone.

Wij zorgen ervoor dat je oude gsm gerecycleerd wordt en schenken voor elk toestel 2 euro aan Natuurpunt vzw. Deze gift wordt gebruikt om ergens in Vlaanderen een boom te planten: zo maken we samen onze leefwereld wat groener.

Ja, ik wil m’n oude gsm inruilen.

Wat wij doen om onze ecologische voetafdruk te verkleinen

Om het klimaat te redden, moeten we allemaal ons steentje bijdragen. En wij dus ook. Naast het Orange BuyBack-initiatief waarmee we de kringloopeconomie een boost geven, zetten we ook achter de schermen volop in op een groener Orange.

Zo zijn onze gebouwen, winkels en ons netwerk CO2-neutraal. Hiervoor werden we in 2019 al voor het zesde jaar op rij erkend met het prestigieuze ‘CO2 Neutraal’-label van CO2logic en Vinçotte.

Dankzij al onze inspanningen zijn we er zo in geslaagd om onze CO2-uitstoot sinds 2006 al met bijna 80% te doen dalen. En we blijven gaan!

Nice, ik wil meer weten over een groener Orange!

Lees ook:

▶️ Hoe verminder je de CO2-uitstoot van je mails?
▶️ 6 zero waste apps om je ecologische voetafdruk te verkleinen