Hoe bewijs je het milieu een dienst met je smartphone?

Tot uw dienst

Dat het ecologische bewustzijn in onze samenleving groeit, zien we de laatste tijd steeds duidelijker. En dus kunnen we niet voorbij aan het smartphonegebruik, want de smartphone is een vaak onderschatte energievreter. Met deze tips bewijs je onze planeet een dienst.

27.03.2019
Door Céline R

Bespaar energie

Onze smartphone licht op als de batterij vol is en het tijd is om hem uit de oplader te trekken. Nog beter is het om de oplader uit te trekken want ook die blijft non-stop stroom verbruiken – zelfs als hij niet gebruikt wordt (zo'n 2 kWh per jaar op z'n eentje)! Dat is al een goed begin, maar het kan natuurlijk nog beter. Leuk weetje: de smartphones van Sony maken gebruik van Adaptive Charging, dat geen stroom verbruikt als dat niet of niet meer nodig is.

Doe meer dan twee jaar met je smartphone

We staan er misschien te weinig bij stil maar de energie die onze smartphones verbruiken, valt in het niets vergeleken bij de energie die nodig is om ze te produceren. Denk aan de nodige grondstoffen, die niet aan de bomen groeien, aan assemblage en transport. Gemiddeld veranderen we om de twee jaar van smartphone. Als we dus ook op dat vlak milieubewuster willen worden, moeten we onze smartphone langer gebruiken om geen kostbare energie en materialen te verspillen.

Optimaliseer je smartphone

Verschillende wegen leiden naar een optimaal verantwoord gebruik. Ten eerste, kies van bij het begin voor een model uit een hoger segment dat gemaakt is om dezelfde prestaties langer aan te houden. Maak je toestel beter door op tijd en stond de software en applicaties, die almaar meer energie verslinden, te updaten.
Krijg je het gevoel dat je toestel trager begint te werken? Wis enkele apps die je niet meer gebruikt of maak het cachegeheugen – het mapje met je tijdelijke bestanden – leeg zoals je op je computer doet (dat kan op Android). Als dat niet helpt, kan je nog altijd de fabrieksinstellingen herstellen (zoals je een pc formatteert).

Geef je 'oude' smartphone een upgrade

Wil je gebruikmaken van de nieuwste technologieën, dan is de kans groot dat je eerste reflex is om je toestel te updaten. Veel fabrikanten brengen bij de lancering van een nieuw model, of in elk geval toch kort daarna, een software-update voor hun oudere modellen uit. Je kan dus makkelijk de nieuwste functies van iOS of Android op je toestel installeren, zonder een nieuw toestel aan te schaffen.

Vermijd verspilling...

Als de batterij te snel leegloopt, kan je die vervangen. Als je telefoon stuk is, kan je hem laten repareren. Dat kan voor een prikje, in een Orange-shop bij jou in de buurt. Onze medewerkers verzenden je toestel naar onze partners... en jij krijgt in ruil en indien mogelijk een vervangtoestel mee.

...en schenk een gebruikte smartphone een tweede leven!

We hebben miljoenen ongebruikte smartphones in onze schuiven liggen. Veel daarvan zijn nog in goede staat. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de tweedehandsmarkt in volle expansie is. Wie vaak van smartphone verandert om mee te zijn met de laatste mode, krijgt het steeds minder moeilijker om een nog werkende smartphone te kopen of verkopen. Tegenwoordig is het mogelijk om refurbished phones te kopen, die weer perfect werken, in hun originele verpakking en met alle accessoires. Goed voor het milieu én je portemonnee.