Menu
Blog

Milieuvriendelijke tips voor je smartphone

Tot uw dienst

Bij milieuvriendelijk leven denk je misschien meteen aan minder vlees eten of de auto wat vaker thuis laten. Maar ook je smartphone heeft een forse ecologische voetafdruk. In deze blogpost geven we je handige tips waarmee je de levensduur van je smartphone aanzienlijk verlengt.

03.05.2022 Maité Delgado

‘Maar mijn smartphone verbruikt toch niet zoveel energie?’, horen we je denken. Dat klopt. De reden waarom ze zo’n grote ecologische voetafdruk hebben, heeft vooral te maken met het productieproces: er zijn namelijk heel wat grondstoffen en energie nodig om de nieuwste iPhone of Android smartphone te maken.

Sommige merken proberen hier actief iets aan te doen, zoals Fairphone. Het nieuwste model, de Fairphone 3 Plus, is vanaf nu trouwens ook beschikbaar in de Orange eshop. We vertellen je meer over deze duurzame smartphone in onze Fairphone 3 Plus review!

Maar welk toestel je ook kiest, met de volgende tips doe je zowel de planeet als je portefeuille een plezier.

1. Waar of niet waar? Dit moet je weten over de batterij van je smartphone

De batterij van smartphones gaan gemiddeld 2 tot 3 jaar mee. Met slim opladen doe je daar gemakkelijk een jaartje of twee bij. Op het internet circuleren er heel wat trucjes die je daar zogezegd bij kunnen helpen. Maar kloppen die allemaal? Wij selecteerden de 4 populairste!

Niet waar: je moet je batterij laten zakken tot 0% en je toestel opladen terwijl je slaapt. 

Het lijkt misschien raar, maar het is niet gezond voor de batterij van je smartphone of iPhone om helemaal leeg te lopen. Blijf je toestel ook niet opladen als de batterij op 100% staat. Je smartphone licht op als de batterij vol is, hem daarna in de oplader laten zitten heeft weinig zin (en brengt schade toe aan je batterij).

Nog beter: stop met opladen rond de 80%. De reden waarom je batterij aftakelt, heeft vooral te maken met de negatieve effecten van te veel opladen of ontladen. Door je batterij tussen de 30% en 80% te houden, kan je deze effecten zoveel mogelijk beperken.

Tip: kies voor een toestel met ‘adaptive charging’. Dat zijn smartphones die slim opladen en dus enkel stroom verbruiken als het nodig is. Dat is onder meer het geval bij de toestellen van Sony. 

Waar: het is goed om je smartphone 1 keer per week volledig uit te zetten

Ook je smartphone kan af en toe een pauze gebruiken. Zelfs wanneer je je toestel niet gebruikt, zijn er apps die in de achtergrond blijven draaien – en dus energie verbruiken. Maak er daarom een gewoonte van om 1 keer per week je gsm volledig uit te zetten. Je batterij zal je dankbaar zijn voor de korte pauze en reset!

Niet waar: het is gevaarlijk om je gsm te gebruiken tijdens het opladen

Op het internet circuleren echte horrorverhalen over smartphones die ontploft zijn omdat ze gebruikt werden tijdens het opladen. Lijkt geloofwaardig, maar is het niet. Het is veilig om bijvoorbeeld apps te openen, berichtjes te sturen of te bellen terwijl je je gsm oplaadt.

Opgelet, veel opladers blijven non-stop stroom verbruiken als ze in het stopcontact zitten, zelfs als ze niet gebruikt worden: zo'n 2 kWh per jaar op z'n eentje! Maak er dus een gewoonte van om ook de oplader steeds uit het stopcontact te trekken. 

Tip: gebruik altijd een kwaliteitsvolle oplader. Je kan (en mag) opladers gebruiken van een ander merk dan je toestel. Laat je echter niet verleiden door verdacht goedkope kabels. Want dat kan wél gevaarlijk zijn voor jou en je gsm.

Waar: het is beter om de batterij van je smartphone op te laden in vliegtuigmodus

De vliegtuigmodus of airplane mode van je smartphone onderbreekt alle radiosignalen van en naar je smartphone. Dat betekent: geen internetverkeer, geen bluetooth, geen sms’en en geen telefoontjes. Hierdoor verbruikt je toestel minder energie en kan je de batterij sneller (en slimmer) opladen!

2. Met deze tips gaat je oude smartphone langer mee dan je denkt

Geef je oude smartphone een beetje liefde of TLC. Gemiddeld kopen we om de 2 jaar een nieuwe smartphone. Nochtans zijn er enkele eenvoudige tricks om je huidige toestel langer te doen meegaan!

  • Kies van bij het begin voor een smartphone uit een hogere kwaliteitsklasse. Die zijn gemaakt om dezelfde prestaties langer aan te houden. 
  • Maak je toestel beter door regelmatig de software en applicaties te updaten.
  • Wordt je smartphone traag? Wis apps die je niet meer gebruikt of maak het cachegeheugen – het mapje met je tijdelijke bestanden – leeg zoals je op je computer doet (dat kan op Android). Als dat niet helpt, kan je nog altijd de fabrieksinstellingen herstellen.
  • Kies voor de software-update in plaats van een nieuwe smartphone. Veel fabrikanten brengen bij of kort na de lancering van een nieuw model een update voor hun oudere modellen uit. Zo kan je ook op je huidige smartphone genieten van de nieuwste iOS of Android.

3. Gebruik ‘Databesparing’ op Instagram

Wist je dat je Instagram app je graag helpt om mobiele data te besparen? Met de handige functie ‘Databesparing’ zal de app video’s enkel vooraf afspelen als je een vaste internetverbinding gebruikt.

Zo activeer je deze feature: 

  • Ga op je mobiele Instagram-app naar Instellingen 
  • Ga naar Account
  • Klik door naar Mobiel dataverbruik
  • Activeer de optie Minder data gebruiken (iPhone) of Databesparing (Android)

Daarnaast kan je op een Android-toestel ook aangeven wanneer Instagram media met een hoge resolutie mag laten zien. Je hebt de keuze tussen ‘nooit’, ‘alleen wifi’ of ‘mobiel + wifi’.

4. Join the dark side 

Heeft jouw smartphone een AMOLED-scherm? Dan is deze tip zeker iets voor jou! Bij dit soort schermen worden zwarte pixels namelijk niet verlicht … en verbruiken ze dus een pak minder energie. Ga dus snel naar je instellingen en activeer ‘donkere modus’ (of dark mode): de zwarte achtergrond helpt je om zoveel mogelijk energie te besparen.

Daarnaast kan je natuurlijk ook onze Eco Filter gebruiken! Die maakt je foto’s en video’s een tikkeltje donkerder en helpt je zo op een subtiele manier meer energie te besparen.

Eco Filter downloaden voor Facebook Stories Eco Filter downloaden voor Instagram Stories 

5. Vermijd extreme temperaturen

Net zoals jij houdt ook je smartphone niet van extreme koude of warmte. Bij heel lage temperaturen verslindt je toestel de batterij en zal je veel sneller moeten opladen. En bij hoge temperaturen? Dan loop je het risico dat je smartphone blijvende schade oploopt en/of data verliest. Laat je toestel dus zeker nooit in het zonnetje liggen!

6. Gebruik apps & features enkel als je ze nodig hebt 

Hoeveel apps staan er open op jouw smartphone? Ook al staan ze te draaien op de achtergrond, ze verbruiken nog steeds energie. Daarom raden we je aan om apps steeds te sluiten na gebruik.

Daarnaast activeren we onze bluetooth, wifi, mobiele data en gps ook enkel wanneer we ze nodig hebben. Ook hier geldt: hoe meer functies er actief zijn (en blijven), hoe harder je batterij moet werken.

7.Kapot scherm of andere ongemakken? Kies voor Orange paratie

Zelfs de smartphone met de beste batterij gaat na een tijd trager werken. Of misschien is je scherm gebarsten nadat je je toestel per ongeluk liet vallen. Laat dan je batterij of scherm vervangen in plaats van meteen een nieuw toestel te kopen.

Dankzij Orange rəparatie hoef jij enkel je defecte smartphone binnen te brengen in een Orange-shop in jouw buurt. Wij sturen je toestel naar je partners en geven jou, indien mogelijk, een vervangtoestel mee. Zo hoef jij niets te missen van je digitale leven. 

Check ook zeker onze blog over hoe je je smartphone beter kan beschermen tegen (water)schade, diefstal en andere problemen! Zo kan je echt  zorgeloos chatten, bellen, surfen, streamen en meer.

8. Doe mee met -programma van Orange!

Uiteraard kan je ook altijd op ons rekenen om zowel de planeet als je portefeuille een duwtje in de rug te geven. Meer nog, dat is het hart van Program rə: onze missie om de levensduur van smartphones te maximaliseren via reparatie, retour, recyclage en refurbished smartphones.

Waarom is Program rə iets voor mij?

Neem Orange tour, bijvoorbeeld. Jij komt je oude gsm inruilen tegen een kortingsbon én kan die voucher meteen inzetten als korting op jouw nieuwe smartphone.

Wij zorgen ervoor dat je oude gsm gerecycleerd wordt en schenken voor elk toestel 2 euro aan Natuurpunt vzw. Deze gift wordt gebruikt om ergens in Vlaanderen een boom te planten: zo maken we samen onze leefwereld wat groener.

Ja, ik wil m’n oude gsm inruilen.

Samen onze ecologische voetafdruk verkleinen

Naast Program rə zetten we ook achter de schermen volop in op een groener Orange.Zo zijn onze gebouwen, winkels en ons netwerk CO2-neutraal. Hiervoor werden we in 2019 al voor het zesde jaar op rij erkend met het prestigieuze ‘CO2 Neutraal’-label van CO2logic en Vinçotte.

Dankzij al onze inspanningen zijn we er zo in geslaagd om onze CO2-uitstoot sinds 2006 al met bijna 80% te doen dalen. En we blijven gaan!

Nice, ik wil meer weten over een groener Orange!

Lees ook:

▶️ Hoe verminder je de CO2-uitstoot van je mails?
▶️ 6 zero waste apps om je ecologische voetafdruk te verkleinen

Found this useful? Share with

Maité Delgado
Maité Delgado
Altijd op zoek naar interessante telco nieuwtjes en weetjes, handige apps, tips en tricks om jullie up to date te houden!