Betere foto’s maken met je smartphone doe je zo
Tech
Verschillende sensoren en artificiële intelligentie maken van onze smartphone tegenwoordig een volwaardig fototoestel. En toch blijft de blik van de fotograaf doorslaggevend! Met onze tips en tricks schiet je mooiere beelden, die je vervolgens perfect maakt met nabewerking en veilig bewaart.
Inhoud
Tips voor foto's met een professionele look
- Reinig de lens van je smartphone
- Zelf scherpstellen
- Gebruik het beeldraster
- Kies de juiste opnamestand
- Let op met digitaal inzoomen
- Ontdek de HDR-modus
- Corrigeer de belichting van je foto
- Gebruik de groothoeklens correct
- Kies de juiste ISO-waarde
- Gebruik een statief(je) voor je smartphone
- Combineer een extra lamp met je flits
Foto's retoucheren en opslaan: onze oplossingen
- Snapseed om alle foto's te corrigeren
- EyeEM om je foto's te retoucheren en te verkopen
- AirBrush om selfies bij te werken
- Je foto's hosten bij Google Photos en Google One
Even klikken en klaar! Foto’s nemen met je smartphone is nu zo vertrouwd, dat je er nog nauwelijks bij nadenkt. Je toestel staat ook bijna altijd op automatisch en in standaardmodus. Toch behaal je veel mooiere resultaten met enkele eenvoudige extra instellingen. De kwaliteit van de foto’s die je maakt met je smartphone stijgt dan enorm.
Tips voor foto's met een professionele look
Zet je je eerste stappen als fotograaf? Laat je dan zeker niet ontmoedigen door allerlei termen die moeilijker klinken dan ze zijn: sluitertijd, brandpuntsafstand, diafragma, lange belichtingstijd, zoeker, scherptediepte, … Bedenk dat iedereen kan leren om mooie foto’s te maken! Daarom hebben we enkele fotografen gevraagd om samen met ons een lijstje met tips op te stellen. Ze helpen je om kwaliteitsfoto’s te maken met een smartphone, zelfs als je nog nooit de manuele instellingen van je camera hebt durven gebruiken!
De foto-instellingen die we je hieronder uitleggen, hangen af van het merk en besturingssysteem van je smartphone (Android, iOS). We hebben er wel voor gezorgd dat het merendeel van de tips en tricks werken op de meeste toestellen die de laatste 2 of 3 jaar in België zijn verkocht. Het maakt dus niet veel uit of je een smartphone van de merken Xiaomi, Samsung, Huawei, OPPO, Nokia of een Fairphone 3+ gebruikt, dan wel een iPhone van Apple. Ga zeker even kijken in de handleiding van je smartphone waar je op je toestel de instellingen vindt die wij hier beschrijven.
Smartphones om te fotograferen: toon mij de promo’s
1. Reinig de lens van je smartphone
Zonder perfect schoon objectief geen mooie foto’s! Misschien zit er maar één sensor op het toestel of misschien een hele reeks lenzen, maar controleer ze altijd vóór je een foto maakt. Een droog microvezeldoekje is ideaal. Eventueel verwijder je alle stofjes met een blaasbalgje.
2. Zelf scherpstellen
De instelling die je nooit mag vergeten voor een geslaagde foto? Scherpstellen! Daarom doet je camera dat automatisch in jouw plaats. Maar het is ook perfect mogelijk om zelf scherp te stellen door even op het scherm te drukken. Doe dat bijvoorbeeld om één bepaald element van het beeld te benadrukken. Je toestel baseert zich dan op dat punt om ook de belichting te regelen. Het kan gaan om een bloem, een hond, een auto, om het even.
3. Gebruik het beeldraster
Het beeldraster is voor beginnende fotografen heel handig en bijna onmisbaar om bij te leren (daarom heet de functie soms ook “hulplijnen”). Beschikbaar op iPhone en Android, voor diverse toepassingen:
- om de regel van drie na te leven. Voor een dynamische opbouw van het beeld is het niet goed om je onderwerp pal in het midden te zetten. Probeer je beeld te optimaliseren door je onderwerp op één van de kruispunten of een hulplijn te positioneren;
- om recht te fotograferen. Zonder statief is het met een smartphone niet altijd eenvoudig om je te concentreren op de horizon of een verticale vluchtlijn. Met het raster hou je het beeld mooi in evenwicht.
4. Kies de juiste opnamestand
Automatische instellingen zijn makkelijk, maar hebben één nadeel: ze zijn nooit helemaal aangepast aan een specifieke situatie. Daarom biedt meer bepaald Android talrijke opnamestanden, met de juiste instellingen voor het tafereel dat je op dat ogenblik wil fotograferen.
Dit zijn enkele van de meest voorkomende opnamestanden:
- portretmodus, die een gezicht losmaakt van een wazige achtergrond;
- sportmodus, met een hoge sluitersnelheid, zodat een (snel) bewegend voorwerp scherp blijft;
- landschapsmodus voor een strand, weidse vergezichten of berglandschap;
- nachtmodus om toch mooie opnamen te maken als er weinig licht is.
5. Let op met digitaal inzoomen
Veel fabrikanten laten je stevig op een object inzoomen met hun smartphonecamera, maar daarvoor betaal je een prijs. Zo’n digitale zoom neemt een stukje van een totaalbeeld en blaast dat schermvullend op. Daardoor vermindert de scherpte en krijg je korrel in beeld. Zoom zo weinig mogelijk digitaal in als je geen details wil verliezen.
Bij smartphones met een optische zoom is inzoomen een heel ander verhaal. Ze gebruiken een echte telelens, zoals een professioneel toestel. Je hoeft dan geen details of beeldcherpte prijs te geven als je inzoomt. Gewoonlijk vind je een optische zoom alleen op topklassetoestellen.
6. Ontdek de HDR-modus
De meeste smartphones die nu in België verkocht worden, beschikken over de HDR-modus. Het toestel maakt een reeks foto’s met verschillende belichting en voegt die samen tot één enkele foto. Je krijgt daardoor opnamen met een evenwichtigere belichting, maar het resultaat oogt niet altijd natuurlijk.
Extra tip: bewaar samen met de samengestelde HDR-opname ook de originele foto’s. Vergelijk vervolgens de beelden en kies er het beste uit. Ga naar de foto-instellingen van je toestel en kies daar om alle opnamen te bewaren bij HDR-fotografie.
7. Corrigeer de belichting van je foto
Je camera gebruikt waarschijnlijk artificiële intelligentie. Toch is hij soms niet slim genoeg om te weten op welk element van het beeld hij de belichting moet afstemmen. Denk aan een helder onderwerp tegen een donkere achtergrond of omgekeerd.
Zo ga je te werk:
- Is het onderwerp te donker? Verschuif de belichting naar een hogere waarde.
- Is het onderwerp overbelicht? Verschuif de belichting naar een lagere waarde.
Ideaal neem je meerdere foto’s met verschillende instellingen, zodat je kan vergelijken.
Ik heb een nieuwe smartphone nodig
8. Gebruik de groothoeklens correct
Op recente modellen zitten meerdere fotosensoren. Een groothoeklens is er altijd bij en soms zelfs een ultragroothoek. Neem dat gerust letterlijk: je fotografeert over een grotere kijkhoek, dus met een breder gezichtsveld.
Zo’n (ultra)groothoek komt goed van pas als je:
- een ruim tafereel wil opnemen zonder achteruit te lopen;
- een groepsselfie neemt.
9. Kies de juiste ISO-waarde
Net zoals scherpstellen verloopt de ISO-waarde kiezen automatisch op de meeste smartphones. Maar neemt je toestel wel altijd de juiste beslissing voor deze belangrijke instelling? Door met de ISO-waarde te spelen is flitsen soms niet nodig en vermijd je dus ook veel overbelichte foto’s. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe gevoeliger de sensor. Het bereik ligt gewoonlijk tussen 50 en 1600 en soms zelfs 3200 ISO. Maar let op: door de ISO op te drijven, verlies je aan scherpte.
Bij voldoende omgevingslicht stel je de ISO op een lage waarde in, bijvoorbeeld 100. De foto is dan veel scherper.
Als je weinig licht hebt, binnenshuis of onder een zwaarbewolkte hemel, krijg je met een hoge waarde - bijvoorbeeld 400 ISO - toch veel licht op je foto.
Opnieuw is het een goed idee om dezelfde scène een aantal keren te fotograferen, telkens met een andere ISO-waarde. Achteraf kies je dan het beste resultaat.
10. Gebruik een statief(je) voor je smartphone
Heb je ook al gemerkt dat je met zo’n relatief klein en licht toestelletje als een smartphone gemakkelijk trilt of beweegt als je een foto maakt? Daarvoor bestaat in de fotografie al heel lang een goede remedie: een statief.
Er bestaan veel universele statieven voor elk type smartphone. Van uitschuifbare modellen voor op de grond tot kleine tafelstatiefjes waarin je je smartphone vastklemt. Je krijgt dan stabiele foto’s, zonder bewegingsonscherpte.
Geen statief bij de hand? Probeer dan eens om je smartphone op een vlak oppervlak te zetten, zodat hij op een natuurlijke manier stevig staat.
11. Combineer een extra lamp met je flits
De flits op je smartphone helpt je om mislukte foto’s te vermijden, ’s nachts, ’s avonds of in een donkere kamer. Maar een flits levert soms het tegenovergestelde probleem op: een overbelicht of zelfs uitgebleekt onderwerp (of gezicht). Gebruik daarom een extra lamp of ringlamp voor je smartphone, waarmee je het gebrek aan licht compenseert.
Er zijn tegenwoordig veel (tafel)statieven met ringlamp voor de meeste smartphones. Deze technische hulpmiddelen zijn vaak verrassend betaalbaar!
Toon mij de smartphones in promo
Foto's retoucheren en opslaan: onze oplossingen
Voor nabewerking op een pc blijft Photoshop (met Lightroom) een van de populairste apps. De mobiele versies van deze apps, om foto’s te retoucheren op je smartphone, hebben vaak beperkte mogelijkheden. Tenzij je een abonnement op de Creative Cloud-suite van Adobe neemt.
Wil je liever geen Photoshop gebruiken? Er bestaan veel gratis alternatieven voor het bewerken van foto’s die je met je smartphone hebt genomen. Je hoeft dan niet te betalen voor een abonnement of opslagruimte in de cloud. Enkele voorbeelden.
Snapseed om alle foto's te corrigeren
Google heeft deze app aangekocht en gratis gemaakt. Er zitten 29 tools en filters in (correctie, penseel, perspectief, HDR) om alle instellingen achteraf bij te sturen en de kwaliteit van je foto’s te verbeteren. De app werkt met foto’s in het JPEG- of RAW-beeldformaat. RAW, een beeldformaat zonder compressie, is de favoriet van gevorderde fotografen. Bij smartphones vind je het alleen op de topmodellen.
▶️ De Snapseed-app is gratis beschikbaar voor Android en iPhone.
EyeEM om je foto's te retoucheren en te verkopen
Als je mooie foto’s hebt gemaakt, wil je die vaak nog een beetje retoucheren en delen met anderen. Heb je er al eens aan gedacht om ze te verkopen? Doe zoals 8 miljoen andere fotografen: schrijf je in op het EyeEM-platform om je foto’s te retoucheren (met 24 gratis filters en diverse nabewerkingsfuncties) en te publiceren.
Halen je foto’s een bepaald kwaliteitsniveau? Overweeg dan om ze te verkopen op de EyeEM Market. Als bedrijven of particulieren bereid zijn om ze te kopen, kunnen ze geld opbrengen.
EyeEM is ook een levendige community, met wedstrijden die creativiteit belonen en een blog die je helpt om betere foto’s te maken.
▶️ De EyeEM app is gratis beschikbaar voor iPhone en Android.
AirBrush om selfies bij te werken
Wat is er belangrijker dan een perfect opgepoetste selfie die je vervolgens in alle vertrouwen deelt? Deze gratis app geeft je gemoedsrust. Open de app, neem een foto en voeg dan één of meerdere filters tegelijk toe. Maak je tanden stralend wit of geef je wangen meer glamour. Alles is mogelijk. Je hebt genoeg aan de gratis basisfuncties om je selfie bij te werken.
▶️ De Airbrush app is gratis beschikbaar op Android en iPhone.
Je foto's hosten bij Google Photos en Google One
Het aantal platformen om je foto’s op te bewaren is niet meer bij te houden. Google is anderzijds een van de enige waar je gratis over een heel grote opslagruimte beschikt, zowel voor Android als iPhone en op het web.
De Google Photos app bewaart je foto’s automatisch in de cloud. Je hoeft nooit meer bang te zijn om ook maar één foto te verliezen. De app maakt het ook eenvoudig om foto’s te ordenen, te retoucheren en te delen. Of stel albums samen, die je vervolgens print. Laat de app met artificiële intelligentie zelf automatisch albums maken over een bepaald thema of rond herinneringen.
▶️ De Google Photos app is gratis beschikbaar voor Android en iPhone.
Wat is de oplossing als je alle foto’s die je met je smartphone maakt veilig wil bewaren, zonder beperking en in hun oorspronkelijk formaat? Gebruik dan Google One. Deze opslagruimte (van minimaal 100 GB) bereik je vanuit Gmail, Google Drive en Google Photos.
Waarschijnlijk vind je deze artikels ook leuk:
▶️Wat is het nut van zoveel camera’s op onze smartphone?
▶️ Een foto van je bord als kunst
▶️ Foto's nemen als een (echte) prof
Tags
Found this useful? Share with
