De winterse kou maakt elk jaar weer slachtoffers: je batterij gaat sneller leeg of je gsm valt uit, zonder ogenschijnlijke reden. Wij leggen je uit hoe dat komt. En wat je ertegen kan beginnen.

De grote schuldige: lithium
Grafeen wordt hét materiaal van de toekomst. Maar tot dan moeten we het stellen met lithiumbatterijen, ook omdat die voor de fabrikant goedkoper uitvallen. Het probleem? Lithium is heel gevoelig voor de weersomstandigheden, en dan vooral de kou.
Zodra de temperatuur zakt, verhoogt de interne weerstand van de batterij waardoor de spanning vermindert. Gevolg: de batterij loopt sneller leeg en... je telefoon gaat vanzelf in winterslaap. Bij kou kan je smartphone denken dat de batterij leeg is, waardoor hij zonder te verwittigen uitvalt.
Dat probleem valt enkel voor in direct contact met kou. Zodra het opnieuw warmer wordt, warmen ook de moleculen van de batterij weer op en wordt alles weer normaal.
Wat met nieuwe toestellen?
Zelfs de nieuwste smartphones ontsnappen er niet aan. Ook de iPhone X heeft de neiging om te blokkeren zodra de temperatuur onder het vriespunt zakt. Het scherm kan dan ongevoelig worden. Apple erkent het probleem en raadt aan zijn toestellen te gebruiken bij een temperatuur tussen 0 en 35 °C. Alleen, we hebben niet altijd de keuze.
Wat als je gsm kou lijdt?
Eerst en vooral: gebruik je gezond verstand. Stop om te beginnen je smartphone in je broekzak of, beter nog, in je jas, zo dicht mogelijk bij je lichaam. Zo heeft je toestel het altijd warm genoeg om geen kou op te doen. Als het echt heel koud is en je een lichte jeans draagt, steek je je gsm beter in een jaszak.
Probeer je gsm niet te snel op te warmen. In een paar tellen van -3° naar +30° is niet goed. Leg hem niet op de verwarming en blaas er niet op met een haardroger: door de temperatuurschok kan je smartphone rare sprongen maken. Leg je telefoon gewoon in de kamer en toon geduld (al is dat niet altijd makkelijk).
Er bestaan ook hoesjes, bijvoorbeeld voor wie buiten werkt, die de temperatuur van je smartphone op peil houden. Die beschermen vaak tegen vallen én tegen kou. Ze verdienen niet altijd een schoonheidsprijs, maar zijn wel erg nuttig voor wie vaak de kou moet trotseren.