Hoe bellen via wifi je leven zal veranderen

Tech

Een op de twee telefoontjes wordt binnen gepleegd en dat loopt niet altijd van een leien dakje. Zeker als de ontvangst te wensen overlaat. Maar die tijd is voorbij! Met bellen via wifi - VoWifi - telefoneer je waar en wanneer je wil, met je internetverbinding thuis of op kantoor. Je zal ervan versteld staan hoe makkelijk het gaat!

23.10.2018
Door Céline R

Hoe werkt het?

We zouden je de technische kant kunnen uitleggen, maar daar heb je weinig aan. Meer dan dit hoef je eigenlijk niet te weten: overal in België waar wifi is, heb je toegang tot het netwerk van Orange. Dat betekent dat je overal kan bellen, zelfs als het mobiele netwerk niet doordringt tot in je huis. Surf overal waar wifi is: op de trein, bij je ouders, op kantoor (op voorwaarde natuurlijk dat je het wachtwoord kent). Bellen zal automatisch via wifi gebeuren, en niet meer via het mobiele netwerk. Je hoeft zelf niets te doen. Zelfs een app installeren is niet nodig.

Wat verandert er?

Alles! Tegenwoordig heb je vrijwel overal toegang tot het netwerk van Orange want zodra er een wifinetwerk is, kan je automatisch en zonder toeslag via wifi bellen. Dat is heel makkelijk: je hoeft niet meer naar buiten te gaan om te bellen of naar een andere kamer te verhuizen om een telefoontje te plegen of aan te nemen.

Bellen via wifi / VoWifi ; wie komt in aanmerking?

Voorlopig zijn maar een aantal Android-smartphones en alle iPhones vanaf de 5S compatibel. Om je een idee te geven: de Samsung S7, S8, S9, A5, S8, A6, de Note 9 en alle daarvan afgeleide modellen. Bellen via wifi kan ook op de Huawei P20 en Pro, en op de Orange Dive 73 en Rise 54. En straks op de Huawei Mate 20, Samsung Note 8, A3, J3 en J7. Voorlopig moet je nog wel een abonnement hebben bij Orange.
VoWiFi (want zo werd de technologie gedoopt) is vooralsnog niet beschikbaar voor herlaadkaarten.

Waar moet je de functie activeren?

Heel eenvoudig. Het kan zijn dat je Android-smartphone al is ingesteld, maar als dat niet zo is, volstaat het om de nieuwste 'Maintenance Release' te installeren. Ga in Telefoon naar Oproep-instellingen > Bellen via WiFi en schuif de schakelaar op ON.
Heb je een iPhone met de nieuwste softwareversie? Ga naar Instellingen > Mobiel Netwerk > Bel via WiFi op deze iPhone > ON. Meer is er niet aan. Zodra je terug thuiskomt of verbinding maakt met een bekend wifinetwerk, verschijnt 'Orange B Wifi', wat wil zeggen dat je kan bellen via wifi en meer via het 3G/4G-netwerk van Orange.

Femtocell of VoWifi?

Met bellen via wifi kan je ook op plaatsen bellen waar geen versterker staat. Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat Orange bij je thuis een 'Femtocell' moet installeren, omdat nog niet alle toestellen bellen via wifi ondersteunen. Bepaalde klanten en bedrijven kunnen wel een Femtocell krijgen, een apparaatje dat een 3G-netwerk creëert op plaatsen waar het netwerk niet optimaal doorkomt. Om er gratis en zonder meerkosten een te krijgen, bel je naar het nummer 5000, waarna Orange je jouw exemplaar opstuurt. Bellen via wifi (VoWifi) en de Femtocell zijn technologieën die naast elkaar kunnen worden gebruikt indien de netwerkdekking thuis te wensen overlaat of als je geen compatibel tariefplan en/of een compatibel VoWiFi-apparaat hebt.

En op reis?

Voorlopig is bellen via wifi enkel in België beschikbaar.

Meer info vind je op deze pagina.