Het succes van tv-series
Fun
Series hebben de kijker altijd al kunnen boeien. Dat is ook waarvoor ze gemaakt zijn, om ons keer op keer aan het scherm te kluisteren. Uiteraard zijn ze niet allemaal even goed, maar een serie die succes kent, bevat meestal een boodschap en je steekt er ook nog wat van op.
Tv-series hebben succes omdat het scenario je in z'n greep houdt. Een goede serie heeft bijgevolg een verslavend effect. Als je twee of drie afleveringen hebt gezien van een serie die je eigenlijk niet zo goed vindt, zal je er uiteindelijk toch aan verslingerd geraken en de serie uitkijken.
De makers doen er alles aan opdat je absoluut zou willen weten hoe het verhaal verdergaat: je krijgt een band met de personages, de intriges laten je niet los, de spanning wordt opgebouwd...
CSI
De meest verkochte en verspreide serie ter wereld is CSI: Crime Scene Investigation.
Maar vanwaar dat succes?
- door de manier van filmen natuurlijk. Dat is de verdienste van Jerry Bruckheimer, een van de peetvaders van de actiefilm. Het resultaat: ongelooflijke shots en een weergaloze mise-en-scène.
- de nadruk ligt op het verzamelen en analyseren van bewijsmateriaal, daar waar het in oudere series vooral om de schietpartijen ging. Met behulp van geavanceerde technieken (DNA, 3D-reconstructie enz.) brengen ze zelfs de zwaarste criminelen ten val.
- innemende personages. En zo zijn er wel wat: Grissom is de geestelijke vader van het team, al heeft hij vooral iets weg van een grote teddybeer. Catherine Willows is een vrouw met pit, een ex-stripper die gepassioneerd is in haar werk. Warrick Brown is de knapperd van de bende. Hij heeft knalgroene ogen en is niet van de goktafels weg te slaan. En dan heb je nog Sara Sidle, de workaholic die één groot mysterie blijft.
- Ten slotte, hoewel elke aflevering op zichzelf staat, loopt er toch een rode draad doorheen. Kwestie van de kijker helemaal verslaafd te maken.
Friends
Wie had in het begin gedacht dat de serie het tien jaar zou uitzingen?
Het succes van deze reeks is bijna uitsluitend toe te schrijven aan de personages en hun onderlinge relaties. Wie wilde geen deel uitmaken van deze licht gestoorde vriendengroep die in de bistro om de hoek zin probeerde te geven aan het leven?
Ze zijn innemend, elk met hun eigen onvolmaaktheden, zodat we ons nog beter met hen kunnen vereenzelvigen.
Hun onderlinge relaties - vriendschap of liefde - zijn eveneens bepalend voor het succes van de serie. Denken we maar aan het liefdesverhaal van Ross en Rachel, dat van Chandler en Monica, of de niet te evenaren bromance tussen Joey en Chandler.
Ziekenhuisseries
Sinds Dr. Quinn, Medecine Woman, Chicago Hope, ER en recenter nog Grey's Anatomy en House zijn de ziekenhuisseries niet meer van ons scherm weg te slaan. Waarom?
- in een ziekenhuis gebeurt van alles: patiënten worden op een brancard rondgereden of verliezen liters bloed na een vuurgevecht, onwaarschijnlijke klinische cases, ongeneeslijke ziekten, dokters die het niet met elkaar kunnen vinden... Allemaal situaties die onze interesse opwekken en aanwakkeren.
- het mooiste beroep? Mensenlevens redden is een nobel beroep en de artsen komen over als helden. Zeker als ze zo charmant zijn als Patrick Dempsey en Goran Višnjić.
- om nog maar te zwijgen van de hypochonder die in veel mensen schuilt...
Tags
Found this useful? Share with
