Het abc van de intelligente objecten

Herinner je je nog die films waarin de acteurs op afstand apparaten konden bedienen, met hun stem of door een knop in te drukken? Dat is nu de realiteit! Het lijkt er zelfs op dat er een heuse revolutie gaande is ...

12.12.2017
Door Céline R

Opdat je niet compleet uit de lucht zou vallen wanneer het onderwerp wordt aangesneden, leggen we je de belangrijkste begrippen uit de wereld van de intelligente objecten uit.

AI: artificiële (of kunstmatige) intelligentie
AI kent veel meer toepassingsgebieden dan alleen maar intelligente objecten, al maken steeds meer intelligente objecten gebruik van de technologie. Dit is het perfecte voorbeeld van artificiële intelligentie:

Draadloos (wireless)
Een intelligent object is er een dat je op afstand kan bedienen, via je computer, tablet of smartphone. Ironisch genoeg wordt zo'n object ook soms 'geconnecteerd' genoemd.

Wearables
Wearables zijn intelligente objecten die je kan dragen. Die definitie indachtig, kunnen we het pak van Iron Man als de ultieme wearable beschouwen?

Smart homes / smart cities
In een smart home hebben de bewoners via externe diensten controle over hun objecten in huis.
In smart cities worden technologische innovaties ingezet met als doel de mobiliteit te bevorderen en zo de impact op het milieu en de energiekosten te verlagen.
De wereld van de toekomst zal dus waarschijnlijk bestaan uit smart cities vol smart homes.

Transhumanisme
Een interdisciplinaire wetenschap die ons de inzichten geeft om onze biologische beperkingen te overwinnen dankzij technologische innovaties.
Fritz Lang werkte dit concept uit in zijn stille film Metropolis, met het personage Maria.

Ziezo, nu ben je weer helemaal mee. Je vrienden zullen versteld staan van wat je hen allemaal over dit onderwerp kan vertellen.