Haal het maximale uit je smartphone

We weten het allemaal: de smartphones van tegenwoordig kunnen meer dan we ooit hadden gedacht..

13.12.2013
Door Andy V

Terwijl we 10 jaar geleden massaal aan "Snake" zaten, hebben we nu graphics zoals in Temple Run.
En dat we altijd met elkaar verbonden zijn, met de bijbehorende meldingen van Twitter, Facebook, je e-mail, sms, chatprogramma’s, dat had niemand kunnen raden. Ik vind dit een fijne ontwikkeling, maar met één overduidelijk nadeel. Mijn batterij gaat niet lang mee. Om toch nog iets langer dan een dag met je smartphone te kunnen doen, staan er hier enkele tips voor je op een rij! Maar eerst nog even met veel liefde terugkijken naar "Snake"!

3 Tips voor iedereen

In maart kreeg je al wat tips om de batterijduur van je smartphone te verlengen. De helderheid van je scherm nooit op maximum zetten, onnodige verbindingen zoals wifi, bluetooth, en gps uitschakelen als je ze niet gebruikt, en ervoor zorgen dat je scherm zich na een paar seconden automatisch vergrendelt, schelen al een hoop. Een uitgebreide uitleg daarover lees je hier. Vandaag gaan we echter nog een stukje verder, met specifieke tips voor jouw toestel! Of ja, voor jouw besturingssysteem dan toch ;)

3 Tips voor Android

  • Zorg dat er geen applicaties nutteloos op de achtergrond draaien. Sommige apps zullen elk kwartier of elk half uur vernieuwen om je eventueel een melding te kunnen geven. Denk maar aan Facebook! Als je dit niet nodig vindt, dan zal uitschakelen veel schelen voor je batterij. Een handig hulpmiddel hiervoor is Battery Doctor. Daarin kun je gedetailleerd zien wat het meeste energie kost, en dat meteen stoppen. De app heeft nog veel meer handige functies, die ik je allemaal zelf laat ontdekken ;)
  • De meeste Android-toestellen gebruiken “haptische feedback”. Dat betekent dat je gsm reageert op je handbewegingen. Dus je telefoon trilt telkens je een knopje indrukt, of vibreert als je je telefoon oppakt en er een nieuwe melding is. Leuke functie, maar niet onmisbaar. Uitschakelen dus!
  • Schakel je widgets en bewegende achtergrond uit. Een widget is een venstertje op je telefoon waarin je bijvoorbeeld je kalender of het weer kan zien. Veel Android-fans zullen dit niet leuk vinden, omdat widgets nu juist specifiek voor Android zijn. Maar ze kosten ook enorm veel energie.

3 Tips voor iOS

  • Schakel “Background motion” uit. Dit is een subtiele nieuwe functie van iOS7. Als je je iPhone heen en weer beweegt zie je dat de apps en achtergrond onafhankelijk van elkaar bewegen. Heel mooi, maar slecht voor je batterij. Het zit vrij verstopt, maar je vindt het hier: Settings -> General –> Accessibility -> reduce motion.
  • Zet je “Equalizer” uit. Geen tip voor mensen met een extreem gevoelig gehoor! De equalizer of toonregelaar op je iPhone zorgt ervoor dat de bas, timbre etc. automatisch worden aangepast aan het nummer dat je afspeelt. Als je het verschil niet hoort, zet hem dan gewoon af. Je vindt deze functie in je instellingen.
  • Stop “Airdrop”. Ook weer een leuke nieuwe functie van iOS7. Hiermee wissel je snel en gemakkelijk bestanden uit met andere iOS-gebruikers. Als je bijvoorbeeld een foto op Facebook of Twitter wil zetten, zal je ook een melding krijgen van andere telefoons met Airdrop in de buurt. Ook hiervoor geldt: schakel het in als je het gebruikt, maar zet het de rest van de tijd uit.

3 Tips voor Windows Phone

  • Zet je batterijbesparing aan. Dat is niet moeilijk ;) Een windows phone heeft standaard deze optie (bij Instellingen) waardoor je tegels niet langer geüpdate worden, en apps niet op de achtergrond draaien, tenzij je ze open hebt staan. Je kunt bijvoorbeeld ook instellen dat dit automatisch aangaat als je minder dan 20% batterij hebt.  
  • Zorg dat je een donkere achtergrond hebt. Een lichte achtergrond kost meer energie dan een zwarte. Had je niet aan gedacht zeker?
  • Als je in jouw stad geen gebruik kunt maken van een 4G verbinding (waar je hier meer over leest!) Ga dan naar je instellingen om je hoogste verbindingssnelheid op 3G te zetten. Dit zorgt ervoor dat je telefoon niet nutteloos naar 4G blijft zoeken, en scheelt ook weer wat batterij!

Kortom: dan maar je telefoon niet gebruiken?

Nee, absoluut niet. Je kiest zelf welke tips je toepast, en welke je links laat liggen. Zelf heb ik een Android maar heb ik toch enkele widgets, en zelfs (oh schaamte) een bewegende achtergrond. Ik weet dat het mijn batterij goed zou doen om het uit te zetten, maar ik vind het er gewoon mooi uitzien. Het hangt er dus helemaal vanaf wat je zelf ervoor overhebt om je batterij langer te gebruiken. Pas je telefoon helemaal aan naar jouw gewoontes, en laad hem op wanneer jij dat nodig vindt.

Heb je zelf ook nog nuttige tips? Laat ze gerust in de Forum Tribe !