Een goede gsm-houder voor in de auto: onze tips

VIAS (het vroegere BIVV) wil dat de overheid bestuurders verplicht om een smartphonehouder in de auto te hebben. Bij onze Luxemburgse buren is dit vandaag al het geval.

Maar hoe kies je de juiste gsm-houder voor je auto? We zochten het voor je uit!

15.07.2020
Door Simon V

Een bekerhouder is geen gsmhouder

VIAS stelde vast dat één bestuurder op twee zijn telefoon in de bekerhouder plaatst, of hem in z'n schoot of op de passagiersstoel legt.

Gevolg? Onze blik dwaalt vaker van de weg af en we nemen onnodige risico's. In afwachting van de verplichte gsm-houder in de wagen helpen we je het juiste model te kiezen: een telefoonhouder die je de nodige veiligheid én het nodige comfort biedt.

Hoe een goede smartphonehouder voor in de auto kiezen

Een gsm-houder voor in het luchtrooster van je auto

Deze autohouder voor je gsm heeft een soort kruisplug achteraan die je makkelijk in een van je luchtroosters van je auto schuift. De bevestiging voor het ventilatierooster is van rubber zodat er geen krasjes of beschadigingen gemaakt worden. De houder zorgt ervoor dat je gsm goed op z’n plaatst blijft en dat je makkelijk een oplaadkabel kan aansluiten. Ook kan je smartphone 360 graden draaien zodat je hem zowel in landschap- als portretweergave kan gebruiken.

Is dit wat je zoekt? Kijk dan eens naar de universele smartphonehouder van Musthavz. Hij is geschikt voor mobiele telefoons van verschillende maten.  

Ok, ik wil een universele houder voor in het ventilatierooster

Een telefoonhouder voor de auto met klem

De populairste houders zijn klemmen met een zuignap die je stevig op de voorruit of op het dashboard vastdrukt.

Denk goed na over waar je de houder wil plaatsen, afhankelijk van het type voertuig. Je wil je smartphone in je gezichtsveld hebben, zonder dat hij echt in je zicht hangt.

Het enige nadeel is de vlek die de zuignap achterlaat als je de houder verplaatst. Als je je houder altijd laat staan, kan het zijn dat je hem na een jaar moet vervangen omdat het rubber begint te slijten door de zon.

Onze tip: vermijd modellen met een lange zwanenhals of kogelgewrichten die je moet aanschroeven: ze hebben de neiging om tijdens het rijden trillingen te versterken, zodat het scherm moeilijker leesbaar wordt.

Een gsm-houder voor de auto met magneet

Er bestaan ook magnetische gsm houders, maar dan heb je wel een speciaal hoesje nodig.

Een magneet mag dan wel handiger lijken om je smartphone aan op te hangen of er van af te halen, maar toch zijn er twee nadelen:

  • Je kan je smartphone niet draaien en je moet de basis vaak vastlijmen op het dashboard met eventuele schade tot gevolg
  • Als je in een put rijdt (wat in België al eens kan gebeuren), kan je smartphone verschuiven of zelfs vallen.

Een universele gsm-houder (voor auto's die je deelt)

De meeste houders zijn universeel, maar er zijn er ook waar maar één model van smartphone in past.

Dat laatste type raden we af als je je auto deelt, maar ook om de eenvoudige reden dat als je van smartphone verandert, je ook een nieuwe houder nodig hebt. Om dezelfde reden raden we modellen af die je permanent vastlijmt of vastschroeft.

Het neusje van de zalm: Brodit

Wie wil investeren in een professioneler systeem, kunnen we Brodit aanraden. Dat merk ontwikkelde een systeem met dubbele bevestiging. De basis die de naam ProClip meekreeg heb je in een paar minuten geïnstalleerd en je hebt er een op maat van elk voertuig.

Het systeem biedt een stevige bevestiging op een handige plaats, zonder schade toe te brengen. De houder die daarop wordt aangebracht is verwisselbaar. Je kan kiezen voor een universele houder of een houder die is aangepast aan een specifiek model van smartphone (of gps), met of zonder ingebouwde adapter.

Deze oplossing is ietsje duurder, maar gaat langer mee en past beter in het interieur.

Onze conclusie: een universele gsm-houder voor in de auto

Een stevige en draaibare universele houder voor in het luchtrooster zal in de meeste situaties zijn mannetje meer dan staan. Bovendien kan iedereen die met je wagen rijdt er gebruik van maken en neem je hem ook gewoon mee als je van auto wisselt.

Ok, ik wil een universele houder voor in het luchtrooster Ik ontdek mijn ideale systeem in een Orange-shop

▶️ Lees ook: Stream je muziek in de auto

▶️ Kies voor jezelf, kies voor automodus