Een goede gsm-houder in de auto: onze tips

Onderweg

VIAS (het vroegere BIVV) wil dat de overheid bestuurders verplicht om een telefoonhouder in de auto te hebben. Bij onze Luxemburgse buren is dit vandaag al het geval.

Maar hoe kies je de juiste houder? We zochten het voor je uit!

05.07.2019
Door Simon V

Een bekerhouder is geen smartphonehouder

VIAS stelde vast dat één bestuurder op twee zijn telefoon in de bekerhouder plaatst, of hem in z'n schoot of op de passagiersstoel legt.

Gevolg? Onze blik dwaalt vaker van de weg af en we nemen onnodige risico's. In afwachting van de verplichte smartphonehouder helpen we je het juiste model te kiezen: een houder die je de nodige veiligheid én het nodige comfort biedt.

Hoe een goede houder voor in de auto kiezen

Een houder met klem

De populairste houders zijn klemmen met een zuignap die je stevig op de voorruit of op het dashboard vastdrukt.

Denk goed na over waar je de houder wil plaatsen, afhankelijk van het type voertuig. Je wil je smartphone in je gezichtsveld hebben, zonder dat hij echt in je zicht hangt.

Het enige nadeel is de vlek die de zuignap achterlaat als je de houder verplaatst.

Onze tip: vermijd modellen met een lange zwanenhals of kogelgewrichten die je moet aanschroeven: ze hebben de neiging om tijdens het rijden trillingen te versterken, zodat het scherm moeilijker leesbaar wordt.

Een magnetische houder

Er bestaan ook modellen met een magneet, maar dan heb je wel een speciaal hoesje nodig.

Een magneet mag dan wel handiger lijken om je smartphone aan op te hangen of er van af te halen, maar toch zijn er twee nadelen:

  • Je kan je smartphone niet draaien en je moet de basis vastlijmen op het dashboard of in een ventilatierooster schuiven, met eventuele schade tot gevolg
  • Als je in een put rijdt (Wat in België al eens kan gebeuren), kan je smartphone verschuiven of zelfs vallen.

Een universele houder (voor auto's die je deelt)

De meeste houders zijn universeel, maar er zijn er ook waar maar één model van smartphone in past.

Dat laatste type raden we af als je je auto deelt, maar ook om de eenvoudige reden dat als je van smartphone verandert, je ook een nieuwe houder nodig hebt. Om dezelfde reden raden we modellen af die je permanent vastlijmt of vastschroeft.

Het neusje van de zalm: Brodit

Wie wil investeren in een professioneler systeem, kunnen we Brodit aanraden. Dat merk ontwikkelde een systeem met dubbele bevestiging. De basis die de naam ProClip meekreeg heb je in een paar minuten geïnstalleerd en je hebt er een op maat van elk voertuig.

Het systeem biedt een stevige bevestiging op een handige plaats, zonder schade toe te brengen. De houder die daarop wordt aangebracht is verwisselbaar. Je kan kiezen voor een universele houder of een houder die is aangepast aan een specifiek model van smartphone (of gps), met of zonder ingebouwde adapter.

Deze oplossing is ietsje duurder, maar gaat langer mee en past beter in het interieur.

Onze conclusie: een universele houder

Een stevige en draaibare universele houder met zuignap zal in de meeste situaties zijn mannetje meer dan staan.

Als je je houder altijd laat staan, kan het zijn dat je hem na een jaar moet vervangen omdat het rubber begint te slijten door de zon.

▶ Kies jouw ideale systeem in de dichtstbijzijnde Orange-shop.