Menu
Blog

Gooi je audiocassettes niet weg

Fun

Vinylplaten maakten de afgelopen jaren al hun comeback. In 2018 is het de beurt aan de audiocassette! Dat zou zelfs een nieuwe mode zijn. En op dat vlak heb je de jeugd toch het een en ander bij te leren, niet?

31.01.2018 Céline Roman

Een studie van Nielsen deed ons in januari steil achteroverslaan. En toch, de verkoop van audiocassettes is sinds 2015 vrij spectaculair gestegen: met bijna 75 %! Een echte reis terug in de tijd, naar de jaren 70 en 80.

Sommige artiesten surfen mee op die trend, zoals de jonge Justin Bieber, die zijn nieuwe album uitbrengt op cassette. Behalve een 'nieuw' medium voor moderne artiesten kan de cassette ook gezien worden als het ideale medium om grote albums te remasteren, zoals Purple Rain van Prince of Nevermind van Nirvana.

Het record is momenteel in handen van de soundtrack van de film 'Gardians of the Galaxy', met 4000 verkochte exemplaren vorig jaar (toegegeven, dat is nog bescheiden). Een woordje uitleg voor wie de film niet heeft gezien: de held van het verhaal luistert met zijn walkman naar een compilatie van tijdloze klassiekers. Daarom werd beslist om de soundtrack op casette uit te brengen.

Ondanks die heersende trend keren we niet helemaal terug naar de tijd van de cassettes! Vorig jaar werden er bijna 130.000 stuks verkocht. Als we dat bij de verkoop van 45- en 33-toerenplaten tellen, komen we uit op meer dan 13 miljoen stuks vorig jaar. Vandaag wordt er voor elke 10 cd's 1 vinylplaat verkocht.

Heb je thuis of op zolder nog ergens een cassettespeler liggen? Gooi hem niet weg! Je (klein)kinderen zouden je er wel eens om kunnen vragen. Heb je er geen meer? Wanhoop niet: er worden er nog altijd gemaakt, zij het in een hele beperkte oplage. Sony is bijvoorbeeld zo'n fabrikant.

In Tokio is er trouwens een speciaalzaak, HMV Shibuya, die cd's, vinylplaten en audiocassettes verkoopt. Wat grappig is, is dat de klanten verre van bejaard zijn! Voor de nostalgici onder ons, ze verkopen er ook allerlei apparaten die regelrecht uit de jaren 80 lijken te komen: draaitafels, platenspelers en zelfs autoreverse walkmans. Zo blijkt nog maar eens dat alles ooit terugkomt!

Tags

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.