Menu
Blog

Onbeperkt gamen: hier komen Google Stadia en Apple Arcade

Tech

Na muziek, series en films streamen is gamen in de cloud nu de nieuwste trend. Welkom in de wereld van Apple Arcade en Google Stadia. Wat kies jij voor Kerstmis?

03.12.2019 Simon VAN CAUTEREN

Apple Arcade: meteen hoog spel

Het eind september gelanceerde Apple Arcade is een abonnementsdienst met honderden games voor het hele gezin, zonder reclame of in-game aankopen. De prijs bedraagt 4,99 € per maand.

Zoek niet naar games als Fortnite of Assassin's Creed Odyssey. Je vindt er wel een groot aantal heel bekende games, maar ook games voor een wat beperkter publiek. Denk aan Rayman Mini of Sonic Racing, maar ook LEGO Brawls, de gloednieuwe combat game waarin je zelf je personages creëert of machines bouwt en bestuurt. Ontbreken evenmin: What The Golf? en de fascinerende waterwereld van Shinsekai Into the Depths.

Gamen doe je met je iPhone of iPad, een Mac of Apple TV. Sinds de update naar iOS 13 is het trouwens mogelijk om elke draadloze joystick met je iPhone te gebruiken. Een console heb je dus niet langer nodig. Gamen lukt trouwens zowel via wifi als 4G.

▶️  Om onbeperkt te gamen kies je Love Duo, met onbeperkt mobiel en vast internet.

Stadia, cloud gaming van Google

Stadia werd in België op 19 november gelanceerd. Je hebt de keuze uit twee Stadia abonnementsformules. De eerste, Stadia Base, zal pas vanaf 2020 in België beschikbaar zijn.

De andere formule, Stadia Pro, is momenteel alleen beschikbaar binnen het Stadia Premiere Edition pakket. Voor de prijs van 129 € krijg je een Stadia Controller, een Google Chromecast Ultra en 3 maanden gratis abonnement op Stadia Pro. Met dat abonnement krijg je toegang tot een ruime selectie van gratis games (o.a. Destiny 2: The Collection). Andere games koop je dan per stuk aan.

De Google Stadia games bieden voor elk wat wils: Doom Eternal, Mortal Kombat 11, Just Dance, Shadow of the Tomb Raider, Baldur's Gate 3, Final Fantasy XV, enz. Toch even opletten: niet alle games zijn gratis in de huidige versie. Maar het is wel fantastisch dat alles in de cloud verloopt, een beetje zoals bij Netflix, Amazon Prime Video of Spotify.

In de basisversie heb je recht op HD-resolutie en stereo. De Stadia Pro-versie biedt je 4K-resolutie en Dolby Surround 5.1. In tegenstelling tot Apple wil Google je laten gamen op alle mogelijke schermen, van je tablet tot je tv.

Arcade, Stadia: wat Sector One ervan vindt

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat Orange rotsvast in de toekomst van esports gelooft. Sinds ruim een jaar sponsoren wij het Sector One-team. Hun manager, Damien Rapoye, is benieuwd naar de verdere evolutie van cloud gaming. Hij heeft bovendien de Stadia Founders Edition in België besteld. 

Wat vindt hij van Google Stadia?

"Ik denk dat dit een schitterende formule is voor iemand die aan casual gaming doet. Of die graag af en toe van game wisselt. Want elke maand krijg je toegang tot een selectie van gratis games. Voor occasionele gamers is dit dus pure winst.

Met andere woorden: je kan gratis leuke games spelen, en hebt geen console nodig, een joystick volstaat.

Heeft hij nog een tip voor ons?

"Arcade is prima voor iemand die al in de Apple-omgeving zit. Terwijl Stadia ook beschikbaar is voor pc of met een Chromecast Ultra en dus meer universeel te gebruiken."

Zal ook esports ooit hierop overschakelen?

"Voorlopig lijkt dat weinig waarschijnlijk. Wij blijven nog sterk gehecht aan onze consoles. Dat is een kwestie van vermogen en latency, maar ook dat verandert snel. Ik zou zeggen dat cloud gaming ons gedeeltelijk biedt wat wij nodig hebben, maar nog moet bewijzen wat het waard is."

Game onbeperkt op Arcade of Stadia met Love Duo.

Found this useful? Share with

Simon VAN CAUTEREN
Gamer et photographe, le partage est dans sa nature de Digital Native biberonné aux Likes et aux Retweets.