Mijn ervaringen met de Google Nest Hub

Tech

Er zijn van die toestellen die ons dagelijks leven voor altijd veranderen. Zoals de Google Nest Hub. Na één maand is mijn aanvankelijk wantrouwen weggesmolten. Meer nog, ik vind het een praktisch, nuttig en leuk toestel om in huis te hebben.

09.01.2020
Door Cédric

Om te beginnen moet ik iets bekennen: spraakassistenten waren nooit echt mijn ding. Ik voelde mij persoonlijk niet op mijn gemak bij het idee dat een microfoon alle gesprekken in huis zomaar kan opnemen. Maar ik merkte al snel dat de Google Nest Hub, in tegenstelling tot andere slimme speakers, mijn vertrouwen ruimschoots verdient. Er zit immers een knopje op om de microfoon uit te schakelen en door het touchscreen lijkt het of het toestel een soort gezicht heeft.

Ik gebruik de Nest Hub nu al een maand elke dag, dus is het hoog tijd om mijn indrukken als gebruiker op een rijtje te zetten.

Ziet er verrassend goed uit

Toen ik het toestel uit zijn verpakking nam, was ik meteen aangenaam verrast. Denk aan een elegante, compacte tablet met touchscreen, aangevuld met een voet en een speaker. En die gunstige eerste indruk werd de volgende weken alleen maar bevestigd.

Door zijn design past de Google Nest Hub perfect in het interieur van een appartement. Dat kon ik telkens opnieuw vaststellen toen ik het toestel achtereenvolgens op de buffetkast, in de keuken, de badkamer, op mijn bureau en ten slotte op mijn nachtkastje installeerde.

Door zijn compacte afmetingen neem je de Nest Hub gemakkelijk met je mee in alle kamers van je woning. Wel heb je telkens een stopcontact nodig (er zit geen batterij in). De laatste weken heeft het toestel min of meer een vast plaatsje gekregen in mijn slaapkamer, maar af en toe verhuist het nog wel eens naar mijn badkamer of keuken.

Slimme wekkerradio

Tot voor kort gebruikte ik mijn smartphone op een draadloze oplader als wekker. Die functie heeft de Google Nest Hub nu met gemak overgenomen. Het scherm met de tijdweergave gaat na een tijdje vanzelf op zwart. Even tikken op het scherm en je ziet weer hoe laat het is.

De sensor voor het omgevingslicht past de lichtintensiteit en de kleuren van het scherm aan de omstandigheden in elk vertrek aan, zodat de leesbaarheid altijd optimaal blijft. Daardoor geniet je in elke kamer altijd een goede weergave op de display.

Gebruik: een beetje minder iPad, een beetje meer Google Nest Hub

Vóór ik de slimme speaker van Google in huis had, gebruikte ik regelmatig mijn iPad om naar een playlist op Spotify of een online radio te luisteren of om een documentaire of serie te bekijken. Na een tijdje stelde ik verrast vast dat ik hiervoor spontaan de Google Nest Hub gebruikte, want daar zit de functie Google Cast (Chromecast) op. Buiten Netflix bieden de meeste compatibele apps de mogelijkheid om een programma van je smartphone naar de speaker te streamen. Ik deed eerder min of meer hetzelfde via de Chromecast Ultra die ik met mijn grote 4K-tv in het salon had verbonden.

Enkele Chromecast-toepassingen

- TuneIn en RadioPlayer: hiermee streamde ik radiozenders, zowel Belgische als buitenlandse, onder andere ’s ochtends om te ontwaken
- VRT NU, Stievie Premium, VTM GO om rechtstreeks tv-programma’s te kijken op het scherm van de Google Nest Hub via de mobiele app
- Podcasts via de app PocketCast die in Chromecast zit

Het gevolg is dat ik mijn tablet steeds minder gebruik om mij ’s avonds of in het weekend te ontspannen en steeds meer voor productiviteitstoepassingen. Eigenlijk is de Google Nest Hub ook een soort mini-tv’tje dat je gemakkelijk van de ene naar de andere kamer met je meeneemt.

Geluidskwaliteit: geen hifi, maar ideaal

Na enkele weken kwam ik tot de conclusie dat de speaker wel een helder, evenwichtig geluid produceert, maar niet echt geschikt is om lang comfortabel muziek te beluisteren. Hij haalt dus niet het niveau van echte hifi-boxen, maar dat mag je ook niet verwachten. Om in je slaapkamer of badkamer naar het ochtendnieuws te luisteren of om via Google het gesproken weerbericht op te vragen, is de Nest Hub wel ideaal.

Visuele Google Assistent voor dagelijks gebruik

Als ik de spraakfuncties van de speaker wil gebruiken, schakel ik het microfoontje in via de knop op de achterkant. Aangezien ik een professioneel Google-account heb (Gsuite), beschik ik dan onmiddellijk over al mijn contacten en afspraken (maar dit werkt ook voor een normale Gmail-account). Ik heb ook mijn Spotify- en YouTube-accounts aan de Assistent gekoppeld. Op die manier kan ik via het touchscreen door mijn playlists browsen of de Assistent vragen om mijn “Discover weekly” op Spotify weer te geven.

Mijn Hey Google commando’s

Ik betrap mij erop dat ik steeds vaker de volgende spraakcommando’s gebruik als de microfoon is ingeschakeld:

“Hey Google,

  • Wil je mij eraan herinneren om een bericht te versturen?
  • Wat is het laatste nieuws?
  • Kan je een alarm instellen?
  • Wie is (die of die persoon)?
  • Welk weer is het nu?
  • Wat is de reistijd naar werk?
  • Kan je een zin in het Frans vertalen?”

Praktische toepassing: rekenmachine

Wat is er handiger dan een rekenmachientje waar je tegen praat, zodat je je handen vrijhoudt? Vroeger gebruikte ik daarvoor mijn smartphone. Wanneer ik een factuur opstel, vraag ik de Assistent om een aanzienlijk aantal bedragen op te tellen. En de enige keer dat hij zei dat ik hem een strikvraag stelde, was toen ik hem vroeg om 21% btw toe te voegen. Toegegeven, dat was niet heel eerlijk van mij …

Koken met de Google Nest Hub

Als er één domein is waarop de Google Nest Hub uitblinkt, dan is het wel in de keuken. Dankzij de Google Assistent volg je immers stap voor stap een recept op het scherm, zonder dat je met je (vuile) handen aan je smartphone of tablet moet komen (met alle risico’s vandien …).

Het “Recept voor Luikse wafels” is daarvan een goed voorbeeld. Google tovert verschillende recepten op websites van partners op het scherm. Hij geeft de tijd voor de bereiding, de baktijd en de ingrediënten. Kies dan uit “Begin met koken” of “Het recept bewaren”. Zodra je een recept hebt gekozen, laat Google je de instructies zien. Met “Ga verder met de instructies” blader je door het recept tot je klaar bent. Leuk, praktisch en … lekker!

Conclusie: een scherm om (bijna) alles te doen

De speaker is even compact als een kleine tablet en snel te verplaatsen. Steek het snoer van de Google Nest Hub in een andere kamer in het stopcontact en hij is bijna meteen weer klaar voor gebruik. Ik neem dit slimme speakertje nu overal in huis met mij mee. Eerst heb ik wel een beetje wantrouwen moeten overwinnen: met al die microfoons in onze slimme toestellen weet je maar nooit. Maar op de Nest Hub schakel je de microfoon gewoon uit als je dat wil.

Ik merkte dat ik de Google Nest Hub dagelijks steeds meer begon te gebruiken. Voor heel wat taken (informatie, podcasts, radio, rekenwerk, reistijd, koken) vervangt hij beurtelings zowel mijn smartphone als mijn iPad. Ik heb nogal wat Apple-toestellen in huis en Google heeft ervoor gezorgd dat zijn speaker naadloos samenwerkt met iPhones, iPads en natuurlijk ook Android.

Verder heb ik nog mijn Bose-soundbar met de Google Assistent verbonden, net zoals mijn Bluesound-hifisysteem. En binnenkort zijn waarschijnlijk lampen of andere slimme objecten aan de beurt.

"Hey Google, geef mij meer info over de Google Nest Hub”

Lees ook

▶ "5 handige dingen om te doen met een Google Nest Hub"
▶ "De eerste Belgische Google Nest speakers nu bij Orange"