Menu
Blog

Onze Google Nest Hub review: de smart speaker getest

Tech

Sommige toestellen veranderen je dagelijkse leven voor altijd. De Google Nest Hub is daar één van. In het begin stond ik een beetje wantrouwig tegenover deze smart device. Maar na slechts één maand is dat helemaal veranderd! Meer nog, zoals je in deze Google Nest Hub review zal ontdekken, is dit toestel onmisbaar in de smart home van de 21e eeuw.

11.01.2023 Cédric Godart

Ik moet iets bekennen: spraakassistenten waren nooit echt mijn ding. De idee dat een smart speaker thuis alle gesprekken zomaar kan opnemen, daar krijg ik de koude kriebels van. Toch bewees de Google Nest Hub al snel dat hij mijn vertrouwen ruimschoots verdient: in tegenstelling tot andere toestellen heeft de Nest Hub bijvoorbeeld een knopje om de microfoon uit te schakelen.

Ondertussen gebruik ik deze slimme speaker met scherm al een maand lang elke dag. Hoog tijd dus om mijn ervaringen als gebruiker op een rijtje te zetten in een handige Google Nest Hub review!

Say no more, de Google Nest Hub is mijn ding!

Smart design voor een smart home

Toen ik de hub uit zijn verpakking nam, was ik meteen aangenaam verrast. Denk aan een elegante, compacte tablet met touchscreen, afgewerkt met een voet en een smart speaker. Dankzij zijn strakke design past de Google Nest Hub dan ook perfect in zowat elk interieur. 

Op de buffetkast, in de keuken, de badkamer, op mijn bureau en ten slotte op mijn nachtkastje: dit slimme toestelletje leek overal op z’n plaats te staan. Zelf laat ik het vooral in de slaapkamer staan omdat ik de Google Nest Hub radio gebruik om wakker te worden - straks meer daarover.

Maar af en toe verhuis ik ‘m ook nog wel eens naar de badkamer of keuken. Kinderspel dankzij zijn compacte afmetingen! Hou er wel rekening mee dat je altijd een stopcontact nodig hebt: er zit namelijk geen batterij in deze smart hub.

Wekker nodig? Gebruik gewoon de Google Nest Hub radio!

Vroeger gebruikte ik mijn smartphone als wekker. Maar met de Google Nest Hub heb ik ook een slimme wekkerradio in huis. Bovendien zorgt de hub er zelf voor dat je ‘m nauwelijks opmerkt.

Het touchscreen met klok springt na een tijdje bijvoorbeeld vanzelf op zwart. Even tikken op het scherm en je ziet meteen hoe laat het is. Daarnaast stemt de lichtsensor de lichtintensiteit en de kleuren van het scherm af op de omstandigheden in de ruimte waar je de hub plaatst. 

Zo blijft de leesbaarheid altijd optimaal en geniet je in elke kamer van een goede weergave op de display. Op elk uur van de dag (en nacht). En ‘s morgens wekt de Google Nest Hub radio je met je favoriete muziek of radiozender. Ideaal om de dag te starten met een glimlach!

Zalig, dat wil ik ook!

Muziek, podcasts en films streamen met Google Cast

Vóór ik de smart speaker van Google in huis had, gebruikte ik vaak mijn iPad om muziek te streamen of online een serie te bekijken. Ook hier gebruik ik ondertussen spontaan de Google Nest hub met zijn ingebouwde Google Cast: de technologie achter de Google Chromecast, zeg maar.

Zo kan je met de meeste compatibele apps een programma direct van je smartphone naar de Google Hub streamen. Ikzelf gebruik daarvoor de Chromecast Ultra die aangesloten is op mijn grote 4K-scherm in de woonkamer. 

Netflix streamen bijvoorbeeld kan met de Google Nest Hub op twee manieren: 

 • Met de spraakassistent. Zeg "Hey Google, start Netflix op Chromecast Salon”; kies je serie of film en kijk lekker op je tv.
 • Cast een serie of film naar je Google Nest Hub en bekijk deze (zoals op een tablet) rechtstreeks op je scherm.

En je kan nog veel meer met de ingebouwde Google Chromecast feature! Hier zijn enkele apps die ik frequent gebruik via de smart hub:

 • TuneIn en RadioPlayer: hiermee stream ik Belgische en buitenlandse radiozenders. Bijvoorbeeld als slimme wekkerradio. 
 • VRT NU, Stievie Premium, VTM GO om via de mobiele app rechtstreeks tv te kijken op het scherm van de Google Nest Hub.
 • Podcasts via de app PocketCast (die in Chromecast zit).

Kortom, de Google Nest Hub is eigenlijk een soort mini-tv’tje en radio die je gemakkelijk met je meeneemt. Opmerkelijk: hierdoor gebruik ik mijn iPad en laptop steeds minder om series te streamen of muziek te luisteren. 

Yes, ik wil streamen met de Google Nest Hub!

Geluidskwaliteit: geen hifi, maar ideaal

Nu we het toch over muziek hebben: de smart speaker produceert een helder en evenwichtig geluid, maar kan niet tippen aan het niveau van echte hifi-boxen. Dat mag je ook niet verwachten van dit compacte toestel.

Je kan bijvoorbeeld de Google Nest Hub als radio gebruiken om wakker te worden, of in je badkamer naar het ochtendnieuws te luisteren. De hub is dan weer iets minder geschikt om een hele dag je favoriete playlists te streamen.

Visuele Google Assistent voor dagelijks gebruik

Zoals ik aan het begin van deze Google Nest Hub review zei: ik was nooit echt fan van voice assistants. Ook nu nog zet ik altijd de microfoon uit wanneer ik de hub niet nodig heb. Als ik de spraakfuncties wil gebruiken, schakel ik het microfoontje gewoon in via de knop op de achterkant.

Met mijn professionele Google-account (Gsuite) beschik ik op deze smart speaker meteen over al mijn contacten en afspraken. Dit werk trouwens ook voor een gewone Gmail-account! Daarnaast heb ik ook mijn Spotify- en YouTube-accounts aan de Google Assistent gekoppeld.

Via het touchscreen kan ik zo op de hub door mijn playlists browsen of bijvoorbeeld aan de Google Assistent vragen om mijn ‘Discover Weekly’ te tonen in Spotify.

Wat kan je nog doen met de Google Nest Hub?

Films en muziek streamen of de Google Nest Hub als wekker gebruiken zijn slechts enkele praktische toepassingen van deze smart speaker met scherm.  Je kan ‘m bijvoorbeeld ook inzetten in je smart home systemen als slimme babysit, slimme keukenassistent, of gewoon allround assistent. De meest handige toepassingen hebben we voor je opgelijst in een aparte blog over de Nest Hub!

Even tussendoor: met Smart Home van Orange kan je de aankoop van een Google Nest Hub meteen combineren met bijvoorbeeld een slimme camera. Zo bespaar je heel wat euro’s op je aankoop én heb je meteen alles in huis om zelf aan de slag te gaan.

Cool, daar wil ik wel meer over weten!

Maar terug naar de Google Nest Hub. Zelf betrap ik mij erop dat ik de Google Assistent steeds vaker deze commando’s geef als de microfoon is ingeschakeld:

“Hey Google,

 • Wil je mij eraan herinneren om een bericht te versturen?
 • Wat is het laatste nieuws?
 • Kan je een alarm instellen?
 • Wie is (die of die persoon)?
 • Welk weer is het nu?
 • Wat is de reistijd naar werk?
 • Kan je een zin in het Frans vertalen?”

“Hey Orange, ik wil de Google Nest Hub!”

Google Nest Hub review in een notendop: een scherm om (bijna) alles te doen

Deze smart speaker is even compact als een kleine tablet en kan gemakkelijk verplaatst worden. Steek de stekker van de Google Nest Hub gewoon in het stopcontact en je kan hem meteen weer gebruiken.

Bij mij staat de hub meestal in de slaapkamer omdat ik de Google Nest hub als wekker gebruik. Af en toe neem ik hem mee naar keuken als ik bijvoorbeeld wil koken met een YouTube tutorial zonder heel de tijd m’n handen te moeten wassen om het filmpje te pauzeren en starten.

Eerst heb ik wat wantrouwen moeten overwinnen: met al die microfoons in onze slimme toestellen weet je maar nooit. Maar op de Nest Hub schakel je de microfoon gewoon uit als je dat wil.

Ik merkte dat ik de Google Nest Hub dagelijks steeds meer begon te gebruiken. Voor heel wat taken vervangt de smart speaker ondertussen zowel mijn smartphone als iPad. Denk bijvoorbeeld aan muziek of films streamen, podcasts beluisteren of reistijd berekenen.

Tot slot heb ik heel wat Apple-toestellen in huis, maar Google heeft ervoor gezorgd dat zijn smart speaker naadloos samenwerkt met iPhones, iPads en natuurlijk ook Android. Verder heb ik ook mijn Bose-soundbar met de Google Assistent verbonden, net zoals mijn Bluesound-hifisysteem. Ook slimme lampen, smart camera’s en smart plugs kunnen perfect gecombineerd worden met de Google Nest Hub . 

Een slimme stekker, slimme lamp en smart camera zitten trouwens inbegrepen in Smart Home van Orange!

Ok, ik ben overtuigd!

Ken jij Orange Smart Home al?

Uiteraard kan je je Google Nest Hub bij Orange bestellen. Maar wij gaan veel verder dan dat. De lampen automatisch dimmen vanaf een bepaald uur, de kids in ‘t oog houden via de smartphone of je favoriete serie naar tv streamen vanuit de zetel: in een smart home is het leven gemakkelijker dan ooit. Klinkt als iets voor jou? Klik snel door naar ons Smart Home-aanbod en ontdek hoe de Google Nest Hub ook jouw leven gemakkelijker kan maken!

Wow, vertel me meer over Smart Home!

Lees ook: 

▶️ 6 handige dingen om te doen met een Google Nest Hub
▶️ De eerste Belgische Google Nest speakers nu bij Orange
▶️ Smart Home: alles wat je moet weten over slimme domotica

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.