Menu
Blog

Google IO 2013: een overzicht van de nieuwigheden

Tech

Meer dan 6.000 mensen waren afgelopen woensdag aanwezig op de jaarlijkse conferentie van Google-ontwikkelaars in San Francisco. Wij waren bij de gelukkigen en serveren jou de essentie in een notendop.

17.05.2013 Cédric Godart

Van onze verslaggever in San Francisco

Een presentatie van bijna 3u30 over de strategie van de groep voor de komende 12 maanden geeft al wat stof voor een flink boek. Wij onthouden één belangrijk element: Android en Chrome evolueren in dezelfde richting rond diensten en apps die op dezelfde manier werken.

In tegenstelling tot Apple bijt Google zich vast in één aspect. De diensten en apps moeten op elk toestel werken, ongeacht het systeem of het scherm. In de praktijk draait het enerzijds om Android en anderzijds om de iPhone en de iPad. BlackBerry en Windows Phone spelen niet echt mee.

Kort nieuws

Android is uitgegroeid tot het nummer 1 van de mobiele systemen met 900 miljoen activaties en iets minder dan 50 miljard gedownloade apps.
De nieuwe versie van het sociale netwerk Google+ is een feit. Ze is visueel veel aantrekkelijker en bevat interactieve kaarten zoals Google Now. Google beantwoordt vanaf nu ook vragen die je schriftelijk of mondeling stelt zoals ‘Waar kan ik oesters eten in de stad waar ik nu ben?’. Het werkt allemaal op je computer, maar ook op Android of iPhone. De zoekrobot ziet er almaar persoonlijker uit, maar het is ook een life assistant. Indrukwekkend!
Google wordt een te duchten concurrent van Spotify en Deezer met een onbeperkt muziekaanbod voor 9,99 dollar per maand. Een aanbod waar je voorlopig enkel in de VS kunt van genieten en niet in België. Wij deden de test. Het systeem zit bangelijk goed in elkaar en is gebruiksvriendelijk: je beschikt over al je eigen nummers en je kunt miljoenen andere tracks beluisteren zonder te betalen om ze te downloaden.
Google onthulde ook zijn Google Play Games. Dit systeem voor netwerkgames met diverse spelers werkt zowel op Android als op iPhone/iPad.

Zeg niet meer ‘Google Talk’ maar wel ‘Hangouts’.

Deze berichten- en chatdienst werkt vanuit Gmail, iPhone, iPad, Android, internet en binnenkort ook met de Google-brillen. Met Hangouts verstuur je berichten, foto’s en video’s, en praat je met elkaar via de camera. Je stuurt de berichten in real time naar om het even welk toestel.
Voor Android en iOS is er in juli een volledig nieuwe versie van Google Maps beschikbaar. Er zijn nog meer links met je Google-account en je vindt er ook je favorieten in terug (restaurant, werk, thuis, trajecten) op om het even welk toestel. De kaart is nu ook helemaal gepersonaliseerd.

We onderwerpen al deze apps en diensten aan een test en vertellen er jou binnenkort meer over.

Tags

Found this useful? Share with

Cedric Godart
30-something, geobsedeerd door zowel spinning als het opsporen van alle mobile nieuwtjes op elk uur van de dag.