Menu
Blog

Goede tafelmanieren die blijven kleven

Tot uw dienst

Heel het gezin is tijdens het eten op zijn gsm bezig, van sfeer geen sprake. Daarom ontstond het idee om een eenvoudige regel in het leven te roepen om meer gezelligheid en dialoog te creëren tijdens het eten. Hoe? Dat ontdek je hieronder.

26.11.2018 Céline Roman

Alles begon vorig najaar met een onderzoek uitgevoerd door iVox in opdracht van het watermerk Bru. De conclusie is onthutsend: een Belg op drie is verslaafd aan zijn smartphone. Bij jongeren (18-34 jaar) is dat zelfs 48 %. 70 % van de bevraagde Belgen heeft zijn smartphone steeds binnen handbereik. Voor wie daar nog aan twijfelde, geeft dit onderzoek uitsluitsel: wij Belgen kunnen niet meer zonder onze smartphone.

En dat leidt tot problemen, aan tafel bijvoorbeeld. Enerzijds vindt 87 % van de Belgen het belangrijk om 's avonds samen aan tafel te zitten met het gezin, omdat ze dat het ideale moment vinden om bij te praten. Ware het niet dat... een kwart van onze landgenoten zijn smartphone op tafel legt tijdens het eten, zowel bij familie als bij vrienden. 46 % geeft aan dat wanneer ze een bericht ontvangen, ze dat ook meteen lezen. Tot slot geeft een minderheid (20 %) aan dat ze het niet kan laten om de smartphone boven te halen bij vrienden of op restaurant. 82 % van de Belgen vindt de smartphone een grote bron van ergernis. Evenveel Belgen geven aan dat smartphones een goed gesprek in de weg staan. Tot slot gelooft de helft van de Belgen dat tafelmomenten zonder smartphone de relatie met hun partner zouden verbeteren.

Hoe lossen we dat op?

Met discipline, uiteraard, met een eenvoudige gedragsverandering en gezond verstand. Tafelen doe je samen, je smartphone moet maar even wachten. Dat is wat waterproducent Bru ons wil doen inzien met zijn campagne BRU TABLE MODE.

Het idee? Als je je telefoon met het scherm naar beneden op tafel legt, word je niet meer afgeleid. Als je bovendien ook de gratis BRU TABLE MODE-sticker je op de achterkant van je telefoon kleeft, toon je aan je tafelgenoten dat ál je aandacht naar hen gaat. Je vindt de BRU TABLE MODE-stickers in de Bru 6x1,25L packs, die sinds enkele weken in je winkel verkrijgbaar zijn. Er zijn veel restaurants die maar wat graag wilden meedoen met deze actie. Je herkent ze aan de BRU TABLE MODE-sticker bij de ingang. Van Brugge tot Ottignies over Antwerpen, Ham-sur-Heure, Brussel en Lambermont, de lijst met alle deelnemende zaken vind je op de officiële website.

Maar wacht niet tot je de sticker hebt om het tafelgedrag van je gezin te veranderen. Soms volstaat het om zelf het goede voorbeeld te geven. Smartphone omdraaien, in de broekzak, op stil. Andere gelijkgestemden zullen wel snel je voorbeeld volgen.

Found this useful? Share with

Céline Roman
Dol op sms’en en smileys. Smoor op shoppen en lekker eten. Gek op joggen en apps.