Menu

Goed volk: Jeroen Meus kijkt binnen bij bijzondere gemeenschappen

07.04.2017
Door Andy V

Eten brengt mensen samen. Families vergeten vetes boven de stoofschotel van de mater familias, en vrienden die elkaar maanden hebben moeten missen, halen herinneringen op boven een dampend bord romige pasta. Samen koken heeft net hetzelfde effect, en dat heeft Jeroen Meus goed begrepen. In het tweede seizoen van Goed volk gebruikt hij niet alleen zijn charmes en humor, maar ook zijn kookkunsten om binnen te dringen in huizen en de harten van mensen waar de gemiddelde kijker normaal gezien maar weinig mee in contact komt.

Het duo Kat en kok

Voor Goed volk 2 gaat Vlaanderens populairste kok niet alleen op pad. Zo wordt hij onder meer vergezeld door Kat Steppe – een naam die misschien niet meteen een belletje doet rinkelen, omdat ze vooral achter de schermen haar werk doet. De regisseur is de drijvende kracht achter onder meer Dagelijkse kost én ze is de beste vriendin van Jeroen Meus. Ook de echtgenoot van Steppe, Frank Vander linden, maakt deel uit van de ploeg. De zanger van De Mens heeft namelijk ook eindredacteurskwaliteiten, en die mag hij voor Goed volk 2 bovenhalen.

Van sumoworstelaars naar Noord-Franse ‘jonkmannen’

Hoewel Goed volk 1 de meest exotische gemeenschappen naar de kijker haalde (van sumoworstelaars in Tokio tot cowboys in Texas, met wie Meus ‘mountain oysters’ of ‘kalfskloten’ klaarmaakte), zoekt de kok het in het tweede seizoen van het Eén-programma meestal wat minder ver. Al levert dat natuurlijk niet minder spectaculaire beelden op. Zo bezoekt Meus onder meer de broers Verbaere in Berten, die nog met zijn vieren in het ouderlijke huis wonen, maar ook de Antwerpse chassidische joden, de kermismensen van de Brusselse Zuidfoor, het Vreemdelingenlegioen in Frankrijk, een wegbordeel in Nevada, de Hutterieten in Canada (een streng protestantste geloofsgemeenschap) en het onherbergzame Foula-eiland (waar niet eens winkels zijn).

Waarom Meus nog altijd meedraait

Jeroen Meus draait al een hele tijd mee. Zo verzorgde hij van 2002 tot 2003 de kookrubriek Aan tafel op Eén, maakt hij in 2005 het gesmaakte Met Meus en vork op VTM en in 2008 het programma dat hem als BV lanceerde: Plat préféré op Canvas, waarvoor hij de lievelingskostjes van bekende mensen bereidde – van Freddie Mercury tot Maria Callas (en zelfs van Adolf Hitler, al haalde die uitzending het scherm uiteindelijk niet). De mix die Meus zo geliefd maakt – getuige ook de kilometerslange wachtrijen op de boekenbeurs als hij zijn kookboeken komt signeren – is wellicht zijn ontwapenend enthousiasme en zijn flauwe grapjes. Hebben jullie een favoriete Meusmop?