Gluren bij de buren: leuke tv-programma’s over de taalgrens

Of je nu je schoolse Frans wat wil bijspijkeren of gewoon nieuwsgierig bent naar de Waalse televisiewereld: ook over onze taalgrens kun je leuke tv-programma’s ontdekken. Klaar voor een taal- én televisiebad? Wij maken je wegwijs.

21.08.2017
Door Céline R

‘Le grand cactus’: humor op zijn Frans
Een satirisch programma in een televisiestudio, met een panel van acteurs en een presentator die hen ‘in character’ interviewt? Zoiets kan alleen maar werken op de Franstalige televisie, en dat doet het ook. De humor is voor ons, nuchtere Vlamingen soms misschien wat ‘over the top’, maar laat dat je niet weerhouden om een keertje te kijken naar ‘Le grand cactus’ (RTBF La Deux). Komisch talent Kody, dé publiekslieveling van de show, is onvergetelijk als imitator van onder meer Céline Dion, Michelle Obama en Loïc Nottet. Rare pruiken en uitvergrote accenten: check.

Julie Morelle is de Waalse Cathérine Moerkerke
In ‘Lieux interdits’ (RTBF La Une) toont journaliste Julie Morelle hoe het eraan toe gaat op de plekken die enkele door de elite en vrijwel nooit door gewone stervelingen bezocht worden: exclusieve serviceclubs, het kasteel van Val Duchesse (waar buitenlandse staatshoofden logeren wanneer ze ons land bezoeken), de miljardairsstad Dubai, veilinghuis Sotheby’s in Parijs, … Een beetje wat Cathérine Moerkerke op vtm ook al deed dus: verborgen werelden betreden. Al waren die werelden in ‘Cathérine en de mannen’ – het moet gezegd – doorgaans minder mondain, want zij trok op met alcoholici, alleenstaande papa’s en hooligans …

‘Hep taxi’: eenvoudig concept
Een journalist ontvangt culturele beroemdheden in zijn taxi en stelt hen tijdens de rit vragen. Ziedaar het eenvoudige concept van ‘Hep taxi’ (RTBF La Deux), waarin Jérôme Colin al interessante gesprekken had met onder meer Stromae en regisseur Felix Van Groeningen.

De Waalse Jani is een Spaanse stijlgoeroe
Jawel, ook Wallonië heeft zijn eigen stijlgoeroe. De koningin aller fashionista’s heet Christina Cordula, spreekt Frans met een Spaans accent en is – net als onze Jani Kazaltzis – niet op haar mondje gevallen. In ‘Les reines du shopping’ (RTL) beoordeelt ze de outfits van de kandidaten op, euhm, bijzonder gevatte wijze.

De beste bakker
Na het weergaloze succes van ‘The great British bake off’ kregen we al ‘Heel Holland bakt’. Een  Vlaamse versie van dit kookprogramma met een hoog water-in-de-mond-gehalte en met Wim Opbrouck als presentator is in de maak. Voor wie niet kan wachten, is er nu al ‘Le meilleur pâtissier’ op RTL. Waarom? Omdat de woorden ‘merveilleux’ en ‘javanais’ nu eenmaal véél beter bekken dan ‘rijsttaart’ en ‘abrikozenvlaai’.

Ontdek het Love-aanbod